Kanada'da Justin Trudeau'nun kumarı tutmadı: Azınlık hükümetine devam

Kanada'da tek başına hükümet kurma hedefiyle erken seçim kararı alan Başbakan Trudeau amacına ulaşamadı. Trudeau'nun liderliğindeki Liberal Parti sandıktan birinci çıksa da çoğunluğu kazanamadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanada'da pandemi döneminde artmış görünen destek oranlarına güvenerek azınlık hükümetini tek parti hükümetine dönüştürmek için erken seçim kararı alan Liberal Partili Başbakan Justin Trudeau'nun kumarı tutmadı. Trudeau sandıktan birinci çıktı ama tek başına hükümet kurmak için gereken çoğunluğu yine elde edemedi.

2015'ten bu yana iktidarda olan, 2019'dan beri de ülkeyi azınlık hükümetiyle yöneten 49 yaşındaki Trudeau, oy oranlarının pandemi sürecinde halka verilen maddi destek ve yüksek aşılama oranları gibi politikaları sonrası artmış görünmesiyle erken seçim kararı almıştı. Muhalefetten Ekim 2023 için planlanan seçimlerin erkene çekilmesine tepki gelmiş, Trudeau'nun kendisi de salgında seçim kararı aldığı için protesto edilmişti.

Uzmanlar seçimlerin beklenmedik derecede başabaş geçtiğini belirtirken, Trudeau oylama sonrasında kendisini başladığı yerde buldu. Şu ana dek sayılan oylara göre, Trudeau'nun partisi ülkeyi azınlık hükümetiyle yönetmeye devam edecek ve bir başka partinin desteğine ihtiyaç duymaya devam edecek.

Kanada'da bir partinin çoğunluk hükümeti kurabilmesi için 338 sandalyeli Avam Kamarası'nda üçte iki çoğunluğu, yani 170 koltuğu kazanması gerekiyor. İlk sayımlara göre, Trudeau'nun partisi Liberaller şu an için bir önceki dönemden sadece bir koltuk daha fazla kazandı; partinin milletvekili sayısı 156'da kaldı. Ana muhalefetteki Muhafazakar Parti'nin 122 koltuk, merkez-soldaki Yeni Demokrat Parti'nin 29, Yeşillerin de iki koltuk kazanması bekleniyor.

Seçimleri ikinci bitiren Muhafazakar Parti'nin lideri Erin O'Toole yenilgiyi kabul ederken, Trudeau da 'tüm Kanadalıların iyiliği için bütün diğer partilerle birlikte çalışma sözü verdi. Trudeau seçim konuşmasında halkın kendilerine yeniden 'açık bir yetki' verdiğini savunarak, "Bugün gördüğümüz şey, milyonlarca Kanadalının ilerlemeci bir planı tercih etmiş olması" dedi. (DIŞ HABERLER)