Kabinedeki tartışmalar basına sızmıştı: 'Netanyahu sansür hazırlığında'

İsrail'in Jerusalem Post gazetesine göre, Başbakan Netanyahu, 'savaş kabinesi' toplantılarından basına sızan haberlerin sansürlenmesi için yeni bir yasal düzenleme hazırlığında.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun 'savaş kabinesi' oturumlarında yapılan görüşmelerin basına sızmasına karşı harekete geçmeye hazırlandığı iddia edildi.

The Jerusalem Post'un haberine göre, Netanyahu'nun kararı, 7 Ekim'den bu yana süren çatışmalar sırasında basına yansıyan ve hükümet içindeki tartışmalara işaret eden haberlerin ardından geldi. N12 kanalının 19 Kasım'da kabine toplantısında konuşulanlardan aktardığına göre, Netanyahu, yeni bir yasal düzenleme yaparak kabine toplantılarından basına yansıyan konuşma ve tartışmaların yayınlanmasını sansürlemeye hazırlanıyor. 

'ULUSLARARASI SAVAŞ HUKUKUNA GÖRE GAZZE'DEN KİM SORUMLU?'

Bu süreçte basına yansıyan haberler, Ulusal Birlik partisinden Knesset (Meclis) üyesi Gadi Eisenkot'un faşist Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotriç ile tartışmalarını ortaya koymuştu.

Bu haberlerden birine göre, Eisenkot, uluslararası savaş hukukuna göre Gazze'den kimin sorumlu olduğunu sormuştu. Ben-Gvir bu soruya, "Şunu keser misin? Uluslararası hukuka ilişkin üç açıklaman var. Neden devam ediyorsun?" yanıtını vermişti. Buna karşılık, Eisenkot, Ben-Gvir'e susmasını söylemiş ve onunla konuşmadığını belirtmişti.

Başka bir habere göre de Eisenkot rehinelerin serbest bırakılmasının sağlanmasının 'savaşın ana amacı' olmadığını söylemiş, Smotriç buna tepki göstermişti. Maliye Bakanı, "Yine bunu söylüyorsun" demiş, Başbakan Netanyahu ise "Karar verdiğimiz şey bu değil. Ana amaç bu değil. Amaç Hamas'ı yenilgiye uğratmak" diye konuşmuştu. 

'ABD YARDIMININ SÜRMESİ İÇİN GAZZE'YE YAKIT YARDIMI YAPILMALI'

Savaş kabinesinin görüşmelerinden İsrail basınına sızdırılan bir diğer konuşma ise Gazze'ye insani yardım olarak yakıt gönderilmesi ile ilgiliydi. Smotriç, Ben-Gvier, Enerji Bakanı Israel Katz, Ulaştırma Bakanı Miri Regev ve devlet bakanları Gideon Sa'ar ve Benny Gantz'ın Gazze'ye yakıt geçişine izin verilmesine itirazları üzerine, Netanyahu, bunun 'ABD'den gelen yardımın devamı için gerekli olduğunu' söylemişti. (DIŞ HABERLER)