Öldürülen Merve Kotan'ın ablası: Tepki göstermek çok önemli

Merve Kotan... İki hafta önce eski erkek arkadaşı tarafından öldürüldü. Kotan ailesi adalet mücadelesini yürütürken kamuoyuna çağrıda bulundu: Kadınlar cani bir şekilde katlediliyor. İnsanlar lütfen sessiz kalmasın.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aydın'da Muhammet Gürsoy tarafından iki hafta önce öldürülen 19 yaşındaki Merve Kotan'ın ailesi kamuoyuna 'adalet mücadelesi' çağrısı yapıyor. Başka kadınların katledilmemesi ve Kotan'ın katillerinin gerekli cezayı alabilmesi için toplumu 'duyarlı' olmaya davet eden Kotan'ın ablası Esra Kotan, “Ülkelerin sistemlerinde hata var. Biz de bu kötü sistemin bedelini ödüyoruz” dedi.

'KONUŞARAK HER ŞEYİ HALLEDEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORDU'

Aydın'ın Efeler ilçesinde 15 Ağustos'ta Muhammet Gürsoy, Kotan ve yanındaki arkadaşı Ekim Türkmen'i silahla vurarak ölümlerine sebep oldu. Olayın ardından Gürsoy, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olayla ilgili soruşturma sürerken henüz iddianame hazırlanmadı.

Kotan ailenin dört çocuğundan biriydi. Üniversiteye yerleşmek için ek tercihleri bekliyordu. Kardeşi için adalet mücadelesi yürüten Esra Kotan, kardeşinin adalet mücadelesi için tüm toplumu duyarlı olmaya çağırıyor. Aynı zamanda sosyoloji öğrencisi olan ve kadın çalışmalarıyla ilgilenen abla Kotan, kardeşi için şunları söylüyor: “Biz tüm aile bireyleri olarak herhangi bir hayvana, doğa olayına veya bir insan haksızlığa uğradığında karşı çıkan insanlardık. Merve bu olaylarla mücadele eden bir insandı. Merve içine kapanık ama naif biriydi. İnsanlarla konuşurken cümleleri dikkatle kullanırdı. Kimseyi kırmamaya özen gösterirdi. Konuşarak her şeyi halledebileceğini düşünüyordu.”

Kotan'ın özellikle hayvanlara karşı sevgi beslediğini anlatan abla Kotan, kardeşinin ardından bir kedisinin kaldığını söyleyerek, “Olayın ardından kedi çok mutsuz olmaya başladı. Psikolojisi bozuldu...” dedi.

'TEPKİ GÖSTERMEK ÇOK ÖNEMLİ...'

“Ne olursa olsun kardeşimin geri gelmeyeceğinin farkındayım” diyen Kotan, katledilen kadınlarla ilgili şöyle diyor: “Kadınlar cani bir şekilde katlediliyor. Ben de katledilen Merve Kotan'ın ablasıyım. Sosyoloji Bölümü okuyorum. Çalışma alanım kadınlarken bununla ilgili sessiz kalmam beklenemez. İnsanların kadın şiddetine sessiz kalmamalarını istiyorum. Bizim başlattığımız mücadele sadece Merve için değil. İnsanlar lütfen sessiz kalmasın. Tepki göstermek çok önemli. Hayatla ilgili farkında olduğumuz şeyler var. İnsanların önce bunu kendi hayatlarına geçirmelerini istiyorum. Daha sonrasında çevrelerinde bir değişim görecekler. Birbirimizle ilgilenmemiz gerekiyor. Yanlış olduğunun farkına vardığımız ne varsa onunla ilgilenmemiz gerekiyor.”

Kadınların ülkedeki sistem sorunu nedeniyle bedel ödediklerini belirten Kotan, son olarak şöyle devam etti: “Bazı cümleler o kadar fazla kullanılıyor ki bir yerden sonra bu kelimelerin ve cümlelerin içi boşaltılıyor. Maalesef toplumda ciddi bir eşitsizlik var. Bu eşitsizliği kadınlar üzerinde görüyoruz. Ülkelerin sistemlerinde hata var. Biz de bu kötü sistemin bedelini ödüyoruz. Ben birey olarak farkında olduğum ne varsa kendi hayatımdan, çevremden başlayarak bunu anlatmalı ve konuşmalıyım. İnsanlar neyden sorun yaşıyorlarsa bunun üzerine gitmesi gerekiyor.”