'Kadınları izleme' uygulamasına tepki: 'E-devlet'le tuzak kuruluyor

Suudi Arabistan'da Türkiye'deki 'e-devlet' sistemine benzer cep telefonu uygulaması 'Absher', erkeklere kadınların özgürlüğünü sınırlama 'hakkı'nı veriyor. Aile baskısından kaçarak Gürcistan'a sığınan iki Suudi kız kardeş Wafa ve Maha el-Subaie, uygulamanın kaldırılması için Apple ve Google'a çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan'da aile baskısından kaçarak Gürcistan'a sığınan iki kız kardeşten teknoloji devleri Apple ve Google'a dikkat çekici bir çağrı geldi. Wafa ve Maha el-Subaie kardeşler, Suudi Arabistan'da kadınların nerede olduğunun 'erkek koruyucuları' tarafından tespit edilmesini sağlayan 'Absher' isimli uygulamayı kaldırmaya çağırdı.

'E-DEVLET' ÜZERİNDEN KADINLARA TUZAK

Söz konusu uygulama, Suudi Arabistan'da Google ve Apple üzerinden edinilebiliyor. Suudi İçişleri Bakanı tarafından pasaport ve kimlik yenileme, Hac hizmetleri veya iş başvuruları gibi durumlar için bir 'e-hizmet' uygulaması olarak sunulsa da, kadın hakları açısından bir tuzak içeriyor: Şeriatın katı bir versiyonu ile yönetilen ülkenin 'erkek koruyucu' sistemi çerçevesinde, erkeklere kadın akrabalarının nerede olduğunun bilgisini iletiyor; kadınların seyahat özgürlüğünü sınırlandırıyor. Kadınlar pasaportlarını kullandığında erkeklere SMS ile haber veriliyor; bu uygulama üzerinden bir akrabasının havalimanında olduğunu öğrenen bir erkek, yurt dışına çıkış 'izni'ni kaldırabiliyor.

'APPLE VE GOOGLE KALDIRIRSA KADINLAR NEFES ALIR'

Gürcistan'dan sığınma hakkı isteyen Wafa ile Maha ise Reuters ajansı ile söyleşilerinde teknoloji devleri Google ve Apple'a isyan etti. Uygulamayı 'insanlık dışı' diye tanımlayan kardeşler, Apple Store ve Play Store'dan kaldırılması halinde Suudi kadınların rahat bir nefes alacağını söyledi. Kardeşler, çok sayıda kadının ailelerinden kaçmak istediğini ve Absher'in kaldırılmasının kadınlara seyahat özgürlüğü tanıyacağını belirtti. 25 yaşındaki Wafa "Erkeklere kadınlar üzerinde kontrol sağlıyor. Bunu kaldırmaları gerekir" dedi.

TIM COOK 'BAKACAĞIM' DEMİŞTİ

Absher isimli Suudi Arabistan'a özel uygulama bu senenin başında dünya basının dikkatini çekmişti. Apple CEO'su Tim Cook kendisinin böyle bir uygulamadan haberdar olmadığını ancak konuyla ilgileneceğini söylemişti. (Dış Haberler)