İzmir Atatürk Lisesi'ndeki yemek menüsüne tepki: Kıtlıkta mıyız?

Bir velinin, İzmir Atatürk Lisesi'nde verilen yemeğin fotoğrafını paylaşması üzerine CHP'li Kılıç, "Türkiye’nin en köklü okullarından biri öğrencilerini aç bırakıyor. Kıtlıkta mıyız?" diye sordu.

İzmir Atatürk Lisesi'nde çıkan yemekler, velilerin tepkisini çekti.
Google Haberlere Abone ol

Uğurcan Boztaş

İZMİR - Eğitim- öğretim yılının başlamasıyla birlikte tartışma konusu olan konulardan bir tanesi de ücretsiz yemekler oldu. İzmir’in köklü liselerinden biri olan İzmir Atatürk Lisesi’nde öğrencilere verilen yemekler tepki çekti. Bir veli, lisede verilen yemeğin görüntüsünü paylaşarak tepki gösterdi: "Çocuklar ilk gün makarna ve çorbayla karşılandı, akşama yine aynısı. Sonraki günler ve öğünler de hep aynı devam etti. Arada bir öğün kuru fasulye, bir öğün de nohut verdiler.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Kendileri manda yoğurduna hurma katarken, Milli eğitim Bakanlığı’nın İzmir Atatürk Lisesi’nin yatılı öğrencilerine reva gördüğü yemekler bunlar. Nice yazarları, bilim insanlarını, siyasetçileri yetiştirmiş Türkiye’nin ve İzmir’in en köklü okullarından biri öğrencilerini aç bırakıyor. Savaşta mıyız? Kıtlıkta mı?” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’DEKİ BÜTÜN YATILI OKULLARDA AYNI SORUN VAR’

Veli-Der İzmir 2’nolu Şube Başkanı Turgut Aydın, velilerin toplu bir şekilde tepki göstermeleri gerektiğini ifade etti. Devletin aldığı vergileri çocukların eğitim, sağlık ve barınma gibi sorunları için kullanması gerektiğini söyleyen Aydın, okullara gerekli ödeneğin verilmediğine dikkat çekti. Aydın, “Çocukların beslenmesinden tasarruf yapılmaz. Çocukların başarılı olması için beslenme çok önemli çünkü yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklarda algı sorunları oluyor. Türkiye’deki bütün yatılı okullarda benzer sorunlar var. Türkiye’deki yatılı okullara gönderilen ödenekler aynı dolayısıyla verilen gıda da aynı. Ödenek artırılırsa çocuklara daha besleyici gıdalar verilir. Veliler, çocukların beslenmesi için ayrıca para vermek zorunda değil çünkü devlet bunu karşılamak zorunda. Ayrıca veliden gıda bağışı istemek doğru değil” dedi.

‘OKUL AÇILDIĞI İLK GÜNDEN BERİ BU SORUN VAR’

Öğrencilere verilen yemekler hakkında konuşan veli Davran Özer ise “Okul açıldığı ilk günden beri bu sorun var. İlk gün makarna ve çorbayla başladık, akşam yine aynı öğün. Diğer günlerde de buna benzer yemekler verilmeye devam edildi. Hiçbir etli ve sebzeli yemek verilmedi. Sabah kahvaltılarında zeytin, küçük bir parça peynir verildi ama tereyağı veya bal gibi kahvaltılık verilmedi. Ancak yönetmeliğe göre kahvaltılarda bal ve tereyağı gibi besinler olmalı. Öğle ve akşam yemeklerinde de 4 çeşit yemek olmalı. Birkaç gün durum böyle devam ettikten sonra bizim sinirlerimiz bozulmaya başladı. Veliler, bir Whatsapp grubu kurdu, ‘ne yapabiliriz dedik’. Geçtiğimiz günlerde okul müdürü ile online toplantı yaptık. Toplantıda müdür, ‘Kişi başı 39 TL ödeniyor ve benim bunun dışına çıkmam mümkün değil çünkü kaynağım yok’ dedi. Velilerin sorun için müdüre önerilerde ve taleplerde bulunduklarını belirten Özer, sorunun hükümetten kaynaklandığını belirtti. Özer, son olarak kamuoyuna konuyla ilgili destek vermeleri için çağrıda bulundu.