İsrailli bakandan Netanyahu’ya: Ateşkes görüşmelerini resmen sonlandırın

İsrail Maliye Bakanı Smotrich, Başbakan Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Hamas’ın yanı sıra arabulucu ülkeler Mısır ve Katar ile temasların kesilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail ve Hamas arasında Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda varılan geçici ateşkesin 1 Aralık Cuma sabahı itibarıyla sona ermesinin ardından İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya çağrıda bulunarak geçici ateşkes görüşmelerinin de resmen sonlandırılmasını talep etti.

The Jerusalem Post’un haberine göre, Hamas’ı Nazilere benzeten Smotrich, İsrail’in insani arayı sürdürmek için yapılan görüşmelerden çekildiğini resmi olarak duyurması gerektiğini söyledi. İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) bir ‘yarı savaş’ yürütemeyeceğini savunan Smotrich, Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Hamas’ın yanı sıra Katar ve Mısır gibi arabulucular ile olan temaslara da son verilmesini istedi.

‘BÖYLE BİR SENARYOYA İZİN VEREMEYİZ’

Smotrich, telefon görüşmesinde, IDF’nin ‘yarım bir savaş yürüttüğü bir senaryoya izin verilemeyeceğini’ savunarak Hamas’ın ‘ateşkesin yeniden tesisi için manipülasyon’ yapabileceğini, bunun da ‘IDF’nin Hamas’ı bertaraf etme çabalarına son vereceğini’ iddia etti.

Smotrich, geçici ateşkes dönemine ilişkin olarak, ‘rehinelerin evlerine dönmesinden mutlu olsa da insani aranın kendini tükettiğini’ savundu. Hamas’ın ‘sivillere ve rehinelere karşı savaş suçları işlemeye devam ettiğini’ söyleyen İsrailli bakan, “Başka bir arayı kabul etmek, güçsüzlük (mesajı) verecek korkunç bir hata olur” diyerek Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinwar’ın ‘kendileriyle oynamasına’ izin verilemeyeceğini belirtti. 

‘AÇIKÇA VE KAMUOYU ÖNÜNDE İLAN EDİN’

Hükümete ateşkesin sona erdiğini resmi bir biçimde, ‘açıkça ve kamuoyu önünde’ ilan etme çağrısı yapan Bezalel Smotrich, ‘Hamas yok edilene ve tüm rehineler teslim edilene kadar topyekun çatışmaya geri dönülmesi’ çağrısı yaptı. 

Smotrich, İsrail ve Hamas arasında 24 Kasım’da ilan edilen ve sonrasında rehine takasıyla birlikte 7 gün devam eden geçici ateşkese başta itiraz etmiş, ardından geçen hafta yapılan kabine toplantısında lehte oy kullanmıştı.

İsrail ve Hamas arasında varılan ve iki kez uzatılan geçici ateşkes, 1 Aralık’ta Türkiye saatiyle 08.00 itibarıyla sona ermiş, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları yeniden başlamıştı. İsrail'in saldırılarında Gazze'de 24 saat içinde en az 178 kişi hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)