JPMorgan'ın CEO'su uyardı: Bankacılık krizi henüz bitmedi

ABD merkezli JPMorgan bankasının CEO'su Dimon, 2008’deki gibi bir mali kriz beklenmese de bankacılık sektöründe son yaşananların etkisinin süreceğini belirtti. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin en büyük bankası JPMorgan Chase'in CEO'su Jamie Dimon, hissedarlara yazdığı yıllık mektupta, ABD'de iki bankanın iflas etmesiyle başlayan bankacılık krizinin henüz tam olarak sona ermediğini, 2008’deki gibi bir kriz beklenmese de son yaşananların etkisinin süreceğini söyledi. 

JPMorgan’ın 2008'deki mali krizden çıkmasında etkili olan ve son haftalarda hükümet yetkilileriyle iflas etmesinden endişe edilen First Republic’ın kurtarılması için beraber çalışan Dimon, bankacılık sektöründe yaşanan son gelişmelerin piyasalarda strese yol açtığını aktardı. JPMorgan CEO'su, bu durumun önümüzdeki dönemde borç verenlerin geri çekilmesine neden olabileceğini, bunun da resesyon ihtimalini artırdığını söyledi.

'RİSKLER UZUN ZAMANDIR SAKLANIYORDU'

Bankacılık krizinin ABD’deki tüketicileri etkileyip etkilemeyeceğinin henüz net olmadığını kaydeden Jamie Dimon, politika faizindeki keskin yükselişlerin bankalardaki birtakım varlıkların değerine zarar verdiğini ve 'risklerin uzun zamandır saklandığını' ifade etti.

Dimon, yetkililerin, faiz artışındaki yükselişin bankalardaki istikrarı zorlayabileceğini düşünmemelerinin bir hata olduğunu vurguladı, bundan sonrası için de siyasetçilerin keskin bir tavır almaması gerektiği uyarısında bulundu.

Ne olmuştu?

Silikon Vadisi Bankası (SVB), müşterilerinin birkaç saat içinde milyarlarca doları hesaplarından çekmesi sonrası martta iflas etmişti. Ardından New York merkezli, kripto para üzerine yoğunlaşan Signature Bank piyasa düzenleyicileri tarafından kapatılmıştı. Bu, ABD'de 2008'deki küresel mali kriz sonrası kayıtlara geçen en büyük iki banka iflası olmuştu. Küresel çapta ise İsviçre merkezli Credit Suisse, hisselerindeki rekor seviyedeki düşüşün ardından rakibi UBS tarafından satın alınmıştı. (BBC Türkçe)