İnsan hakları savunucuları ve hukukçular: ‘Halkın iradesine darbedir’

İzmir’de bulunan hukuk örgütleri ve insan hakları savunucuları, Van'da seçimi kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının (seçilme hakkı) alınmasını protesto etti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir’de hukuk örgütleri ve insan hakları savunucuları, Van'da seçimi kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının (seçilme hakkı) alınmasını ve mazbatanın AK Parti’nin adayı Abdulahat Arvas'a verilmesini protesto etti. Bayraklı’da bulunan İzmir Adliyesi önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları ve hukukçular, "Van halkının iradesi gasp edilemez" yazılı pankart açtı. Açıklamaya İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz da katıldı. Grup adına açıklama yapan ÖHD Şube Eşbaşkanı Leyla Çelik Güneş, seçimlerde yenilgiye uğrayan siyasal iktidar ve ortaklarının, Van halkının iradesini yargı eliyle gasp etmeye çalıştığını söyledi.

‘ADAYLIĞI YSK TARAFINDAN KABUL EDİLDİ’

Yaşanan süreci hatırlatan Güneş, “Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla,29 Mart 2024 Cuma günü yani seçime 2 gün kala ve mesai bitimine beş dakika kala 2023 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen sayın Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. İlgili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine 04/04/2023 tarihinde memnu hakların iadesine karar veren ve bu kararı 25/04/2023 tarihinde kesinleşmiş olan Diyarbakır 5.Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeniden başvurmuştur. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi bu defa sadece temyiz incelemesine tabi olan bir kararı; önceki kararını ortadan kaldıracak bir şekilde başvurunun yapıldığı gün; kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Bu karar henüz kesinleşmeden, yani temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK'ya bildirimde bulunulmuştur. Seçimlerin üzerinden iki gün geçmeden ;seçimde ikinci parti olan AKP adayının başvurusu üzerine Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı mazbatanın ikinci olan partiye verilmesine karar vermiştir. Oysa Sayın Abdullah Zeydan tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, adaylığı yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edilmiş ve sayın Zeydan, Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir” diye konuştu.

‘DARBE NİTELİĞİNDEDİR’

Yaşanan bu durumun kayyum rejiminin devamı niteliğinde olduğunu söyleyen Güneş, “Van halkının iradesine vurulmuş darbe niteliğindedir. Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bizler demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü hukuk kurumları olarak siyasal iktidarı ve yargı organlarını halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” dedi. Açıklamaya imza atan kurumlar ise şöyle;

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İzmir Şubesi
Adalet İçin Hukukçular
Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi
Çağdaş Avukatlar Grubu İzmir
İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi

 

 

(HABER MERKEZİ)