Joe Biden'dan Emmanuel Macron'a: Bazı şeyler olmamalıydı, zarafetle yapılmadı

Fransa'yla anlaşan Avustralya'nın denizaltı ihalesini daha sonra ABD'ye vermesiyle ilgili kriz hakkında konuşan Joe Biden, "Bazı şeyler oldu ve olmamalıydı. Zarafetle yapılmadı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa ve ABD arasında yaşanan denizaltı krizinin ardından ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ilk kez İtalya'nın başkenti Roma'da görüştü. 

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Papa Francis ile görüşen ABD Başkan Biden daha sonra Fransa'nın Vatikan Büyükelçiliği'nde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

Fransa'nın Avustralya ile imzaladığı yaklaşık 90 milyar dolar değerindeki denizaltı ihalesinin ABD'ye verilmesiyle, Paris ve Washington arasında yaşanan krizin ardından telefonla görüşen iki devlet lider, krizden sonra ilk kez yüz yüze görüştü. 

MACRON: ARTIK GELECEĞE BAKMAK GEREKİYOR

Görüşme öncesi kameralar önünde kısa bir açıklama yapan Macron ve Biden, ilişkilerin düzelmesi arzularını dile getirdi.

İlk sözü alan Macron, "AUKUS olayının" ardından yapılan görüşme öncesi, iki ülkenin iklim, savunma ve terörle mücadele gibi konularda son haftalarda gerçekleştirdikleri istişarelere atıfta bulunarak, "Fransa ve ABD arasında bir güven sürecini yeniden başlatan somut kararları memnuniyetle karşıladıklarını" söyledi.

Biden'ın taahhütlerini somuta çeviren adımlarının "güven sürecini yeniden başlattığını" da belirten Macron, "Ben artık geleceğe bakmak gerektiğini düşünüyorum. Sayın Biden ile Avrupa savunması, Avrupa'nın egemenliği, NATO, Sahra'da teröre karşı işbirliği gibi önemli konuları, ikili ilişkileri ve Hint-Pasifik işbirliği gibi bölgesel konuları ele alacağız" dedi.

BIDEN: FRANSA ABD'NİN EN ESKİ MÜTTEFİKİ

Fransa ile yaşanan krizi değerlendiren Biden da, ABD'nin Avustralya ile "stratejik bir anlaşma imzalaması" sonucunda, Avustralya'nın Fransız denizaltılarını satın almaktan vazgeçtiğini hatırlattı.

Biden, "Sanırım olanları sakarlık deyimi ile açıklayabiliriz. Bazı şeyler oldu ve olmamalıydı. Sakar bir hata yapıldı yani. Zarafetle yapılmadı. Ama şunu netleştirelim: Fransa ABD'nin en eski müttefiki ve çok değerli bir ortak" diye konuştu.

Bir soru üzerine, Fransa'nın "bu anlaşmanın uzun süredir yolunda gitmediğinden" haberdar olduğunu söyleyen Biden, "Gerçekten, dürüstçe söylüyorum, Fransa'nın bu anlaşmanın yürümediğini bildiğini düşünüyordum. Her durumda, birlikte çok seçim yaptık, çok acı çektik, birlikte pek çok kutlama yaptık. Bu ilişkimizi hiçbir şeyin koparamayacağı anlamına geliyor. Elbette tarih değişiyor, dünya değişiyor, durum farklı. Ama ne olursa olsun hep birlikte kalmayı dilerim" ifadelerini kullandı.

Biden, Fransa'nın "çok değerli" bir ortak olduğunu ve ABD için Fransa'nın çok önemli olduğunu da sözlerine ekleyerek, "Basının önünde bir şeyi açıklığa kavuşturmak istiyorum: Siz değerli bir müttefiksiniz ve birlikte işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Fransa ile dünyada işbirliği yapamayacağımız hiçbir yer yok" dedi.