İsrail hükümeti düzenlemeyi onayladı: Al Jazeera kapatılabilir

İsrail hükümetinin onayladığı yeni düzenleme, 'olağanüstü hallerde yabancı haber kanallarının geçici olarak kapatılabilmesini' öngörüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail hükümeti, 'olağanüstü hallerde yabancı haber kanallarının geçici olarak kapatılabilmesine' izin veren düzenlemeyi onayladı. The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, bu düzenlemeyle birlikte, mevcut durumda Hamas ile devam eden çatışma gibi hallerde, söz konusu yayıncının 'milli güvenliğe zarar verdiği' değerlendirildiğinde haber kanallarının geçici süreyle kapatılması mümkün olabilecek.

Çatışmalar 14'üncü gününde devam ederken, İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, daha önce yaptığı bir açıklamada, Katar merkezli Al Jazeera haber kanalının İsrail'in milli güvenliğine zarar verdiğini iddia etmiş, söz konusu düzenleme de böyle gündeme gelmişti.

'HİÇBİR ŞEKİLDE İZİN VERİLMEYECEK'

Onaylanan düzenlemenin geriye dönük olarak da işleyeceği ifade edilirken, bunun Al Jazeera'nin çatışmalar başladığından bu yana yaptığı yayınların İsrail ofisinin kapatılması için bir gerekçe olarak kullanılabileceği yorumu yapıldı. Bakan Karhi, konuya ilişkin açıklamasında, "İsrail, karada, havada, denizde ve kamu diplomasisi cephesinde savaşta. Devletin güvenliğine zarar verecek yayınlara hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz" dedi.

Al Jazeera'nin yayınlarının İsrail'e karşı bir kışkırtma teşkil ettiğini savunan İsrail İletişim Bakanı Karhi, yayıncının 'Hamas-IŞİD ve terör örgütlerine propagandalarında yardım ettiğini ve İsrail'e karşı şiddeti teşvik ettiğini' ileri sürdü.

DÜZENLEME NE GETİRİYOR?

Yeni düzenleme ile birlikte, İletişim Bakanı, Savunma Bakanı'nın da hemfikir olması halinde, televizyon kanallarının yayınını durdurması emrini verebilecek, İsrail'deki ofislerini kapatabilecek, internet sitesini kapatabilecek ya da siteye erişim engeli getirebilecek.

Kararın yürürlüğe girmesi için güvenlik kabinesi tarafından onaylanması, bu onayın da güvenli makamlarının söz konusu yayıncının yayınlarının milli güvenliğe zarar verdiğine ilişkin hukuki mütalaasına dayanması gerekiyor. 30 gün süreyle geçerli olacak karar, 30 günlük sürelerle uzatılabilecek. Olağanüstü hal düzenlemeleri de 3 ay boyunca ya da hükümet söz konusu olağanüstü hali resmi olarak sonlandırana kadar geçerli olacak. (DIŞ HABERLER)