Kayseri'de balkona İngiliz bayrağı baskılı havlu asan İranlı için takipsizlik

Kayseri'de geçen yıl 19 Mayıs'ta kuruması için balkona astığı İngiliz bayrağı desenli havlu nedeniyle gözaltına alınan İran uyruklu Mohammad Reza K. hakkında 1 yıl sonra takipsizlik kararı verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kayseri'nin Kocasinan ilçesine bağlı Fuzuli Caddesi'nde oturduğu 6 katlı apartmanın 5'inci katına İngiliz bayrağı desenli ıslak havlusunu asan ve çevredekilerin 'İngiliz bayrağı astı' tepkisi üzerine gözaltına alınan İranlı Mohammad Reza K. hakkındaki soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

 

Geçen yıl 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda İstiklal Marşı okumak için balkona çıkanlar, Mohammed Reza K.'nın balkonundaki havluyu görünce tepki göstermiş ve polise ihbarda bulunmuştu. Olay yerine gelen polisler, İran uyruklu kişiyi gözaltına alıp havluya da el koymuştu. Polis merkezinde ifadesi alınan İranlı, "Ben ıslak olan havlumu kurutmak için balkona astım. Benim herhangi bir provokatif eylemim kesinlikle olmadı" demiş ve bir süre sonra serbest bırakılmıştı.

VALİLİK 'PROVOKASYON ÖNLENDİR' DEMİŞTİ

Olay sonrası Kayseri Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise olası bir provokasyonun engellendiği savunularak, şöyle denilmişti: "Dün kutladığımız 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle saat tam 19.19’da bayraklarımızla İstiklal Marşımızı okumak için balkonlarına çıkan vatandaşlarımız bir evin balkonunda asılı yabancı bir bayrağı görünce saat 19.19’da ülkemiz genelinde yapılan programa aykırı bir durum olarak değerlendirerek şikayet ve ihbarlarda bulunmuşlardır. Bunun üzerine ilgili şahıs hakkında yapılan şikayet ve ihbarlar neticesinde şahsın bilgisine başvurulmuş, yapılan görüşmelerde şahsın farklı bir amaç gütmediği anlaşılmış ve durum tutanak altına alınmıştır."

TAKİPSİZLİK KARARI

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Mohamed Reza K. hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık tarafından takipsizlik kararı verilerek, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçunun oluşmadığı belirtildi. Ayrıca, herhangi bir zarar tespit tutanağının da oluşturulmadığı ve zararın meydana gelmediği anlaşıldığından kovuşturma yapılmasına yer olmadığı dair karar verildiği ifade edildi.

DAHA ÖNCE DE 'HAÇLI BAYRAĞI' KRİZİ YAŞANMIŞTI

Kayseri'de, 2008 yılında da "bayrak krizi" yaşanmıştı. Anadolu uygarlıklarını anlatan "Anatolia"isimli belgeselin çekimleri sırasında Tarihi Kayseri Kalesi surlarına asılan Bizans bayraklarına Kayserililer tepki göstermişti. Bölgede toplananlar, “Biz Müslümanız, bu haçlı bayraklarının burada ne işi var” diyerek belgesel ekibine tepki göstermiş, tepkilerin çoğalması üzerine belgeselin yönetmeni Tanyolaç Türkben, polisi arayarak yardım istemişti.

Daha sonra Bizans bayrakları surlardan indirilmiş ve 30 kişilik belgesel ekibi malzemelerini toplayıp bölgeden uzaklaşmıştı. (DHA-HABER MERKEZİ)