Kıbrıs'ta Maraş kıyıları 46 yıl sonra açılıyor

Kıbrıs'ın bir zamanlar en ünlü noktalarından biri olan, Yeşil Hat'ta yakın konumuyla 1974'ten beri BM denetiminde kapalı tutulan Maraş'ın bir kısmı açılıyor. Kendisinin de aday olduğu cumhurbaşkanlığı seçimlerine beş gün kala Ankara'yı ziyaret eden KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Maraş kıyılarının perşembe günü halkın kullanımına açılacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs'ın bir zamanlar en ünlü noktalarından biri olan, Yeşil Hat'ta yakın konumuyla 1974'ten bu yana BM denetiminde iskâna kapalı tutulan Maraş açılıyor. Ankara'yı ziyaret eden KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Maraş kıyılarının perşembe günü halkın kullanımına açılacağını söyledi.

TATAR: MİLLİ BİR DAVA OLARAK GÖRÜYORUZ

KKTC'de 11 Ekim'de yapıalcak cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan Tatar, açıklamayı oylama öncesi geldiği Ankara'da yaptı. Tatar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la ortak basın toplantısında, "Halkımız Perşembe sabahından itibaren sahile gidebilecek. Maraş meselesini milli bir dava olarak görüyoruz. Herkesi bu milli davaya sahip çıkmaya davet ediyorum" dedi.

Tatar, "Toprağımızın kamuya ait olan sahil ve demokrasi caddeleriyle kıyı bölgesini halkımızın istifadesine sunmak üzere fiilen çalışmalarımızı başlatıyoruz. Perşembe günü halkımızın Maraş sahilinden istifade etmesine başlayacağız" diye konuştu.  

ERDOĞAN: ÖZEL BİR MÜLK BULUNMADIĞI İÇİN KARŞI TARAFIN İTİRAZLARI GEÇERSİZ

Erdoğan ise "Maraş'ın KKTC toprağı olduğu tartışmasız gerçektir. Buradaki tasarruf hakkı da Kıbrıs Türk makamlarına aittir. Hazırladığınız yol haritası çerçevesinde Maraş'ın güzel sahil şeridini halkınızın istifadesine sunma kararınızı sonuna kadar destekliyoruz" dedi.

"Sizin bu cesur kararınız için şahsım, milletim adına tebrik ediyorum" diyen Erdoğan, "Hiçbir özel mülk bulunmaması sebebiyle bir mağduriyete yol açılmayacağı için karşı tarafın itirazları şimdiden boşa çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

TARAFLAR ARASINDAKİ EN TARTIŞMALI KONU BAŞLIKLARINDAN BİRİ

 1974'ten beri iskana kapalı tutulan Maraş'ın açılması, adada Türkler ile Rumlar arasındaki en tartışmalı konu başlıklarından biri. (DIŞ HABERLER)