İzmir'de kamu emekçileri bordrolarını yaktı

KHK ile ihraçları, hayat pahalılığı ve enflasyon oranlarını protesto eden kamu emekçileri bordrolarını yaktı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilen kamu emekçileri, her hafta düzenledikleri basın açıklaması ve oturma eyleminin 216'ncısını gerçekleştirdi.

Karşıyaka Çarşı girişinde bir araya gelen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, “İhraç tecrittir, tecrit insan hakları ihlalidir, hak ihlallerine hayır işimize geri döneceğiz” yazılı pankart taşıyarak sık sık “Hak, hukuk, adalet” ve “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları attı.

‘İKTİDAR, HALKA AÇLIK, YOLSULLUK VE ZULMÜ REVA GÖRÜYOR'

Kamu emekçileri adına açıklama yapan Eğitim Sen 2 No'lu Şube Kadın Sekreteri Zeliha Danyeli, AK Parti ve MHP iktidarının sermayeden yana emek düşmanı politikalarıyla ekonomik ve siyasi kriz yaşandığını söyledi.

Yüksek enflasyon, işsizlik ve yoksulluğun daha da belirgin hale geldiğini dile getiren Danyeli, iktidarın hukuksuzluğu, baskı ve işkenceyi yönetim biçimine dönüştürdüğünü belirtti.

Danyeli, "Halka açlık, yoksulluk ve zulmü reva gören iktidar zor aygıtları ile toplumu baskı altında tutmaya devam ediyor. Yükselen enflasyon ve başarısız ekonomik politikalarla insanları açlık sınırının altında bir gelirle yaşamaya zorlayarak zulüm ediyorsunuz" dedi.

‘SON ARKADAŞIMIZ GÖREVİNE İADE EDİLİNCEYE KADAR HAYKIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

KESK üyelerini de hedef alan ihraçlara karşı 216 haftadır direndiklerini hatırlatan Danyeli, "Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin bir organı gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL Komisyonu lağvedilmelidir" diye konuştu.

"Haklarında herhangi kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen kamu emekçileri maddi ve manevi hak kayıpları giderilerek görevlerine iade edilmelidir" diyen Zeliha Danyeli, "İnsanlık suçu ve anti demokratik olan bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir. Son arkadaşımız görevine iade edilinceye kadar biz bu alanda haykırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 150'Yİ GEÇTİ, GIDA ENFLASYONU YÜZDE 200'Ü BULDU'

Açıklamanın hemen ardından ise KESK üyeleri enflasyon ve ekonomik krizi protesto etti. "Sahte enflasyon rakamlarına göre değil insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz" yazılı pankart açan kamu emekçileri, bordrolarını yaktı.

Gerçek enflasyonun yüzde 150'yi geçtiğini belirten KESK Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş, "İktidarın talimatları ile belirlenip, TÜİK vasıtası ile açıklanan resmi enflasyon bile yüzde 73,5 ile son 24 yılın rekorunu kırmış bulunuyor. Resmi enflasyon ulaştırmada yüzde 107,62’ye, gıda ürünlerinde yüzde 91’e ulaştı. Çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon ise çoktan yüzde 150’yi aştı" dedi.

Gıda fiyatlarındaki artışın daha da yüksek olduğunu söyleyen Karakaş, "Bizim için en önemli kalem olan gıda enflasyonu ise yüzde 200’ü buldu. Buna karşın kamu emekçileri olarak maaşlarımızda yaşanan artış 'toplu sözleşme' artışları ve enflasyon farkları ile sadece yüzde 44’te kaldı” şeklinde konuştu. (DUVAR)

Etiketler KESK İzmir KHK Enflasyon