Döllenme araştırması: Kadının kalbi ve yumurtaları farklı erkekleri isteyebiliyor

İngiltere ve İsveç'te yapılan bir döllenme araştırmasında, kadın yumurtalarının spermi çekme sürecinde partner tercihinin etkisi olmadığı keşfedildi. Buna göre kadınların yumurtaları, kalplerinin hangi erkeği eş olarak tercih ettiğinden bağımsız olarak başka erkeklerin spermlerini 'çekmeyi' tercih edebiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tüp bebek olarak bilinen laboratuvar ortamında döllenmeyle ilgili yeni bir araştırma, kadınların hangi erkeği eş olarak tercih ettiklerinden bağımsız olarak yumurtalarının başka erkeklerin spermlerini 'çekmeyi' tercih edebildikleri sonucuna vardı. Manchester Üniversitesi Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) Kuruluş Vakfı ve Stocholm Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmada, spermi seçmek için yumurtanın kimyasal sinyaller kullandığı tespit edildi. Bu sinyallerin ise partnerden bağımsız olarak seleksiyon sürecini yürüttüğü kaydedildi.

Araştırma, kadınların yumurtalarıyla partnerlerinin spermleri arasındaki uyumu inceleyerek, yumurtaların yüksek kaliteli olup olmamasına bağlı olarak sperm tercihi yaptığı çıkarımında bulundu. Stockholm Üniversitesi'nden Doçent John Fitzpatrick, "Yumurtalar, kemoatraktan olarak adlandırılan kimyasalları üreterek döllenme süreci için sperm seçiyor. Biz, yumurtaların bu kimyasal sinyalleri hangi spermi seçmek için kullandığını görmek istedik" dedi.

60 çiftten alınan örneklerin incelendiği çalışmada, yumurtaların her zaman kadınların partner seçimiyle aynı fikirde olmadığı tespit edildi. Yani kadınların bedenleri bir şekilde sperm tercihi yaparak yüksek kalitede ve genetik olarak uyumlu olmalarını garantiye alıyor.

'SPERMİN YALNIZCA BİR GÖREVİ VAR'

"Peki bu yumurtanın mı spermin mi tercihi" sorusunu Prof. Fitzpatrick, spermin yalnızca bir görevinin olduğunu söyleyerek yanıtladı. Prof. Fitzpatrick, Yumurtaları döllemek dışında başka bir görevi olmayan spermlerin bu kapsamda seçici olmalarının mantıksız olduğunu söyledi.

Spermler bir saatliğine sıvı içinde yüzmeye bırakıldı. Laboratuvar versiyonundan çok daha fazla sayıda spermin yumurtaların saldığı kimyasallara akın etmesi, yumurtaların spermleri 'çağırması' şeklinde değerlendirildi. Ardından iki çiftin sıvı ve spermleri birbirleriyle değiştirildi.

ÇİFTLER DAHA UYUMLU DEĞİL 

Ortalaması alındığında, bir çiftin kendi içlerinde diğer çiftin bireyleriyle olduklarından daha uyumlu olmadıkları yorumu yapıldı. Kadının yumurtalarının kendi eşinin spermlerini çektiği durumda ortalama olarak çift daha iyi tüp bebek sonuçları elde etti. Ama bu sonuç güçlü olarak bir çiftte gözüktü. Yumurta-sperm uyumu tüp bebekle hamile kalma şansını pek etkilemedi.

'Proceedings of the Royal Society B' dergisinde yayımlanan araştırmanın yöneticilerinden olan Prof. Daniel Brison, "Biz incelediğimiz kadın yumurtalarının partnerinin spermlerini çekmesini bekliyorduk, ama bunu göremedik. Aslında, genel olarak, kadınların yumurtaları, diğer erkeklerin spermlerini kendi partnerlerinin spermleri kadar sıklıkla kendilerine çekti" diyerek ekledi: "Bu araştırmanın döllenme tedavilerini ilerletmesini ve bazı çiftlerde 'izah edilemeyen' kısırlık durumlarını anlamaya yardımcı olmasını umuyoruz. Hatta yumurtaların partnerin spermlerini daha güçlü cezbetmesine yardımcı olan bir tedavi bile bulunabilir." (Kaynak: Sputnik)