Kafkasya’da seferberliğe tepki: Epilepsi hastası toplama merkezinde öldü

Rusya'da seferberlik ilan edilmesinin ardından Kabardey Balkar Cumhuriyeti'nde askere alınan bir genç, toplama merkezinde geçirdiği epilepsi nöbetinde müdahale edilememesi nedeniyle öldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülke genelinde askeri kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından Rusya Federasyonu içindeki Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nde orduya alınan askerlerden birisi, toplama merkezinde epilepsi krizi geçirdi. Alanda sağlık personeli ve ekipman olmadığı için müdahale edilemeyen askerin vefat ettiği belirtildi.

İnternet gazetesi Ğuaze'nin paylaştığı videoda, "Askerler, tören alanında epilepsi nöbeti geçiren bir diğer askere, doktor olmadığı için yardım etmeye çalışıyorlar. Video çeken ve Çerkesçe konuşan asker, nöbet geçiren kişinin nabzının atmadığını söylüyor" ifadeleri kullanıldı.

'KIYAFETLERİ KENDİ PARAMIZLA ALDIK'

Sosyal medyada paylaşılan videolarda askere alınanların bulunduğu eğitim alanını ziyaret eden Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Başkanı Kazbek Kokov’un sorunları dinlediği görülüyor. Yedek askerler Kokov’a kıyafetleri kendi paralarıyla aldıklarını, buna gücü yetmeyen insanlar olduğunu, doğru düzgün donanımla cepheye gönderilmeleri gerektiğini, hasta olan arkadaşlarının olduğunu, bir gün önce epilepsi nöbeti geçiren bir kişinin yaşamını yitirdiğini, hastaların ayrılması ve sorunlara ilgi gösterilmesi gerektiğini aktarıyor.

Gazetenin paylaşımında askerlerin yaşanan sorunları törene gelen Kabardey Balkar Cumhuriyeti Başkanı Kazbek Kokov'a ilettikleri ve Kokov'un sorunların takipçisi olacağını söylediği belirtildi.

Diğer yandan bölgede Krasnodar, Volgograd, Grozni, Mahaçkale, Hasavyurt, Nalçik ve Baksan gibi yerlerde askeri kısmi seferberlik ilanına karşı gösteriler düzenlendi. Özellikle Mahaçkale’deki gösterilerde polis zor kullandı ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

NE OLMUŞTU?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Eylül'de askeri kısmi seferberlik ilan etmişti. Ukrayna'nın Donbas, Zaporijya ve Herson bölgelerinin bağımsızlık kararlarını desteklediklerini söyleyen Putin, Batı ülkelerinin Ukrayna'da barışçıl çözüm istemediklerini savunarak, "Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil" demişti.

Televizyonlarda Putin'in ardından Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile önceden kaydedilmiş bir söyleşi yayınlanmıştı. Şoygu, 'kısmi seferberlik' ile 300 bin kişinin askere çağrılacağını söylemişti. (HABER MERKEZİ)