İsrail'den Han Yunus'a hava saldırısı: 'Gazze'de güvenli hiçbir yer kalmadı'

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine saldırdı. BM yetkilisi Griffiths, "Han Yunus'taki durum, silahlar susmadığında ne olduğunun şok edici bir hatırlatması" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ve Hamas arasında varılan geçici ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail, gece boyunca Gazze Şeridi'ni havadan ve denizden hedef aldı. İsrail savaş uçaklarının ve savaş gemilerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve orta kesiminde yer alan Deyr El Belah kentine şiddetli saldırı düzenlediği bildirildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, Han Yunus kentine şiddetli hava saldırısı düzenledi. Saldırıda aralarında çocuklar ve kadınların da bulunduğu onlarca kişi öldü ve yaralandı. Ölü ve yaralı sayısına ilişkin net sayı verilmedi. İsrail savaş gemileri de Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr El Belah şehrinin kıyı bölgelerine ağır makineli tüfeklerle ateş açtı, onlarca aydınlatma bombası attı.

İSRAİL: 400'DEN FAZLA YER HEDEF ALINDI

İsrail ordusundan yapılan açıklamada da karadan, havadan ve denizden Gazze’ye saldırılar düzenlendiği belirtildi.

AA'nın aktardığına göre, son 24 saatte 400’den fazla yerin vurulduğu aktarılan açıklamada, bu sürede, savaş uçaklarının, İsrail’in daha önce 'güvenli yer olduğunu' iddia ettiği ve kuzeydeki Filistinlilerin sığındığı, Han Yunus’a 50’den ziyade hava saldırısı düzenlediği kaydedildi.

Açıklamada, vurulan yerlerin Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugaylarına ait olduğu iddia edildi.

GAZZE'DEKİ HÜKÜMET: REFAH, NORMAL ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR

Ateşkesin dün sabah itibarıyla sona ermesinin ardından Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın yardım tırı geçişlerine kapatıldığı haberleri basına yansımıştı.

Gazze Şeridi'ndeki hükümetin medya ofisi, Refah Sınır Kapısı'nın 2 Aralık Cumartesi günü 'normal' şekilde çalıştığını belirterek, sınır kapısının kapatıldığı yönündeki söylentileri yalanladı. Filistin Kızılayı'nın İsrail'in Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye yardım tırlarının girişini engellediğini duyurmasına ilişkin Telegram hesabından açıklama yapan ofis, açıklamada, "Refah Sınır Kapısı, cumartesi günü (bugün) normal şekilde çalışıyor ve sınır kapısının kapatıldığı yönündeki söylentileri yalanlıyoruz" ifadesine yer verildi.

Filistin Kızılayı'ndan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin, 1 Aralık'tan itibaren 'bir sonraki emre kadar' Mısır'dan Gazze'ye yardım girişlerine izin vermeyeceğini bildirdiği ve Filistin tarafındaki yardım tırlarının da en kısa sürede burayı terk etmesini istediği belirtilmişti.

BM: İNSANLAR ÖLÜM, YIKIM VE HASTALIK ÇEMBERİNDE

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths de İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'deki duruma ilişkin açıklamasında, halkın gidebileceği güvenli hiçbir yerin olmadığını belirterek, insanların 'ölüm, yıkım ve hastalık çemberinde' yaşadığını bildirdi.

Son haftanın 'silahlar susunca' ne olabileceğini gösterdiğini kaydeden Griffiths, "Bugün Han Yunus'taki durum ise susmadığında ne olduğunun şok edici hatırlatması" dedi.

'ÇATIŞMALAR SONA ERMELİ'

Griffiths, 'insani ara' döneminde rehinelerin serbest bırakıldığını, ailelerin bir araya geldiğini ve Gazze'ye insani yardımın arttığını hatırlatarak, yardımın ihtiyaçları karşılamakta yine de yetersiz kaldığının altını çizdi. "Bugün saatler içinde çok sayıda insan öldürüldü ve yaralandı. Ailelere yine bölgeleri boşaltma talimatı geldi. Umutlar yıkıldı" diye konuşan Griffiths, çatışmaların sonlanması gerektiğini vurguladı.

Martin Griffiths, çatışmanın ikinci ayında çocuk, kadın ve erkek olmak üzere tüm Gazze halkının korku içinde yaşadığına işaret ederek, "Ölüm, yıkım ve hastalık çemberinde yaşıyorlar" değerlendirmesinde bulundu. Gazze'de güvenli hiçbir yerin kalmadığının altını çizen ve bunun kabul edilemez olduğunu kaydeden Griffiths, insani yardımların artırılması ve insani ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.

BİR GÜNDE EN AZ 178 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarda 4 gün geçici ateşkes ilan edilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmiş, daha sonra 3 gün daha uzatılmıştı. Varılan rehine takası mutabakatı çerçevesinde de Gazze Şeridi'nden 81 İsrailli rehine, İsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli serbest bırakıldı.

İsrail ordusu, dün sabah “insani ara"nın sona ermesinin hemen ardından Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını yeniden başlattı ve 1 Aralık'taki saldırılarda çoğu çocuk ve kadın 178 kişi öldü, 589 kişi yaralandı. (DIŞ HABERLER)