Kiracıoğlu: Kayseri OSB'nin Dubai projesinde zarar büyüyor

Kayseri OSB tarafından Dubai’de hayata geçirilen ticaret merkezinin teşvik kapsamından çıkarılmasının ardından OSB’ne Sahip Çık Platformu Sözcüsü Kiracıoğlu zararın giderek büyüdüğünü söyledi.

Dubai'daki ticaret merkezi
Google Haberlere Abone ol

Çağdaş Caner Koçak

KAYSERİ - Kayseri OSB yönetiminin usulsüzlükleri ve sanayiciyi zarara uğratan faaliyetlerine karşı, sanayicinin haklarını savunmak için kurulan OSB’ne Sahip Çık Platformu, OSB’nin Dubai Ticaret Merkezi’ni gündeme getirdi.

OSB’ne Sahip Çık Platformu Sözcüsü Bekir Okay Kiracıoğlu, proje maliyetinin 22 milyon 500 bin dolar olduğunu, OSB yönetiminin ise şimdiye kadar 90 milyon lira harcadığını belirterek Dubai Ticaret Merkezi’nin teşvik kapsamında çıkarılmasıyla milyonlarca liralık borca sebep olacağını söyledi.

DUBAİ TİCARET MERKEZİ’NE SANAYİCİ İLGİ GÖSTERMEDİ

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi girişimiyle, Türk Ticaret Bakanlığı destekleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi işbirliğiyle Dubai’de hayata geçirilen Türkiye Ticaret Merkezi, 14 bin metrekare kapalı alana sahip. Merkez, Türkiyeli ihracatçıların ürünlerinin tanıtılması amacıyla faaliyete geçmişti. 2020 yılında açılışı yapılan ticaret merkezi için Kayseri OSB yönetimi, kredi kullanarak şimdiye kadar 90 milyon lira ödedi. Bir buçuk yılda 23 milyon lira kredi faizi ödeyen OSB, sanayiciler ve OSB’ne Sahip Çık Platformu Başkanı Kiracıoğlu’nun tepkisine sebep olmuştu. Öte taraftan 50 adet hol için 130 OSB sanayicisinin başvurusunun olduğunu söyleyen OSB yönetimi, Kiracıoğlu’nun iddiasına göre sadece 27 holü doldurabilmiş, bunların da 3 tanesinin OSB yöneticilerine ait olduğunu, 7 tanesinin Kayseri OSB’den ve kalanların da dışarıdan olduğunu dile getirmişti.

TÜRK TİCARET MERKEZLERİ İÇİN TEŞVİKLER KALDIRILDI

Kayseri’nin yerel bir televizyon kanalında konuşan platform sözcüsü Bekir Okay Kiracıoğlu, Ticaret Bakanlığı’nın, Türkiye Ticaret Merkezleri’nin (TTM) verimsiz olması sebebiyle Dubai TM’nin de içinde bulunduğu yerleri teşvik kapsamından çıkaracağını ve bu sebeple büyük yatırımlar yapılan projede, zararın daha da büyüyeceğini dile getirdi. Kiracıoğlu ayrıca alınan teşviklerin, Dubai TTM için çekilen kredinin faizine bile yetmeyeceğinin altını çizdi. Dubai TTM’nin teşvik kapsamından çıkarılmasının, Kayseri sanayicisinin üzerinde büyük bir yük oluşturacağını belirten Kiracıoğlu, “Üst limitleri saklayıp yüzde 75’ini geri alacağız yalanını söyleyen OSB yöneticileri, gerçekten OSB’mizi büyük bir borcun altına sokmayı başarmışlardır” dedi. Kiracıoğlu, Ticaret Bakanlığı’nın aldığı bir kararla, 2021 Ağustos ayı itibari ile TTM’lerin amacına ulaşmadığı belirterek teşvikleri kaldırdığını dile getirdi.

‘YÜK YİNE SANAYİCİNİN SIRTINA YÜKLENECEK’

Dubai projesi ilk açıklandığında bu projenin zarar edeceğini bildiklerini belirten Kiracıoğlu; “Son altı aya kadar OSB yönetimi zarar etmeyeceklerini belirtiyorlardı ama şimdi onlar da ses çıkaramaz oldu, çünkü netleşiyor her şey. Teşviklerin kalkmasıyla 2019 yılında başlayan proje için teşvik alabileceğiz fakat diğer iki yıl için yani 3 milyon dolarlık teşviki alamayacağız” dedi. Dubai projesinin maliyetinin 22 milyon 500 bin dolar olduğunu belirten Kiracıoğlu, her şeyin yolunda gitmesi durumunda bile teşvik olarak 6 milyon 300 bin dolar alınabileceğini söyledi ve OSB yönetimin oluşacak olan 17,5 milyon dolarlık borç için iki alternatifinin olduğunu belirtti. Kiracıoğlu; “Bu parayı ya Dubai projesine katılan 25 sanayiciye bölüştürecekler ya da OSB ödeyecek. Olmadı, bizim iddiamız gibi biz bunları OSB yöneticilerine ödeteceğiz” ifadelerini kullandı.

KİRACIOĞLU: TEK KAZANAN DUBAİ

Dubai projesinin tek kazananının Dubai olduğunu söyleyen Kiracıoğlu, devletin ve OSB’nin zarar ettiğini, sanayicinin ise hiçbir şey kazanamadığını belirtti. Dubai projesine katılan beş katılımcının hiçbir taahhüdü olmadığını belirten Kiracıoğlu, bu taahhütlerin hepsinin OSB tarafından verildiğini, Halk Bankası’ndan da teminat mektubu alınıp verildiğini dile getirdi. Kiracıoğlu, “Bunu ilk defa açıklıyorum. İddia ediyorum. 2021’in dördüncü ayına kadar bu firmalardan bir lira para alınmamış, hiç fatura kesilmemiş. Yani bu iki yıllık süreci ne yapacaklar, onu da bilmiyoruz. Bizim belirttiğimiz rakamlar ve tahminlere bunlar dahil değil. Bizimkiler sadece projenin kuruluşu ve alınacak teşviklerin arasındaki fark” dedi. Firmaların hiçbirinin bu paraları ödemeyeceğini belirten Kiracıoğlu, bu paraların OSB’ye kalacağının altını çizdi. Yönetimin bu paraları sanayiciye yıkmaya çalışacağını dile getirerek, “Bizim anlattıklarımız yalan, yanlış ve iftira ise, böyle bir zarar oluşmayacak ise o zaman notere gitsinler, ‘burada oluşacak zararlı şahıs olarak karşılayacağız’ desinler, biz de Dubai projesini alkışlayalım” dedi.