İzmir’deki Van protestosuna iki tutuklama

İzmir’de DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının alınmasını protesto eden iki kişi tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Van'da seçimi kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının (seçilme hakkı) alınmasını protesto etmek için dün düzenlediği basın açıklaması sonrası gerçekleşen polis müdahalesinde 6 kişi gözaltına alındı. Sağlık kontrolünün ardından İzmir Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube’ye götürülen 6 kişi, bugün öğlen saatlerinde adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen 6 kişiden 4’ü adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, Sibel Örkmez ve Sedanur Uğur ise tutuklandı.

‘YANLIŞ YÖNLENDİRME YAPARAK GÖRÜŞMEYE ENGEL OLDULAR’

Öte yandan emniyet ve savcılık sürecinde avukatların müvekkilleri ile görüşmesinin engellendiği açıklandı. Yaşananlara ilişkin açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, “Dün akşam saatlerinde Van halkının iradesinin gasp edilmesine karşı İzmir’de basın açıklaması gerçekleştirmek isteyen kitleye polis saldırmış ve yurttaşlar darp edilerek gözaltına alınmıştır. Sabah gözaltına alınan müvekkillerimizle görüşmek üzere karakola giden üyemiz Avukat Arman Atılgan’a müvekkillerin orada olmadığı, TEM’de olduğu söylenmiştir. Bunun üzerine TEM’e giden Avukat Arman Atılgan’a müvekkillerin burada da olmadıkları, adliyede oldukları bildirilmiştir. Daha sonrasında adliyeye giden Avukat Arman Atılgan müvekkillerin burada da olmadığını ve aslında hala karakolda olduklarını öğrenmiştir. Avukat görüşmesini engelleyebilmek için müvekkilleri kaçırırcasına yanlış yönlendirme yaparak görüşmeye engel olan kolluk görevlileri suç işlemektedir" ifadelerini kullandı.

AVUKAT DARP VE HAKARETE MARUZ KALDI’

Adliyede ise avukatların darp edildiği belirtilen açıklamada, “Daha sonra sulh ceza hakimliğine çıkarılmak üzere adliyeye getirilen gözaltılar, adliyede saatlerce nezarethanede bekletilmiştir. Polislere tepki veren avukat Arman Atılgan, adliye nezarethanesinden polisler tarafından darp edilerek ve hakaretlere uğrayarak dışarı çıkarılmıştır. Müvekkillerin neden tutuklamaya sevk edildiğine ilişkin bilgi verilmediği gibi avukatların dosyayı incelemesi de geciktirilmektedir. Yargı ve kolluk birimlerinin hukuksuz uygulamalarına son verilmelidir. Yurttaşların demokratik taleplerini dile getirmeleri suç değildir, asıl suç Van halkına uygulanan irade gaspıdır" denildi.

 

(HABER MERKEZİ)