Kazkeli köyünde elektrik krizi: Asker geldi, haciz geldi, AK Partili vekil geldi, su gelmedi...

Kazkeli Köyü’nde su sorunu yıllardır çözülmedi. Köylüler, açtıkları su kuyuları ile tarlalarını suluyor. Ancak bu sefer de yüksek elektrik faturalarıyla baş edemiyorlar...

Kazkeli köylüleri, su sorununa ve yüksek elektrik faturalarına rağmen tarım yapmaya çalışıyor.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay'ın Kırıkhan ilçesine bağlı Kazkeli Köyü’nde, “kaçak elektrik” kullanımı gerekçesiyle elektrikleri kesilen çiftçiler, 8 Nisan'da "buğdayımız tarlada kaldı” diyerek eylem yaptı. Yıllardır aynı sebeple eylem yapan köylüler, su sorununu çözmek için kuyu açtı ancak bu sefer de yüksek elektrik faturaları ile karşı karşıya kaldılar. Faturalarını ödeyemeyen köylüler, tarım yapamamaktan şikayetçi...

HER SİYASİNİN VAADİ SU GETİRMEK...

Bataklık olan Amik Gölü, sivrisineklerden dolayı sıtma hastalığının yayılmasına neden oluyordu. 1950’li yıllarda kademeli olarak kurutulan göl, 1978 yılında tamamen kurudu. Etrafına kurulan köylere yerleşenlere tarım yapmaları için toprak verildi. Kazkeli Köyü de bunlardan biri. Geçtiğimiz haftalarda elektrik kesintileri nedeniyle Enerjisa’yı protesto eden köylüler, yıllardır çözülemeyen su sorunundan ve açtıkları kuyular nedeniyle gelen yüksek elektrik faturalarından şikayetçi.

Yıllardır açtıkları kuyulardan sulama yapan köylüler, her seçim dönemi Kazkeli’ne gelen siyasilerin, su getirme vaadinde bulunduğunu anlattı.

AK PARTİLİ VEKİL ‘SU GETİRDİK’ DEDİ AMA...

21 Haziran 2021 tarihinde AK Parti Hatay Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, “İslâhiye Karasu Çayı üzerine 1974-1977 yılları arasında Süleyman Demirel tarafından yaptırılan barajın su seviyesi 10 metre yükseltilerek, Amik Ovası’ndaki su sorununun çözüldüğünü belirtmiş ve “Amik Ovamız, GAP’a kavuştu” benzetmesini yapmıştı.

1978'den beri tarım yapılan Amik Ovası'nda hala kuyudan sulama yapılıyor.

Fakat Yayman’ın belirttiğinin aksine sorun hala çözülmüş değil. Amik Ovası’ndaki birçok tarım alanına su yetişmiyor, elektrikle çalışan kuyulardan sulama yapılıyor. Köylüler, Hüseyin Yayman’ın kendilerini ziyarete geldiğinde su sorununun neden hala çözülmediğini sorduklarını, “Gereken yükseltmeyi yaptık, olmuyor” cevabını aldıklarını söyledi.

‘AÇMA-KAPAMA BEDELİ 17 BİN TL’

Kazkeli köylüleri, sulama sorunu olduğu için elektrik gücüyle çalışan kuyudan su çekerek mahsullerini suluyor. Kuyuların harcadığı elektrik nedeniyle köylülere yüksek elektrik faturaları gelmeye başladı. Köylüler, maliyetlerle baş etmekte zorlanıyor. 

Bir kuyu açmanın maliyeti 1 milyon TL, her kuyu için gelen elektrik faturası ortalama 70 bin TL. Elektrik borcu ödenmediğinde ise Enerjisa 17 bin TL açma-kapama bedeli alıyor.

Kazkeli köylülerinden Çiftçi Abdullah Parlak, borçları için arabasını satmış. Her gelen siyasinin oy istediğini, sorunlarını çözmediğini söyledi.

Enerjisa için “Devlet destekli mafya” diyen Çiftçi Abdullah Parlak, “Kaçak elektrik gerekçesi ile kesiyorlar elektriği. 70 bin TL fatura geliyor, neresi kaçak bunun? Zaten kışın tarla su altında kalıyor, yazın kurak, 4-5 ay çalışacağız onda da Enerjisa elektrikleri kesiyor. ‘Artık yeter’ dedik eylem yaptık, sanki teröristiz gibi asker yığdılar” dedi.

Enerjisa, elektrik kesme tebligatını direkt borcu olan kişi yerine aynı soyadlı ya da aynı köyden başka birine gönderiyor. Bu durumun akabinde yaşanan haciz işlemi köylüler arasında tartışma yaratıyor. Parlak’a göre Enerjisa, bunu bilinçli yapıyor. Parlak, tanıdığı bir çiftçinin bu şekilde evine el konulduğunu belirtti. 

‘8 MİLYON GİDERE 70 BİN DESTEK VERİLİYOR’

Aylardır banka kredileriyle üretim yapmaya çalıştığını söyleyen Parlak, borçlarını ödeyebilmek için arabasını satmak zorunda kalmış: Borçlar için arabamı sattım. Gübre, ilaç almaya motorla gittim. Adam ‘altındaki motora bak, beni mi dolandırıyorsun’ diyerek gübre vermedi bana. Çiftçi iyi arabaya binmezse borca gübre bile alamıyor, dolandırıcı sanıyorlar, düşünün komikliği. Bir de sürekli çiftçiye destek, teşvik diyorlar. Bin 300 dönüm pamuğa ortalama 7-8 milyon arası masraf gidiyor. Elektrik içinde yok. Benim 8 milyon giderime devlet 70 bin TL destek veriyor. 70 bin neyi karşılayacak?”

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen eylemin ardından köy muhtarı Enerjisa ile sorunun çözümü için masaya oturdu. Köy muhtarının kendilerine dört ay içinde borçlarını ödemelerine dair bilgilendirme yaptığını söyleyen Abdullah Parlak, dört ayda hiçbir çiftçinin elektrik borcu ödeyemeyeceğini, su sorunlarının da elektrik sorunlarının da çözüme kavuşmadığının altını çizdi.