Kılıçdaroğlu Muğla'da limon hasadına katıldı: Sabredin, göndereceğiz

Muğla'ya giden CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, narenciye üreticileriyle limon hasadına katıldı. Üreticilerin sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, "Sandığa kadar sabredin, göndereceğiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muğla'da narenciye üreticilerini ziyaret etti. Limon hasadına katılan Kılıçdaroğlu, burada işçi ve çiftçilerle sohbet etti.

Kılıçdaroğlu’na sorunlarını anlatan limon üreticisi, maliyetlerdeki yüzde 83’lük artışa karşın limon fiyatlarının geçen seneye göre neredeyse yarı yarıya azaldığını söyledi. Bir diğer üretici ise “Şu an hükümetten birinin bana desteği hiç yok. Yalnızım. Elimizden tutsa, devlet bize destek verse. Teşviklerini bize verse ne olur, her şey düzelir. Seneye çok kötüyüz” dedi.

'MANDALİNAYI 2 LİRAYA SATACAĞIM ALICI YOK'

Kılıçdaroğlu daha sonra Köyceğiz’de Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifini ziyaret ederek burada üreticilerle birlikte, çiçek ekti. Ardından üreticilerle bir toplantı yaptı. 

Toplantıda konuşan bir narenciye üreticisi, “Maliyeti 2 lira, 1 liraya Türkiye Cumhuriyeti’nde limon işlem görmüyor. Ben bu limonu ellerimle, gayret göstererek ürettim. Bu gördüğünüz limon Muğla piyasasında 1 liraya işlem görmüyor. Mandalinanın şu anda piyasada adı yok. 2 liraya satacağım alıcı yok. Geçen sene aldığım, tonu 2 bin 400 lira olan gübrenin (fiyatı) 5 bin 400 lira, 3 bin 200 lira olan 7 bin 800 lira. Tonu 15 milyara gübre var. İlk okulda ben de matematik dersi gördüm, bu TÜİK’te hesaplayanlar, ilkokulda ben de matematik gördüm, bu hesap nasıl yüzde 21 çıkıyor? Bir çiftçi olarak bana bunu bir anlatsınlar. Aynı okulu okumadık mı aynı hesabı görmedik mi?”

Çiftçiye yanıt veren Kılıçdaroğlu ise, “Onlar farklı fakülteden mezun. Onlar Saray’ın okulundan mezun olmuşlar” dedi.

'BENİM PARAMI DEMİRÖREN’E VERDİLER'

Ziraat Bankası'nın Demirören'lere verdiği krediği eleştiren bir üretici şöyle devam etti: "Efendim biz limonumuzu, mandalinamızı, portakalımızı, narımızı satamazsak devlete yükümlü olduğumuz vergimizi nasıl yatıracağız? İki tane çocuğu nasıl okutacağız Sayın Genel Başkanım? Evime ekmeği nasıl götüreceğim bankaya borcumu nasıl ödeyeceğim? Ziraat Bankası çiftçinin bankası dediler. Demirören’e 750 milyar dolar, bu benim paramı, çiftçinin parasını gittiler oraya verdiler" diye konuştu.

'TARLA BOŞ YATIYOR'

Bir dönüm yerin 850 milyar artı KDV olduğunu söyleyen üretici sözlerini şöyle sürdürdü:

"850 milyar kazanan var mı içinizde? Bunu çiftçi alabilir mi? Biz ne yapalım? Ya fabrika yapsınlar işe girelim ya da bizi Rodos’a bağlasınlar Avrupa vatandaşı olalım. Biz ne yapacağız genel başkanım? Traktörüm evimin önünde. Gemiciye veriyor 3,5 liraya mazotu, bize veriyor 8 bin 500 liraya (8 buçuk liraya). Traktör, tarla boş yatıyor. Buğday dikemiyorum. Ben bu buğdayı bu sene dikmezsem haziranda, temmuzda nerede hasat yapacağım? Maliyetten de yapamıyorum. 6 liraya tohum alacağım 3 liraya buğday satacağım. Biz ne iş yapacağız? İliğimize kadar her gün vergi veriyoruz. Artık mezardakilere kalk biz yatalım diyecek hale geldik. Bu çiftçinin sahibi yok.”

KILIÇDAROĞLU: SABREDİN, AZ KALDI GÖNDERECEĞİZ

Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu ise, şöyle konuştu:

“Biz isteriz ki üreten, alın teri döken herkes kazansın. Herkes evine bereketle ekmek götürsün. Huzur içinde yaşasın. Herkesin kazandığı bir toplumda herkes mutlu olur. Her evde mutluluk olur. Bizim umudumuz bu. Fiyatların olağanüstü artmış olması dolayısıyla büyük bir sıkıntı var.

Biraz sabredeceksiniz. Sandığa kadar… Altı ay içinde çiftçiye nefes aldıracağız. Özellikle kadın kooperatiflerinin sayısının artmasını istiyoruz. Bekleyin. Moralinizi bozmayın, umudunuzu kaybetmeyin, az kaldı. Göndereceğiz. Geliyor gelmekte olan” diye konuştu. 

Daha sonra Muğla Merkez'e geçen Kılıçdaroğlu, Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin toplu açılış ve temel atma törenine katıldı. (ANKA/HABER MERKEZİ)