Katar'da 'geçici ateşkes' görüşmeleri: Mossad ekibi geri çağrıldı

İsrail istihbarat örgütü Mossad'dan bir ekibin, Gazze'de geçici ateşkesin yeniden tesisi konusunda temaslarda bulunmak üzere Katar'da olduğu açıklandı. Mossad ekibi, ülkeye geri çağrıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ve Hamas arasında varılan geçici ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları yeniden başladı. Mısır ve Katar'dan arabuluculuk çabalarının sürdüğü açıklamaları yapılırken, İsrail'in dış istihbarat örgütü Mossad'dan bir ekibin, bu bağlamda bugün Katar'ın başkenti Doha'ya geldiği ileri sürüldü.

GÜNDEMDE GEÇİCİ ATEŞKESİN YENİDEN TESİSİ VAR

Ziyaretle ilgili bilgi sahibi bir kaynak, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Mossad'dan bir ekibin 2 Aralık Cumartesi günü Doha'yı ziyaret ettiğini bildirdi. Kaynak, ekibin ziyaretinin amacının, Gazze Şeridi'nde yeniden geçici bir ateşkes tesis edilmesi konusunda Katarlı arabulucular ile görüşmeler yapmak olduğunu söyledi.

Buna göre, Katar'ın arabuluculuğundaki Mossad görüşmeleri, kadın ve çocukların dışında 'yeni kategorilerde' İsrailli rehinelerin serbest bırakılması olasılığı ve cuma sabahı sona eren anlaşmanın parametrelerinden farklı ateşkes parametrelerine odaklanıyor. 

İSRAİL BAŞBAKANLIĞI: MOSSAD EKİBİ GERİ ÇAĞRILDI

Bu haberlerin ardından, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Ofisi’nden yapılan açıklamada, Hamas ile yapılan Katar’daki dolaylı müzakerelerin 'çıkmaza girmesi' nedeniyle Dış İstihbarat Servisi Mossad ekibinin ülkeye geri dönmesi talimatı verildiği bildirildi.

AA'nın haberine göre, Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Doha’da Hamas ile yapılan dolaylı müzakerelerin 'çıkmaza girdiği' belirtildi. Bunun üzerine Mossad Başkanı Barnea'nın ekibinden İsrail’e geri dönmelerini istediği ifade edildi. Açıklamada, varılan mutabakatta Hamas’ın elindeki İsrailli rehine çocuk ve kadınların tamamının serbest bırakılması kısmını yerine getirmediği iddiasına da yer verildi.

FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON KATAR'A GİDİYOR

Öte yandan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde yapılan Birleşmiş Milletler (BM) iklim konferansı COP28 marjında açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze'de şiddetin devam etmesinden 'çok endişeli' olduğunu ve 'ateşkes öncesi yeni bir ara için' yardımcı olmak üzere Katar'a gittiğini duyurdu.

Basın toplantısında konuşan Macron, mevcut durumun 'kalıcı bir ateşkes' ve tüm rehinelerin serbest bırakılması için gösterilen çabaları ikiye katlamayı gerektirdiğini söyledi.

7 GÜNDE 81 İSRAİLLİ, 240 FİLİSTİNLİ SERBEST BIRAKILDI

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmiş ve daha sonra 3 gün daha uzatılmıştı. Varılan rehine takası mutabakatı çerçevesinde Gazze Şeridi'nden 81 İsrailli rehine, İsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli serbest bırakıldı.

İsrail ordusu 1 Aralık'ta geçici ateşkesin sona ermesinin hemen ardından Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına yeniden başladı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre, o günden bu yana İsrail'in Gazze'ye saldırılarında en az 193 kişi hayatını kaybetti, 650 kişi yaralandı. (DIŞ HABERLER)