Fransa'nın AUKUS öfkesi dinmiyor: Bize hiçbir bilgi verilmedi

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan bir kaynak, Avustralya ile 40 milyar dolarlık denizaltı anlaşmasının iptaline yol açan ABD-İngiltere-Avustralya ittifakı konusunda kendilerine bilgi verilmediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Çin'e karşı girişimlerine İngiltere ve Avustralya ile AUKUS askeri ittifakı eklenmesinin sonucunda Avustralya'yla 40 milyar dolarlık denizaltı anlaşması iptal olan Fransa'nın tepkisi sürüyor. Fransa'dan Avustralya'ya yöneltilen 'yalancılık' suçlamasının ardından, bugün de ABD'ye tepki geldi.

Elysee Sarayı'ndan bir kaynak, Fransa'nın Avustralya ile anlaşma konusunda ilk olarak haziran ayında şüphe duymaya başladığını ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un haziran ortasında Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile görüşmesinde bu konuda herhangi bir imada bulunulmadığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndaki kaynak, ABD'nin de anlaşmayla ilgili sorulara asla yanıt vermediğini ekledi. Buna göre Washington, müttefiki Fransa'ya bu anlaşma konusunda hiçbir bilgi vermedi.

Avustralya'dan geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, AUKUS nedeniyle Fransa ile 12 geleneksel denizaltıyı içeren siparişin iptal edileceği, bunun yerine Amerikan ve İngiliz teknolojisi ile inşa edilmiş en az sekiz nükleer denizaltı inşa edileceği belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler AUKUS Avustralya