Kanada’da parlamento Çin’in Uygur politikasını ‘soykırım’ olarak tanıdı

Gözaltındaki iki vatandaşı nedeniyle Çin'le ilişkilerinde gerilim yaşayan Kanada'da, parlamentodan hükümeti zora sokacak bir karar çıktı. Avam Kamarası, Çin'in Uygur Türklerine ilişkin politikasını soykırım olarak tanıdı. Kararın 'soykırım' ifadesini kullanmaktan kaçınan Kanada Başbakanı Justin Trudeau üzerinde baskı yaratması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İki vatandaşını casusluk suçlamasıyla gözaltına aldığı için Çin'le gerilim yaşayan Kanada'da, parlamento Pekin yönetiminin Uygur Türklerine ilişkin politikasını soykırım olarak tanıdı. Kararın bağlayıcı özelliği olmasa da, bugüne dek 'soykırım' ifadesini kullanmaktan kaçınan Başbakan Justin Trudeau üzerinde baskı yaratması bekleniyor.

OLİMPİYAT MADDESİ DE EKLENDİ

Oylamaya katılan 266 vekilin tamamı 'evet' oyu kullanırken, Trudeau'nun lideri olduğu Liberal Parti büyük oranda çekimser kaldı. Başbakan'ın kendisi ve kabinesinin birçok üyesi oylamaya katılmadı. Kabul edilen kararda son anda yapılan değişiklikle, Çin'in tavrının devam etmesi halinde 2022 Kış Olimpiyatı'nın Pekin'den başka bir yerde yapılması için Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne çağrı yapılması da istendi.

HUAWEI GERİLİMİ

Kanada'nın ABD'nin talebiyle Çin şirketi Huawei'nin üst düzey yöneticisi Meng Wanzhou'yu 2018'de tutuklamasından bu yana iki ülkenin ilişkilerinde gerilim yaşanıyor. Pekin yönetimi bu tutuklamaya misilleme olarak, Çin'deki iki Kanada vatandaşını casusluk suçlamasıyla gözaltına almıştı. Kanada ise geçtiğimiz hafta, Batılı müttefikleriyle beraber 'yabancı ülkelerin vatandaşlarının siyasi pazarlık unsuru olarak kullanılmak üzere tutuklanmasına' karşı bir deklarasyon yayınlamıştı.

TRUDEAU 'SOYKIRIM' DENMESİNE KARŞI ÇIKIYORDU

Bununla birlikte Trudeau, Pekin'in Uygur Türklerine yönelik politikalarının yeterince kanıt bulunmadan 'soykırım' olarak adlandırılmasına karşı çıkıyor. Trudeau son olarak cuma günü G7 toplantısında yaptığı konuşmada, Sincan'dan gelen haberlerden rahatsızlık ve endişe duyduğunu belirtmekle beraber 'Batılı demokrasilerin dayanışma göstermesinin en iyi yolunun çok taraflı hareket etmek olduğu' görüşünü paylaşmıştı.

Kanada Başbakanı bugün, Çin konusunda ABD Başkanı Joe Biden'la bir görüşme de gerçekleştirecek. Biden ve selefi olan Donald Trump'ın yönetimleri de Çin'in politikalarını 'soykırım' olarak adlandırmıştı. Kanada'dasiyasetinin muhafazakâr kanadı da, vatandaşlarının tutuklandığı Çin'e karşı daha sert bir politika izlenmesini istiyor.

ÇİN: GERÇEKLERİ YANSITMIYOR

Çin'in Kanada Büyükelçisi Cong Peivu ise oylamadan önce yaptığı açıklamada böyle bir kararın 'Çin'in iç işlerine karışmak' anlamına geleceğini belirtip "Gerçekleri yansıtmıyor. Sincan'da soykırıma benzeyen hiçbir şey yaşanmıyor" demişti.

Çin'in Uygur Türklerine yönelik politikasına dair eleştirilerin merkezinde, son yıllarda 'en az bir milyon Uygur'un yeniden eğitim kampı adı verilen tesislerde gözaltında tutulduğu' suçlaması yer alıyor. (DIŞ HABERLER)