Katar: Hamas'ın Doha'daki varlığına son vermek için gerekçe yok

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Gazze'deki savaşta arabuluculuk çabaları devam ederken, Hamas ofisinin başkent Doha'daki mevcudiyetine bir son vermek için hiçbir gerekçe olmadığını söyledi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye. (Fotoğraf: Arşiv)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas'ın siyasi bürosunu Katar'ın başkenti Doha'dan taşımayı düşündüğü iddialarının tartışıldığı günlerde, Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan İsmail Haniye başkanlığındaki Hamas Siyasi Bürosu'nun Doha'daki 'mevcudiyeti' hakkında açıklama geldi.

Reuters'ın aktardığına göre, Mısır'la birlikte Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşması için Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk yapan Katar'ın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macit El Ensari, düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Gazze'deki savaşta arabuluculuk çabaları sürerken, Hamas ofisinin başkent Doha'daki mevcudiyetine bir son vermek için hiçbir gerekçe olmadığını söyledi. Arabuluculuğa olan bağlılıklarının sürdüğünü belirten Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, buradaki rollerini, söz konusu çabalarına olan 'saldırılar karşısında hayal kırıklığı içinde' yeniden değerlendirdiklerini söyledi. 

'KATAR, ARABULUCULUK ROLÜNE BAĞLI'

"Katar, Gazze'yle ilgili uluslararası arabuluculuk rolüne bağlıdır" diyen Ensari, Doha'nın Hamas ile İsrail arasındaki arabuluculuk rolünü halihazırda değerlendirme aşamasına aldığını belirtti. Bu süreçte Katar aleyhinde olumsuz açıklamalar yapanlar olduğunu söyleyen Ensari, bu açıklamalardan bazılarının İsrailli yetkiler tarafından yapıldığını ifade etti.

Arabulucu ülkeler aleyhindeki açıklamaların konuyla ilgili ciddiyetsizliği gözler önüne serdiğine işaret eden Ensari, mutabakatın sağlanması için tüm tarafların ciddi olması ve fedakarlık yapması gerektiğini kaydetti. Müzakerelerin halihazırda durduğunu aktaran Ensari, müzakerelerin yeniden başlaması için tarafların duruşlarında değişim olması gerektiğini vurguladı. Katar'ın Gazze Şeridi ve Filistin halkına yönelik insani görevine bağlılığından söz eden Ensari, Gazze'ye insani yardımları sürdürdüklerini belirtti.

'DOHA'NIN ARABULUCULUK ROLÜYLE İLGİLİ HERHANGİ BİR BASKI YOK'

Türkiye'nin tutumuna dair ise Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ensari, "Türk kardeşlerimizle koordinasyon devam ediyor. Türkiye'nin arabuluculuk konusunda verdiği destekleri ve Ankara'nın sergilediği onurlu duruşu takdir ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin, Katar'ın arabuluculuk rolünü destekleyen bölge ülkeleri arasındaki en önemli ülkelerden biri olduğunu söyleyen Ensari, Hamas'ın Doha'daki ofisinin kapatılmasıyla ilgili ise "Bu konuda veya Hamaslı yöneticilerle ilgili herhangi bir karar yok" diye konuştu. Ensari, Katar'daki Hamas ofisinin iletişim kanallarını açmak amacıyla ABD'yle koordinasyon içinde kurulduğuna ve çok da başarılı olduğuna işaret etti.

Hamaslı yetkililerin istedikleri gibi ülkeye giriş çıkış yapabildiklerini aktaran Ensari, Doha'nın arabuluculuk rolüyle herhangi bir baskı kurmadığını ifade etti.

ERDOĞAN: BANA BÖYLE BİR BİLGİ GELMEDİ

Öte yandan, Irak ziyaretinden dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Katar'daki Hamas üyelerine yönelik ciddi baskılar olduğuna, Hamas yönetiminin oradan ayrılmasına yönelik iddialar var. Türkiye'ye gelmeleri mümkün olabilir mi? Sizden bir talepte bulunuldu mu?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Önemli olan Hamas liderlerinin nerede olduğu değil, Gazze'deki durumdur. Bu söylediğiniz konuyla ilgili olarak Katar'daki konumlarının ne olacağı hususunda doğrusu bana böyle bir bilgi gelmedi... Fakat Katar Emiri Sayın Şeyh Temim’in, bu kardeşlerimizle ilgili, onların Katar'daki pozisyonunu yok farz edecek bir adımı atacağına dair bir şey duymadım. Böyle bir adım atacağını da düşünmüyorum.

Onlara karşı olan samimiyeti, onlara karşı olan tavrı, her zaman ailenin bir ferdi gibidir. Bundan sonraki süreçte de yine onlara karşı bu tavrın değişeceğine asla ihtimal vermiyorum."

'KATAR YERİNE TÜRKİYE' İDDİASI

Hamas siyasi liderliğinin Katar'dan ayrılmayı planlandığı iddialarının gündemde olduğu bir dönemde, Hamas'ın merkezini Türkiye'ye taşımayı düşündüğü ileri sürülmüştü. ABD'nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Hamas'ın merkezini halihazırda bulunduğu Katar'dan başka bir ülkeye taşımayı değerlendirdiğini yazmıştı. Hamas'ın bu kapsamda 2 ayrı ülke ile iletişimde olduğu belirtilmişti. İddiaya göre, bu ülkelerden biri de Umman'dı.

Başka bir iddiada ise Hamas'ın merkezini Türkiye'ye taşımayı planladığı belirtilmişti. Haniye ile Erdoğan'ın görüşmesinin de bu iddialar ışığında gerçekleştiği ileri sürülmüştü.

HAMAS'TAN 'TÜRKİYE' AÇIKLAMASI

Al Mayadeen'e konuşan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin medya danışmanı Taher el-Nounou ise "Türk yetkililerle yapılan görüşmeler, öncelikle İsrail işgalinin Filistin halkına karşı işlediği suçlardan sorumlu tutulması etrafında döndü" demiş, "Katar ve Mısır arabuluculuğunu Türkiye'nin arabuluculuğu ile değiştirmeye çalışmıyoruz ve Haniye'nin Türkiye ziyaretinin bu konuyla hiçbir ilgisi yok" ifadelerini kullanmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)