Erdoğan'ın Japonya'da kadın üniversitesi çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Zirvesi kapsamında gittiği Japonya'da sadece kadınların kabul edildiği üniversitelerin Türkiye için model olabileceğini söyledi. Japonya'da kadınların öncelikli eğitim almasını amaçlayan 80 kadın üniversitesi bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi kapsamında gittiği Japonya'da kadınların eğitimine öncelik veren Mukogawa Kadın Üniversitesi'nden Fahri Doktora Unvanı aldı. Kadınlara Batılı tarzda modern eğitim vermeyi amaçlayan ve sadece kadınların kabul edildiği 80 kadın üniversitesinin bulunduğu Japonya'nın Türkiye için de örnek oluşturabileceğini söyleyen Erdoğan "Sadece kadınların gittiği üniversiteler iyi bir örnek" dedi.

Erdoğan, buradaki konuşmasında şunları söyledi:

"Şartlar ne olursa olsun Türkiye olarak etnik kimliğine, inancına, teninin rengine bakmadan mazlum ve mağdurlara sahip çıkmayı sürdüreceğiz. (Japonya'daki) 80 kadın üniversitesini incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını atacağız."

Erdoğan devamında, Japonya'da kadın üniversitelerinin mevcut üniversiteler arasında önemli bir orana sahip olduğunu belirterek, bunun kendileri için çok anlamlı olduğunu ifade etti:

"Bugün Japonya'da yeni bir tespiti yapma fırsatı buldum. Mukogawa Kadın Üniversitesi'nin Bahçeşehir Üniversitesi ile yakın işbirliğinin devam edeceğini ümit ediyorum. Japonya'da 800 üniversite var. Bu 800 üniversitesinin yüzde 10'u kadın üniversitesi. Bu tabi bizler için çok ama çok anlamlı. Doğrusu biz de böyle bir şey yok değil mi? Yok. Tabi olması halinde de neler olur o ayrı bir soru işareti ama Japonya bu noktada çok önemli bir örnek."

KADIN ÜNİVERSİTELERİ NEDİR?

Sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği üniversitelere kadın üniversiteleri deniliyor.

Avustralya, İngiltere, Kanada gibi Batı ülkelerinin yanında Japonya, Güney Kore, Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerinde de kadın üniversiteleri bulunuyor. ABD'de eğitim veren kadın üniversitesi sayısı 2018 itibarıyla 34, 1960'larda bu sayının 280 olduğu belirtiliyor.

İran, Ürdün, Kuveyt, Sudan, Pakistan gibi Müslüman ülkelerde de sadece kadınların gittiği üniversiteler var. Suudi Arabistan'da ise bütün üniversitelerde kadın ve erkek öğrenciler ayrı kampüslerde eğitim alıyor.

CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ NEDENİYLE KADIN ÜNİVERSİTELERİ AÇILIYOR

Cinsiyet eşitsizliğin yaygın olduğu Japonya'da kadın üniversiteleri, 1900'lü yılların başında kadınların yüksek öğrenim alabilmesi için kurulmuştu. Karma üniversite teklifinin kabul görmemesi nedeniyle kadın-erkek ayrı eğitim kararı alınmıştı. Sonrasında ise karma yüksek öğrenim kurumları da açılmıştı. (Kaynak: AA, Independent Türkçe)