Joe Biden, Rusya'yı 2022 seçimlerine müdahale etmeye çalışmakla suçladı

ABD Başkanı Biden, Rusya'nın 2022'de yapılacak ara seçimlere müdahale etmeye çalıştığını öne sürdü. Biden, "Rusya'nın şimdiden 2022 seçimleri hakkında yaptıklarına bir bakın" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ulusal İstihbarat Başkanlığı'nda konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'yı ABD'de 2022 yılında yapılacak Kongre ara seçimlerine şimdiden müdahale etmekle suçladı.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, salı günü Amerikan istihbaratının kendisi için hazırladığı gizli brifinge katılan Biden, "Rusya'nın şimdiden 2022 seçimleri hakkında yaptıklarına ve dezenformasyona bir bakın" dedi.

Moskova'nın faaliyetlerini "egemenliğimizin katıksız ihlali" olarak tanımlayan Biden, konuya ilişkin ayrıntı vermedi. Başkent Washington'a komşu Virginia eyaletinin kuzeyindeki Ulusal İstihbarat Başkanlığı'nda yapılan brifinge ABD istihbarat çevrelerinden 120 temsilci katıldı.

Biden'ın gizli Günlük Başkanlık Brifingi'nde yer alan bazı verilere atıfta bulunması, kimi çevrelerde şaşkınlık yarattı.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) bünyesindeki uluslararası güvenlik programı başkan vekili uzman Emily Harding, Biden'ın sözleri konusunda, "Kendisi başkan. Ne zaman isterse gizli olan bir konuyu açıklayabilir" şeklinde konuştu.

Harding, "Rusya'nın 2022 seçimleri için dezenformasyon yürütme planı yapması kimsede şok etkisi yaratacak mı, emin değilim. Rusya'nın bu hamlelere devam ettiği ve henüz hiçbir şeyin Rusya'yı caydırmadığı konusunda gerçekten iyi bir hatırlatma olduğu fikrindeyim" dedi.

Biden ayrıca yönetiminin "Çin'de devlet destekli siber saldırganları ve Rusya'da faaliyet gösteren siber korsanları sorumlu tuttuğu, ABD'yi hedef alan siber saldırıların artması" konusunda, ABD'nin siber saldırıların bir sonucu olarak "büyük bir güçle gerçek bir savaşa girmesi" olasılığının giderek arttığına inandığını söyledi.

Biden'a göre ABD'nin düşmanlarının siber sahadaki beceri ve kapasitesi "katsayısal olarak artıyor."

'RUSYA VE ÇİN İLERİDE ÖLÜMCÜ RAKİPLER OLABİLİR' 

Biden ayrıca ABD istihbaratının Rusya istihbaratına kıyasla üstünlüğünden övgüyle bahsetti ve "Putin sizlerin kendi ekibinden daha iyi olduğunuzu biliyor. Bu durum onu çileden çıkarıyor" şeklinde konuştu.

Başkan Biden, hem Rusya hem de Çin için "ileride ölümcül rakipler olabilecekleri" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in 2040'lı yılların ortalarına kadar "dünyadaki en büyük askeri güce ve dünyanın en önemli ekonomisine sahip olma konusunda çok ciddi olduğunu" da söyledi.

Biden'ın istihbarat çevreleriyle olan görüşmesi, aynı zamanda, selefi Donald Trump'ın bu çevrelerle arasında olan ilişkiden farklı bir tutumu benimsediğinin de göstergesi niteliğinde. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın istihbarat çevreleriyle olan ilişkisi, ABD hükümetinin Kremlin'in 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği kararını reddeden Rusya Cumhurbaşkanı Putin'in yanında yer alması üzerine bozulmuştu.

Etiketler ABD Rusya Joe Biden