İzmir'de Fincancı’nın tutuklanması protesto edildi: Susmuyoruz

TİHV, İHD, İmece-Der, ÖHD ve ÇHD, Fincancı’nın tutuklanmasını protesto ederek, “Tüm topluma gözdağı verilmek istenmektedir. Ancak bu mesaja cevabımız çok nettir: Korkmuyoruz ve susmuyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- TİHV, İHD, İmece- Der, ÖHD ve ÇHD, Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamaya İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi. “Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur, tutuklanması kabul edilemez” yazılı pankart taşınan açıklamada, sık sık “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz", “Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir”, “Şebnem hocaya özgürlük” ve “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları atıldı.

‘DEMOKRASİ DEĞERLERİ BAKIMINDAN UTANÇ VERİCİ’

Grup adına açıklama yapan TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, siyasal iktidar ve destekçilerinin günlerdir damgalayıcı, itibarsızlaştırıcı ve suçlulaştırıcı söylemlerle Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasını kamuoyu nezdinde gerekli ve meşru hale getirmek için yoğun bir çaba içinde olduğunu söyledi. Yargıya yönelik talimat ve müdahaleler sonucu bugün verilen bu tutuklama kararının, yargı bağımsızlığı açısından endişe, demokrasi değerleri bakımından ise utanç verici olduğunu vurgulayan Üsterci, şunları söyledi:

“Hatırlanacağı üzere 20 Ekim 2022 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında, bir haber kanalına yaptığı açıklama nedeniyle 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/ 2'nci maddesi ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 301/2. maddesi kapsamında soruşturma başlattığını duyurmuştu. O sırada yurt dışında olan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 21 Ekim 2022 tarihinde avukatları aracılığıyla ifade vermeye hazır olduğunu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletmişti. Nitekim 23 Ekim 2022 Pazar günü Türkiye'ye döndükten sonra ifadeye çağrılmayı beklerken dün sabah keyfi ve hukuk dışı bir şekilde evine baskın yapılarak gözaltına alındı. Daha sonra da apar topar Ankara'ya götürüldü. Avukatları gözaltı kararını veren Cumhuriyet Savcısı'na hiçbir şekilde ulaşamaz ve süreçle ilgili bilgi alamazken kolluk güçlerinin marifetiyle basına servis edilen dezenformasyon amaçlı haberlerle ‘soruşturmanın gizliliği’ dahil pek çok temel hukuk ilkesi kasıtlı bir şekilde ihlal edildi.”

‘TÜM TOPLUMA GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENMEKTEDİR’

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın, dünyaca tanınırlığa ve saygınlığa sahip, uzmanlık alanı adli tıp olan bir bilim insanı, iyi bir hekim ve insan hakları savunucusu olduğunu söyleyen Üsterci, bu tutuklama kararı ile her şeyden önce ülkede düşünce ve ifade özgürlüğünün tümden ortadan kaldırılmak istenildiğini dile getirdi. Üsterci, "Bu tutuklama ile bilim, iyi hekimlik, başta işkence olmak üzere insan hakları ihlallerinin önlenmesi, barış ve demokrasi mücadelesi engellenmek istenmektedir. Açıkçası Şebnem Korur Fincancı üzerinden tüm topluma gözdağı verilmek istenmektedir. Ancak bu mesaja cevabımız çok nettir: Korkmuyoruz ve susmuyoruz" dedi.

Açıklama atılan sloganlarla sona erdi.