KHK’linin iş başvurusuna yanıt: Psikolojik destek ister misiniz?

KHK ile belediyen atılan Emrullah Akten'in eşi Gülseren Akten, CİMER'e, "Gücümüz kalmadı. Hakkımızı geri verin" dedi, "Psikolojik destek ister misiniz" yanıtı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bitlis’in Tatvan ilçesinde 2013’te belediyede işçi olarak çalışan Emrullah Akten, 2017’de yayımlanan kararnameyle işinden ihraç edildi. Akten, ihraç edildikten sonra mahkemeye gitti. Tatvan Asliye 1. Hukuk Mahkemesi, işe iade edilmesine karar verdi. İade edilmeyi bekleyen Emrullah Akten belediyeye ve kaymakamlığa gitti ancak bir türlü işe iadesi gerçekleşmedi. Akten’in eşi Gülseren Akten, eşinin yıllar geçmesine rağmen iş bulamaması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne başvurdu. Bu gelişme üzerine Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü, Gülseren Akten’i arayarak, “Psikolojik destek ister misiniz?” diye sordu. "İşe ihtiyacımız var, psikolojik desteğe değil" diyen Akten, yaşadıklarını anlattı.

‘BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞUM BİR AİLEM VAR…’

Emrullah Akten’i işe iade etmeyen belediye 17 bin lira para vererek tüm kapıları kapattı. Bunun üzerine Akten, İŞKUR’a başvurdu. İŞKUR’a bağlı bir kurumda 17 gün çalışan Akten’e daha sonra, ‘Siz KHK’lisiniz’ denilerek işe alınamayacağı bildirildi. Akten bundan sonra yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Bizi hiçbir suçumuz yokken işten attılar. Üstüne KHK damgasını yapıştırdılar. Kendi istedikleri insanları, kendi görüşlerindeki insanları işe aldılar. Hiçbir yerde iş bulamıyorum. İki çocuğum var. Bakmakla yükümlü olduğum bir ailem var. Bu mağduriyete son verilsin.”

CİMER'E BAŞVURDU: İNTİHARIN EŞİĞİNE GELDİK

Akten’in eşi Gülseren Akten, henüz 2 aylık evliyken eşinin işten çıkartıldığını söyledi. “Çok zor günler geçiriyoruz” diyen Akten, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) başvurusunda şunları söyledi: “Eşim 6 yıl önce Tatvan Belediyesi’nden atıldı. Mahkemeyi kazanmamıza rağmen taşeron olarak çalışırken işe iadesi gerçekleşmedi. Belediye başkanı eşimi işe geri almıyor. Psikolojisi bozuldu. Biz sadece hakkımızı istiyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. İntiharın eşiğine geldik. Ne olur hakkımız olanı geri versinler.”

‘PSİKOLOJİK DESTEK DEĞİL, EKMEĞİMİZİ İSTİYORUZ’

Akten bu başvurunun ardından CİMER başvurusuna istinaden Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü’nden bir yetkilinin kendilerini telefonla arayarak şunları söylediğini aktardı: “Yetkili, ‘Psikolojik destek ister misiniz?' diye sordu. Ben de kendisine ihtiyacımız olmadığını, ihtiyacımız olan tek şeyin eşimin işe iade edilmesi olduğunu söyledim. Bu yapılırsa psikolojimiz düzelir dedim. Eşim evine ekmek getiremediğinde üzülüyor. Ben üzülüyorum, çocuklarımız üzüldüğümüzü hissediyor... Bizim bayrakla bir sorunumuz yok. Biz ülkemizi vatanımızı seven insanlarız. Psikolojik destek verilmesini istemiyoruz, bize ekmeğimizin geri verilmesini istiyoruz.”

‘KHK’LILARIN ÇALIŞMALARI HANGİ YASAYLA ENGELLENİYOR?’

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a Akten ailesinin yaşadıklarını sordu. Gergerlioğlu, Yanık’ın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

-  Emrullah Akten isimli yurttaşın Tatvan İşkur’a dilekçe verdiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Tatvan İşkur’un Emrullah Akten isimli yurttaşa cevaben yazı verdiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa Tatvan İşkur’un Emrullah Akten isimli yurttaşa vermiş olduğu yazının içeriği nedir?

- KHK ile işten çıkarılan yurttaşların İşkur tarafından iş yerlerinde çalışmalarının engellendiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa hangi yasa ve yönetmelik tarafından KHK’lı yurttaşların çalışmaları engellenmektedir?