Karikatüristler, zorla çalıştırmayı nasıl gördüklerini çizdi

Zorla çalıştırma temalı uluslararası karikatür yarışması sonuçları açıklandı. Yarışmada Portekiz, Özbekistan ve Türkiye’den üç karikatürist birinci oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Çalışma Örgütü ve Sınır Tanımayan İnsan Kaynakları, Dünya İnsan Ticaretiyle Mücadele Günü’nde zorla çalıştırma temalı uluslararası karikatür yarışması sonuçlarını açıkladı. Çağdaş kölelik hakkında farkındalık artırmayı amaçlayan yarışmada, “Kaleminiz zorla çalışmayla mücadele aracı olsaydı ne yapardınız?” sorusuna yanıt olarak 65 ülkeden gönderilen 460 karikatür arasından kazananları jüri ve katılımcılar seçti.

'BU KARİKATÜRLER, ZORLA ÇALIŞTIRMAYA İLİŞKİN ALGILARI SORGULUYOR'

Yarışma, ILO ve Sınır Tanımayan İnsan Kaynakları tarafından Cartooning for Peace (Barış için Karikatür) ortaklığıyla düzenlendi. ILO Çalışma Yaşamında Temel İlkeler ve Haklar Şube Müdürü Philippe Vanhuynegem, zorla çalıştırma temalı uluslararası karikatür yarışmasına ilişkin, “Zorla çalıştırma karmaşık bir konu. Çağdaş köleliği temsil için sıklıkla pranga gibi bazı kalıp yargısal görüntüler kullanılıyor. Ancak günümüzde bir insanın çalışmaya zorlandığı mekanizmalar aldatma, pasaportuna el koyma, ücretini alıkoyma, borç manipülasyonu gibi çok daha üstü örtük olabiliyor. Bu karikatürler, zorla çalıştırmaya ilişkin algıları sorguluyor” dedi.

Yarışma jürisinde Zorla çalıştırma ve çocuk işçiliğiyle mücadele için İttifak 8.7 ortaklığı, sömürüyle mücadele aktivistleri ve sömürü mağdurlarının yanı sıra Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE), ILO Zorla Çalıştırmayla Mücadele Küresel Ağı, ABD Çalışma Bakanlığı, ILO ve RHSF’den uzmanlar yer aldı.

Jüri Birincisi - Gargalo Vasco (Portekiz)

Portekizli sanatçı Gargalo Vasco’nun eseri, jürinin oybirliğiyle birinci oldu. Vasco birinci olmasının ardından, “Çizerek kendimi ifade ediyorum, insanların toplumsal ve siyasi sorunlar üzerinde düşünmelerini sağlıyorum. Zorla çalıştırma ve çocuk işçiliği benim gündemimde çok önemli yer tutuyor; öylesine adaletsiz bir dünyada yaşıyoruz ki bu sorunlar çoğu kez görünmüyor” ifadelerini kullandı. 

CARTOONING FOR PEACE SEÇİMİ KAZANANI EŞANKULOV, HALKIN SEÇİMİ KAZANANI SAATÇİ

Cartooning for Peace’in seçimi ise, Özbek sanatçı Mahmudcan Eşankulov’un eseri oldu. ILO Instagram sayfası üzerinden, sanatseverlerin de oy kullanma imkanı oldu. Halkın seçimi kazananı ise Türkiyeli sanatçı Kaan Saatçi’nin eseri oldu.

Cartooning for Peace’in seçimi - Mahmudcan Eşankulov (Özbekistan)

KARİKATÜRLER GEZİCİ SERGİDE SERGİLENECEK

2021'in Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Yılı olması nedeniyle, önemli sayıda karikatür, zorla çalıştırılan çocuklara odaklandı. En iyi karikatürler, gezici sergide sergilenecek ve 2021 sonbaharında basılı olarak yayınlanacak. 

RHSF Kurucusu ve Başkanı Martine Combemale, “Zorla çalıştırmayı ortadan kaldırmak için her zamankinden daha acil eylem gerekiyor. Karikatürler halkın gözlerini açabilir, kayıtsızlığı ortadan kaldırabilir ve insanları harekete geçmeye itebilir. Bu karikatürler sayesinde, zorla çalıştırmanın tükettiğimiz mal ve hizmetler yoluyla çevremizde yer aldığını, kendi toplumumuzda ve mahallemizde vuku bulabileceğini halkın anlayacağını umuyoruz” dedi.

Halkın Seçimi - Kaan Saatci (Türkiye)

 Öne çıkan tüm karikatürler buradan görülebilir. (HABER MERKEZİ)