Johnson 'korona partisi' skandalıyla ilgili istifa iddialarını reddetti

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 kısıtlamalarının ihlal edildiği Başbakanlık binasındaki partilerle ilgili istifa etmeyeceğini, ancak "tüm sorumluluğu" üstlendiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de hükümetin Covid-19 salgını döneminde salgının yayılmasını önlemek amacıyla kendi koyduğu kuralları ihlal ettiği suçlamaları üzerine başlatılan soruşturmanın detaylı raporu dün yayımlandı. Soruşturmayı yürüten üst düzey bürokrat Sue Gray, incelediği 10'u aşkın parti ve toplantıda, hükümetin kendi koymuş olduğu kuralları ve yasakları ihlal ettiği ve sorumluluğun bilhassa en üst düzeyde siyasetçi ve bürokratlara ait olduğu sonucuna vardı.

Parlamentoya raporla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Boris Johnson, "Bütün sorumluluğu üstleniyorum" dedi ama daha önce kuralların çiğnenmediğini söyleyerek parlamentoyu yanılttığı suçlamalarını reddetti. Johnson rapor sonrası, partilerin yaşandığı Başbakanlık'ta yaptığı basın toplantısında ise gazetecilerin sorularını yanıtladı.

JOHNSON, VEDA PARTİSİNE KATILMANIN 'GÖREV' OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Sorumluluk aldığını ve üzgün olduğunu söyleyen Johnson, Başbakanlık çalışanlarının yanlış bir şey yaptıklarının farkında olmadıklarını savundu. Johnson, partilerden birine atıfla yaptığı açıklamada, işten ayrılan bir kişinin vedasına katılmanın kendisi için "görev" olduğunu da söyledi.

Guardian muhabiri, Başbakanlık basın ofisinin kendilerine hiçbir kuralın çiğnenmediğini söylediğini hatırlattığı açıklamaya atıfla, "Bize yalan söylemeleri mi söylendi?" diye sordu. Johnson bu soruya yanıtı "Sizi kandırmak için çalıştıklarını düşünmüyorum" oldu.

Başbakan Johnson'a bir başka muhabir de "Siz yalancı mısınız?" diye sordu, Johnson bu soruya "hayır" yanıtını verdi. Bir muhabirin, İngiliz toplumunda her 5 kişiden 3'ünün artık güvenilmez olduğunu düşündüğünü gösteren kamuoyu yoklamasını hatırlatmasına ilişkin ise, "İşime devam etmeliyim" diye yanıtladı.

Johnson Başbakanlık'taki bu soru cevap öncesi Parlamento'da da konuştu. Pandemi döneminde 600 gün çok ağır şartlar altında çalışıldığını, sadece 8 gün kuralların ihlal edildiğini söyleyen Johnson, bahane bulmaya ya da mazur göstermeye çalışmadığını ama ayrılan bazı çalışanlara teşekkür için veda partisi verilmesinin doğru olduğunu savundu.

'SORUMLULUĞUMU İNKAR ETMEYE ÇALIŞMIYORUM' 

Johnson, bu tür organizasyonlara, çalışanlara bizzat teşekkür etmek için katıldığını fakat partilerin, kendisi ayrıldıktan sonra uzadığını ve kuralların ihlal edildiğini ama kendisinin orada olmadığı için bunlardan haberdar olmadığını söyledi.

Bu nedenle daha önceki açıklamalarında parlamentoyu yanılttığı suçlamalarını reddeden Johnson, "Sorumluluğumu inkar etmeye çalışmıyorum, sadece daha önce niye öyle konuştuğumu açıklıyorum" dedi. Johnson, Sue Gray'in ön raporundan bu yana, yönetim yapılanması ve işleyişine dair ilerlemeler kaydedildiği yönündeki notunu hatırlattı.

"Başbakanlıkta üst düzey yönetim tümüyle değişti" dediğinde milletvekilleri arasında gülüşmeler yaşandı. Johnson rapordan gereken dersleri aldıklarını söyledi ve bundan sonra bu konunun aşılarak halkın önceliklerine odaklanmayı umduğunu kaydetti.

Johnson'ın parlamentoya yanıltıcı bilgi verdiği suçlaması halen Avam Kamarası'nın bir komisyonu tarafından inceleniyor. Diğer yandan rapor ve Başbakan Johnson'un rapora yanıtı ardından Muhafazakar Parti içinde liderliğe desteğin devam edip etmeyeceği de dikkatle izleniyor.

MUHALEFET LİDERİ: PARLAMENTO DEVREYE GİRMELİ 

Avam Kamarası'ndaki oturumda ana muhalefet lideri Keir Starmer "Liderlerimiz yetersiz kaldığında, Parlamento devreye girmeli" dedi. Starmer raporun hükümetin içindeki çürümeyi açıkça ortaya koyduğunu ve Başbakanlıktakilerin "Britanya halkının fedakarlıklarını nasıl hiçe saydıklarını" sergilediğini söyledi. Raporun, hükümetin kendisi için ayrı, diğer herkes için ayrı kurallar bulunduğu yolundaki "kibirli ve küstah tutumunun bir abidesi" olduğunu kaydetti.

Johnson'ın daha önceki açıklamalarını hatırlatan Starmer bunları artık savunmanın mümkün olmadığını, hükümetin, yasakları ihlal ettiği için para cezasına çarptırılmış olmasına rağmen, Başbakan temize çıkmış gibi davranarak sorumluluğu başkalarının yüklenmesini beklediğini de ekledi. Başbakan'ı "valizlerini toplayıp istifa etmeye" çağırdı.

'BU ETKİNLİKLERİN ÇOĞUNA İZİN VERİLMEMELİYDİ' 

Sue Gray, 16 farklı parti ve toplantıyı incelediği 60 sayfalık raporunda, yetkililer ve danışmanların incelenen dönemde olağanüstü baskılar altında çalıştığı göz önüne alınsa dahi, yine de bazı davranışların kuralları ihlal ettiğinin kanıtlandığını söylüyor.

Aynı dönem için polis tarafından yürütülen soruşturmaya da atıfta bulunan Gray, Covid kuralları ve yasaklarını ihlal eden parti ve toplantılara 83 kişinin katıldığını da hatırlatıyor. "Bu etkinliklerin çoğuna izin verilmemeliydi" diyen Gray, bu hataların odağında en üst düzeyde siyasi ve bürokratik yetkililerin bulunduğunu ve sorumluluğu da onların üstlenmesi gerektiğini özellikle vurguluyor.

Buna karşılık Gray, yaptığı ön uyarılardan ve genel tespitlerini daha önce açıklamasını takiben Başbakanlığın fazla "parçalı ve karmaşık" diye nitelediği yapılanma ve yönetiminde bazı değişiklikler yapılmış olmasından memnuniyet duyduğunu da söyleyerek, rapordaki suçlamaların tonunu yumuşatıyor.

Gray, güvenlik ve temizlikten sorumlu çalışanlara yönelik saygısızlık ve kötü muamele konusunda bir çok örnek dinlediğini bunun kabul edilemez olduğunu da ekliyor ve bu konuda adım atılacağı konusunda kendisine güvence verildiğini kaydediyor.

Raporda, partilerden bazılarında kusma ve tartışmalara varan olaylar yaşandığı, güvenlik ve temizlik personeli ile karşı karşıya gelindiği belirtiliyor. Uyarıda bulunduğu bir başka konunun ise iş yerinde alkollü içki tüketimi konusunda açık kurallar konması olduğunu söyleyen Gray, bu konuda da bütün devlet dairelerine açık kurallar bildirildiğini söylüyor. (BBC Türkçe)