Kim Jong-un'un kardeşinden ABD'ye: Bela çıkartmayın

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, ABD ve Güney Kore'yi ortak askeri tatbikatları nedeniyle eleştirdi. Kim Yo-jong, "ABD'deki yeni yönetime bir tavsiye. Gelecek dört yılda huzur içinde uyumak istiyorlarsa, bir ilk adım olarak bela çıkartmaktan sakınmaları iyi olur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan yönetiminin 'Kuzey Kore ile temasa geçmeye çalıştıklarını' açıklamasının ardından Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, ABD'ye 'bela çıkartmama' uyarısında bulundu. Kim Yo-jong devlet medyasında yayımlanan açıklamasında, ABD ve Güney Kore'yi ortak askeri tatbikatları nedeniyle eleştirdi.

Yönetimde etkin isimlerden biri olarak görülen Kim Yo-jong, resmi Rodong Sinmun gazetesinde yayımlanan açıklamasında "Topraklarımızdan okyanusa doğru barut kokusunu yaymaya uğraşan ABD'deki yeni yönetime bir tavsiye. Gelecek dört yılda huzur içinde uyumak istiyorlarsa, bir ilk adım olarak bela çıkartmaktan sakınmaları iyi olur" dedi. Kim, işgal hazırlıkları olarak gördükleri ortak tatbikatlara karşı ülkesinin tavrını tekrarladı ve "Güney Kore yine 'Savaş Yürüyüşünü, 'Kriz yürüyüşünü' seçti" ifadelerini kullandı.

BLINKEN İLE LLOYD'UN JAPONYA VE GÜNEY KORE ZİYARETİ

Kim'in açıklamaları, üst düzey ABD'li yetkililerin Seul ziyaretinden bir gün önce yayımlandı. Pyongyang yönetimi henüz Biden'ın başkanlığını kabul etmedi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Japonya ve Güney Kore ziyaretlerinde, Kuzey Kore'nin nükleer programının başlıca gündem maddelerinden biri olması bekleniyor. 

PSAKI: YANIT ALAMADIK

Geçtiğimiz günlerde Amerikan basınında yer alan haberlerde, Biden yönetiminin şubat ayından bu yana çeşitli iletişim kanalları aracılığıyla Kuzey Kore ile diyalog başlatmaya çalıştığı ancak şimdiye kadar Pyongyang’dan yanıt alamadığı belirtilmişti. Bu yönde çıkan haberleri düzenlediği günlük basın toplantısında doğrulayan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "Amacımız gerginliği azaltmaktı ancak şu ana kadar herhangi bir yanıt alamadık" dedi.

Kuzey Kore politikasında, ABD'nin müttefikleri Japonya ve Güney Kore ile temasta olduklarını söyleyen Psaki, "ABD'nin Kuzey Kore ile bir yıldan uzun süredir aktif bir diyaloğu yok" ifadelerini kullandı. (BBC Türkçe/DIŞ HABERLER)