Kentsel dönüşüm geldi kentsel dönüşüme gönderdi: 19 yıldır evsizler

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde aynı binada oturan 5 ailenin evi, kentsel dönüşüm kapsamına alınarak yerine yol ve park yapılmak üzere 2002 yılında yıkıldı. Yıkılan evlerin yerine bir başka bölgeden arsa verildi. Ancak bu arsalarda başka evler vardı. Bu evler de kentsel dönüşüme alınınca aileler evsiz kaldı.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Bursa’nın Yıldırım ilçesi Şükraniye Mahallesi’nde bulunan beş ev, 2002 yılında Yıldırım Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı. Bölgede yıkılan diğer evlerin sahiplerine ev veya ev alınabilecek miktarda ödeme yapılırken beş aileye, şuyulama tapu -bir başka bölgeden arsa- verildi. Ayrıca dönemin para birimiyle sekiz buçuk milyar enkaz parası ödemesi yapıldı. Yıkılan evlerin yerine yol ve üçgen şekilde kullanışsız park yapıldı.

220 metrekarelik evleri yıkılan beş haneden ikisine aynı bölgede, üç haneye ise başka yerlerden şuyulama tapu verildi. Ev sahiplerine verilen şuyulama tapu arsasında ise başka insanlara ait evler mevcut. 2002 yılından beri konu hakkında herhangi bir gelişme olmazken mağdur beş aile, taşınmaz kültür varlıkları payı ve arsa vergisi ödemeye devam etti.

19 YILDIR KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BEKLİYORLAR

Kentsel dönüşümle evleri yıkılan Yüksel Sağlık ve kızı Nalan Sağlık, 1986 yılında kendilerine şuyulama tapunun verildiğini, 2002 yılında da yıkımın gerçekleştiğini belirtti. Evleri yıkıldıktan sonra kiraya çıkmak zorunda kaldığını söyleyen Nalan Sağlık, “Diğer ailelerin başka evleri vardı, evlerine çıktılar. Mağdur olan biz olduk. Verilen tapunun arsasında oturan insanlar var. Altı ev olarak görünüyor. Kentsel dönüşüm yapılacak diye halen daha bekliyoruz” dedi.

Diğer ev sahiplerinden ikisinin hayatını kaybettiği için tapuların varislere kaldığını belirten Sağlık, “Tapuyu satma imkanımız varmış ama başkalarının oturduğu yer, kim alır ki? Tapunun bulunduğu alandaki evler yıkılacak, 10 katlı evler yapılacakmış. Olursa orada 81 metrekarelik bir daire hakkımız var. Ama 19 yıldır hiçbir gelişme yok” diye konuştu.

OLMAYAN EVİN VERGİSİ ÖDENİYOR

Yıllardır kullanamadıkları arsanın vergi borcunun geldiğini dile getiren Sağlık, belediyeye sitem etti:

“Olmayan evin vergisini biz ödemek istemiyoruz. Diğer aileler yıllardır ödüyor. Biz ödemediğimiz için icra geldi. 4 bin TL vergi borcu birikmiş, affa uğramış. Geçen sene kalan tutar ödendi. Bu sene tekrar vergi borcu geldi, yine ödedik. Olmayan ev için Yıldırım Belediyesi’ne sürekli vergi borcu ödüyoruz. Belediyenin bizim üç kuruşumuza ihtiyacı var.”

Sağlık, “Mahkemeye verecektik ama belediye ‘Eğer mahkemeye verirseniz enkaz parasını da alamazsanız’ diye bizi tehdit etti. Belediyeyle ailecek görüşmelerimiz oldu ama sonuç alamadık. Yola giden bütün yıkılan evlerin sahiplerine yerine ev veya ev parası verildi. Bizim binamızdaki beş haneye uydurmasyon tapu verdiler” dedi.

Arsa şuyulandırma nedir?

Arsa şuyulandırma, var olan bir arsanın kamu kurumları veya belediyeler tarafından kullanım hakkına bağlı olarak farklı parsellerle birleştirme çalışması ile birlikte hisseli bir şekilde mal sahibine ya da diğer ilgililere kat mülkiyeti ya da arsa olarak sunulması işlemidir.