İzmirli kadınlar: Karanlıktan korkarsan bu kenti ateşe veririz

Üniversiteli Kadın Kolektifi üyeleri, sosyal medyada 12 Nisan'ı 'Dünya Tecavüz Günü' ilan eden zihniyeti protesto ederek, "Kokuşmuş erkek siyasetiniz değil, kadınlar ve LGBTİ+’lar kazanacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'de Üniversiteli Kadın Kolektifi üyeleri, sosyal medyada 12 Nisan'ı "Dünya Tecavüz Günü" adı altında ilan eden zihniyeti protesto etmek için yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. Karşıyaka Karakolu önünde toplanan üniversiteli kadınlar, "Size inat yaşıyoruz, yaşayacağız, feminist özsavunma yaşatır İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" yazılı pankart taşıyarak, Karşıyaka Çarşı girişine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık "Sözleşme bizimdir, vazgeçmiyoruz", "Karanlıktan korkarsan bu kenti ateşe veririz" ve "Nefrete inat yaşasın hayat" sloganları atıldı.

'TEK ADAM ÖLÜM SİYASETİ YAPIYOR'

Yürüyüşün ardından kadınlar adına açıklama yapan Elif Yerlikaya, "Yaşadığımız her gün tek adam ve müritlerinin kursağında kalıyor" diyerek, kadınların haklılıkları, dirayetleri ve sokakları asla bırakmayışlarıyla her zaman var olduğunu vurguladı. "Dünya tecavüz günü" adı altında sosyal medyada paylaşılanların bilinçli bir şekilde erkekliğe ve erkek şiddetine övgü olduğunun altını çizen Yerlikaya, şunları söyledi:

"Cins kırımına teşvik. İçerikler aşağı yukarı böyle. Sokakta yürürlerse böyle hissettiriyor. Otobüse binerken de. Ana-akım medya ölen kadınların, trans cinayetlerinin ve LGBTİQ+'lara yönelik nefret söylemlerinin ardından yine bizleri suçlu adlederken de böyle hissettiriyor. Bir gece vakti ne Türkiye'nin gerçekleri ne de bizim bitmeyen öfkemiz ve isyanımız değişiyor. Sadece hesaplarla algı yanılsaması yaratılmaya çalışılıp duruyor. Ancak bir gerçek var ki o da belki de en başarılı noktası bazılarımız etkileniyor, anılarını ve yaşadıklarını hatırlıyor. Bazılarımız öfkeleniyor, öfkesini kanalize edemiyor. Bazılarımız üzülüyor bu gerçekliğe. Ama hepimiz biliyoruz ki tek adam ölüm siyaseti yapıyor."

'KOKUŞMUŞ ERKEK SİYASETİNİZ DEĞİL, KADINLAR KAZANACAK'

Kadınlar olarak yaşamlarından vazgeçmeyeceklerini ve erkek siyasetine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Yerlikaya, "Kayyum rektörlerle, kadın üniversitesi açma tehdidi ile İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararnamesi ile hayatlarımızı kuşatmaya çalışanlara karşı sokaklardan sesimizi yükseltmeye devam ediyoruz. Meşhur 'karanlıktan korkarsan bu kenti ateşe veririz' sloganı hayatımızın gerçeği sayıyor ve feminist isyanımızı yükseltiyoruz. Yaşamlarımızdan da, birbirimizden de, feminist özsavunmamızdan da vazgeçmiyoruz. Kokuşmuş erkek siyasetiniz değil, Kadınlar ve LGBTİ+’lar kazanacak" dedi.

Açıklama atılan sloganlarla sona erdi.