ABD'de bir eyalet daha kürtajı yasakladı

ABD'nin muhafazakâr eyaletlerinde peş peşe kürtajı fiilen yasaklayan yasalar kabul ediliyor. Son olarak Missouri'de hamileliğin sekizinci haftasından sonra kürtaj yaptırmak yasaklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’de Cumhuriyetçi üyelerin ağırlıkta olduğu muhafazakâr eyaletler, birbirinin peşi sıra tepki çeken kürtaj yasaklarını onaylıyor. Alabama ve Georgia’nın ardından bu halkaya eklenen Missouri'de, sekizinci haftadan sonra kürtaj yasaklandı. Yasada ensest ve tecavüz istisna olarak kabul etmedi.

Cumhuriyetçilerin ağırlıkta olduğu eyalet senatosunda hamileliğin sekizinci haftasından sonra kürtaj yapılması yasaklandı. Yasa tasarısı, senatoya tanınan sürenin dolmasına saatler kala 10’a karşı 24 oyla kabul edildi.

DOKTORLARA 15 YIL HAPİS CEZASI

Yasa ancak acil bir tıbbi durumda kürtaja izin verirken, yine Alabama’da kabul edilen tasarıda olduğu gibi tecavüz ve ensesti bile istisna saymıyor. Yasayı ihlal ederek kürtaj yapan doktorlara da 15 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Ancak kürtaj yaptıran kadınlar kapsam dışında tutuluyor.

Yasanın onaylanması için bir kez daha oylama yapılacak ve Vali Mike Parson’a sunulacak. Kürtaj yasağını destekleyen Cumhuriyetçi Parson’ın yasayı imzalamasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak yüksek mahkemenin reddetme ihtimali de bulunuyor. Parson, yasayla birlikte Missouri’nin ABD’nin 'yaşamı en güçlü bir biçimde savunan' eyaletlerinden olacağını savundu.

'KADINLARI UTANDIRIYOR'

Demokrat Senatör Jill Schupp ise ‘kadınları utandırıyor’ diye nitelediği yasaya tepki gösterdi. Schupp, kadınların hayatına ne yapıp ne yapamayacaklarını söyleyen bir yasayla müdahale edilemeyeceğini belirtti.

Alabama dışında Georgia, Kentucky, Mississippi ve Ohio’da da benzer kürtaj yasağı uygulanıyor. Ancak Alabama, yasanın içeriği bakımından ABD'deki örnek yasaların hepsinden öteye geçiyor.

‘Kalp Atışı Tasarısı’ olarak anılan yasa, fetüste kalp atışlarının duyulduğu andan itibaren kürtaj yapılmasını yasaklıyor.

Ancak doktorlar ve insan hakları savunucuları, bebeklerin kalp atışlarının yaklaşık altıncı haftada duyulduğuna, kadınların hamile olduğunu ise biyolojik olarak yaklaşık dokuzuncu haftada fark edebildiğine dikkat çekiyor; yasanın kürtajı fiilen yasaklamak anlamına geldiğini vurguluyor. (Sputnik)

Ünlü oyuncu Alyssa Milano'dan ABD'ye 'seks grevi' çağrısı: Kürtaj hakkı için seks yapmayın!Ünlü oyuncu Alyssa Milano'dan ABD'ye 'seks grevi' çağrısı: Kürtaj hakkı için seks yapmayın!

Alabama'da kürtaj hakkı yasaklandıAlabama'da kürtaj hakkı yasaklandı