TTB Merkez Konseyi: Şebnem Korur Fincancı özgür bırakılsın

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi de Fincancı'nın tutuklanmasının ardından açıklama yaptı: “Şebnem Korur Fincancı özgür bırakılsın, meslek örgütümüze yönelik baskılara son verilsin.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

Fincancı'nın tutuklanması sonrası TTB'nin sosyal medya hesabından paylaşım yapıldı. Paylaşımda "Şebnem Hocaya Özgürlük" etiketiyle "Yaşamın ve hakikatin yanında olmaya devam edeceğiz!" denildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi de Fincancı'nın tutuklanmasının ardından açıklama yaptı. Açıklamada konuşan TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Şebnem Korur Fincancı özgür bırakılsın, meslek örgütümüze yönelik baskılara son verilsin” dedi.

Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklandığı bugünü “kara” bir gün olarak değerlendiren TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten, “Bugün yüz yıllardır bu topraklarda halkın sağlığı için canını dişine takan hekimlerin meslek örgütü olan Türk Tabipleri Birliği’nin başkanının tutuklandığı gündür” diyerek, şunları kaydetti:

“Dr. Şebnem Korur Fincancı, hakkında soruşturma başlatıldığı bilgisinin ardından hızla yurt dışından dönmesine, çağrıldığı takdirde ifadeye gelebileceği avukatları aracılığıyla savcılığa iletilmesine, kaçma veya delil karartma şüphesi bulunmamasına karşın apaçık hukuksuz bir sürecin sonucunda tutuklanmıştır.”

‘SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Baskılarının üstesinden geleceklerini söyleyen Ökten, “Sağlık çalışanlarının hakları ve toplumun sağlık hakkı için emek özgürlük ve barış için bilimin bağımsızlığı ve bilim insanlarının ifade özgürlüğü için Türk Tabipleri Birliği’ne ve Şebnem Korur Fincancı’ya sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Kamu güvenliğinden sorumlu Emniyet güçlerinin ve kamu yayıncılığından sorumlu TRT’nin suçlulaştırma çabalarının” da Fincancı’nın tutuklanmasına katkı sağladığını söyleyen Ökten, şöyle devam etti:

“Hukuksuz yargı süreçlerinin değiştiremeyeceği hakikati hatırlatıyoruz. Doktor Şebnem Korur Fincancı hayatını insan haklarına ve yaşatmaya adamıştır. Şebnem Korur Fincancı hekimlerin, tıp öğrencilerinin adli tıp uzmanlarının bilim insanlarının, demokrasi mücadelesi verenlerin insan hakları savunucularının hak mağdurlarının ve daha nicesinin Şebnem hocasıdır.”

‘TUTUKLAMAYI GEREKTİREN KOŞULLAR OLUŞMADI’

Avukat Hülya Yıldırım ise 20 Ekim’de soruşturmanın başladığını, Şebnem Korur Fincancı’nın soruşturmayı öğrendiğinde pazartesi günü ifade vereceğini belirtildiğini söyleyerek, “Şebnem hocanın pazartesi günü geleceğini söyledik, iletişim numaralarımız alındı. Pazar günü Almanya’dan geldi. Dün sabah evi basılarak gözaltına alındı. Tutuklamayı gerektiren koşullar oluşmadı. Biz Şebnem hocanın ifade vereceğini söyledik, kaçma şüphesi olmadığı çok açık” dedi.

Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınmasının ardından görüş ve dosyayı incelemeyi talep ettiklerini, savcılığın kendileriyle görüşmediğini dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:

“Savcılık bize bilgi vermezken suçlamaya ilişkin TRT’de haber geçti. Dün sabah dava açan bir savcının bugün bizden ifade almasının anlamı yoktur. Devlet yetkililerin açıklamaları da bu sürecin adil olmadığının sonucudur.”

'SAVCI TUTANAK TUTMAMIŞKEN TRT, HABER YAPTI'

Avukat Meriç Eyüpoğlu ise savcılık sorgusunun 3 saat sürdüğünü, henüz ev araması ve soruşturma savcısı tutanak tutmamışken TRT’nin haber yaptığını belirtti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bizler savcılık odasının önünde, basından, tutuklanmaya sevk edildiğini öğrendik. 11 saat süren sorguda ayrıntılı soru sorulmadı. Sadece yapmış olduğu açıklamaya ilişkin soru soruldu. Adliyeden ayrıldıktan sonra sosyal medya kanalıyla devam eden saldırının katmerlendiğini gördük. Şebnem hoca insan hakları savunucusu olarak çok sayıda görev üstlendi. Şebnem hocanın aydınlık tarihine verdiği emeği hiçbir biçimde gölgelenemez. Şebnem hoca doğru bildiğini söylemekten geri adım atmadı. Dostlarına selam söyledi. Tutukluluğuna itiraz edeceğiz."

'BUGÜN FAŞİZMİ BİR KEZ DAHA GÖRDÜK'

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Onur Erdem, TTB’nin 12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde de cezaevindeki koşullara karşı tavrını gösterdiğini, cezaevindeki insanların hakkını savunduğunu, idamlara karşı çıktığını hatırlattı.

Erdem, "Bugün faşizmi bir kez daha gördük. AKP yöneticilerinin nasıl saldırdığını gördük. Biz biliyoruz ki, faşizme karşı mücadele yan yana durarak korkusuzca yapılır. Tıpkı Şebnem hocanın yaptığı gibi. Şebnem hoca yalnız değildir" dedi. (DUVAR)