Kılıçdaroğlu ‘Hükümet yok’ dedi, yanıt Fuat Oktay’dan geldi: Buradayım

CHP lideri bütçe görüşmelerinde "Eskiden bütçeyi Bakanlar Kurulu sunardı. Şimdi Hükümet nerede? Yok" dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yanıt verdi: Buradayım...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Seçimlere 6 ay kala 2023 yılı bütçesi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Görüşmelerde yaklaşık 1 saat süren bir konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı sistemini ve hükümet politikalarını eleştirdi. Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında AK Partili Milletvekilleri sık sık “Aday kim”, “Adaylığını açıkla” diye seslendi. Kılıçdaroğlu bu sözlere yanıt vermedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu konuşmasına, bütçeyi Meclis’te sunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a seslenerek başladı. Eskiden bütçeyi Bakanlar Kurulu’nun sunduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Şimdi Başkan soruyor 'Komisyon nerede?' Komisyon burada, 'Hükûmet?' Hükûmet yok. Niye yok?” diye sordu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bu soruya yerinden “Buradayım” diye yanıt verdi.

'HİÇ AĞLAMAYIN ARKADAŞLAR'

Kılıçdaroğlu konuşmasında AK Partilileri kendi iradeleriyle davranmamakla suçladı, “Sizin de nasıl milletvekili seçildiğinizi çok iyi biliyorum” dedi. AK Partili Milletvekilleri bu sözlere “Kaset kumpasıyla geldiniz” diye bağırarak yanıt verirken, Kılıçdaroğlu, “Hiç ağlamayın arkadaşlar, ağlamayın” diyerek konuşmasını sürdürdü.

'RİFKİN BİLİYOR'

Kılıçdaroğlu kamu kuruluşlarının yükümlülüklerini yayınlamamalarını eleştirdi, AK Partililere “Siz biliyor musunuz?” diye sordu, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı olan Jeremy Rifkin’i hatırlatarak “Rifkin biliyor?” diye karşılık verdi.

'SEN NİYE VARSIN?'

CHP liderinin gündeminde hafta sonu açıkladığı ekonomi vizyon toplantısı da vardı. Toplantıda sunum yapan ekonomistler Daron Acemoğlu, Hakan Kara, Jeremy Rifkin ve Refet Gürkaynak’ın isimlerini sayan Kılıçdaroğlu’na AK Parti sıralarından, “Sayın Genel Başkan, manda ve himayeyi kabul etmiyoruz”, “Sen ne iş yapacaksın? Sen niye varsın?”, “Birazcık millet iradesinin üstüne de konuşun” şeklinde yanıtlar verildi.

'ADAYLIĞINI NE ZAMAN AÇIKLIYORSUN' SORUSUNA YANIT YOK

Aralık 2020’de yapılan bütçe görüşmelerinde CHP lideri Kılıçdaroğlu konuşurken AK Parti Kırşehir Milletvekili Ramazan Can, “Aday ol, aday!” diye seslenmiş, Kılıçdaroğlu’nun bu sözlere “Benim aday olup olamayacağımı size kim söyledi?” yanıtı vermesi üzerine bu konu daha çok konuşulmaya başlanmıştı. AK Parti Milletvekili Ramazan Can Kılıçdaroğlu’nun 2 yıl sonraki konuşması sırasında da sık sık “Adaylığını ne zaman açıklıyorsun?” diye seslendi, ancak Kılıçdaroğlu bu soruya yanıt vermedi.

RAMAZAN CAN’DAN KILIÇDAROĞLU’NA: ÖĞREN BEN 5 DÖNEMDİR MİLLETVEKİLİYİM

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu sürekli kendisine sataşmada bulunan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can’a “Nerenin milletvekilisin?” diye sordu. Ramazan Can, “Bilmiyor musun?” diye karşılık verince Kılıçdaroğlu “Hayır, bilmiyorum” dedi. Can bu sözlere “Öğren; beş dönemdir milletvekiliyim” yanıtı verdi.

Bu sırada Ramazan Can, “Aday bile olamıyorsun, konuşuyorsun” diye seslenmeye devam etti. Kılıçdaroğlu ikinci kez, "Sen nerenin milletvekilisin, onu bile bilmiyor. Ona da saraydan talimat gelecek 'Sen şuranın milletvekilisin', o da kabul edecek 'Evet, ben oranın milletvekiliyim' diyecek” ifadelerini kullandı. Ramazan Can da “Adayınız bile yok! Aday kim?” diye sormaya devam edince Kılıçdaroğlu bir kez daha, “Laf aramızda, sen önce nerenin milletvekilisin, onu öğren” diye karşılık verdi.

'VİCDANLARINI TATMİN ETMEK İÇİN İTİRAZ EDİYORLAR'

Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında AK Partili milletvekillerinin sürekli müdahale etmesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’u uyarı yapmaya çağırdı, “Aynı şeyi biz yapacağız biraz sonra” dedi. Bu sözler üzerine Kılıçdaroğlu, “Ağlasınlar, bırak ağlasınlar ya, ağlamak da fazilettir. Vicdanlarını tatmin etmek için itiraz ediyorlar” dedi. Bu sözlere AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Sayın Genel Başkan, tahrik ediyorsunuz” diye tepki gösterdi. (DUVAR)