EMEP Milletvekili Sevda Karaca: Tarikatlara kaynak aktaracağınıza öğrencilere 1 öğün yemek sağlayın

Okul öncesi eğitimde bir öğün yemeğin kaldırılmasına tepki gösteren EMEP Milletvekili Karaca “Cemaat ve tarikatlara kaynak aktaracağınıza öğrencilere 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek sağlayın" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Okul öncesi öğrencilerine verilen bir öğün ücretsiz yemeğin kaldırılmasına tepki gösteren Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Milli Eğitim Bakanlığı’nın tasarruf tedbirleri ve bütçe açığını bahane ettiğini belirterek; “Okullara soktuğunuz cemaat ve tarikatlara milyon liralık kaynaklar aktaracağınıza, tüm devlet okullarında, ayrımsız tüm öğrencilere 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek sağlayın” dedi.

'TÜM SORUMLULUK EBEVEYNLERE YÜKLENİYOR'

Çocukların sağlıklı ve yeterli beslenmelerinin, gelişimleri ve eğitime devamlılıkları için hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizen Karaca; “Ama çocukları koruması, takip etmesi gereken kurumlar tüm sorumluluğu ebeveynlere yıkıyor. Hatta çocukların nasıl sağlıklı beslenmesi gerektiğine dair öğüt vermekten de geri durmuyorlar.  

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Emine Erdoğan ile başlattığı “Okulumda Sağlıklı Besleniyorum” programı ile internet sayfasında çocukların nasıl sağlıklı besleneceğine dair çeşitli videolar yayınlıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ailelerle dalga geçer gibi öğüt twitliyor” dedi.

'İKİ ÇOCUKTAN BİRİ YETERSİZ BESLENİYOR'

Çocukların dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için MEB’in gerekli olduğunu söylediği gıdaların, bir çocuk için aylık yaklaşık 5 bin liralık bir harcamaya tekabül ettiğine işaret eden Karaca şu ifadeleri kullandı; “Yani bir asgari ücretin yaklaşık yarısının, sadece bir çocuğun sağlıklı beslenmesi için ayrılması gerekiyor.

Çocukların en temel ihtiyacına devletin gözlerini kapatmasının sonuçları TÜİK verilerine de yansıyor. Ülkemizde 0-17 yaş arası 9.4 milyon çocuk, yani her iki çocuktan biri yetersiz besleniyor."

'BAKANLIKLAR SORUMLULUĞU ÜSTÜNDEN ATAMAZ'

Ne Milli Eğitim Bakanlığının ne Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ne de Sağlık Bakanlığının sorumluluğu üzerinden atabileceğini belirten Karaca; “Okullar çocukların sadece derse girip çıktığı yerler değil, çocuk koruma sisteminin en önemli alanlarından biridir. Veriler iktidar tarafından okulların böyle ele alınmadığının en somut kanıtı. Çocukların takibinin yapılmaması, artan yoksulluk ile eğitimden kopuşlarının önünün açılması, çocukları korumaya dönük politikaların yetersiz oluşu çocuk istismarının, çocuk işçiliğin, çocuk yaşta zorla evliliklerin, çocukların suça sürüklenmesinin artışıyla sonuçlanıyor” dedi.

'BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ YEMEK HAKKINI HAYATA GEÇİRİN'

Eğitim hakkının, sağlık hakkının, yaşam hakkının sağlanması için okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemeğin her çocuğa verilmesinin de en önemli haklardan biri olduğunu vurgulayan Karaca şunları söyledi; “Geçtiğimiz yıl Ekmek ve Gül tarafından başlatılan 'Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek' kampanyası, derinleşen yoksulluğun etkisiyle ülke geneline yayılarak geniş halk kesimlerince sahiplenildi. Eğitim Bakanlığı bu yükselen mücadele karşısında 30 Ocak 2023’te bir genelge ile 2022-23 yılı eğitim öğretim yılının ikinci yarıyılı itibarıyla okul öncesi öğrencileri için ücretsiz öğle yemeği uygulaması başlattığını açıkladı. Biz dedik ki yetmez, eğitimin tüm kademelerinde bir öğün ücretsiz yemek hakkını hayata geçirin.

Peki AKP iktidarı, yoksulluğun bu denli arttığı, çocukların açlığının büyüdüğü bu koşullarda ne yaptı? Bu kısıtlı hakkı da kaldırmak için ayak oyunlarına başvurdu."

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 08 Eylül 2023 tarihinde okullara “Deprem Bölgesinde Beslenme Desteği Verilmesi” konulu bir genelge gönderdiğini ve okul öncesinde bir öğün ücretsiz yemek uygulamasının depremlerden etkilenen 11 il için devam edeceğini bildirdiğini hatırlatan Karaca; “Diğer illerde hizmet veren okulların idari amirlerine yemek için bütçe ayrılmadığı söylendi. Yine okul öncesi öğretmeni olarak görev yapan öğretmenlere mesaj yoluyla ve sözlü olarak velilerden beslenme hazırlamalarının istemeleri söylendi” dedi.

'DİM EĞİTİMİ İÇİN 19 MİLYAR BÜTÇEYİ NASIL BULUYORSUNUZ?'

Meclis'te verdiği soru önergesinde "Yoksulluk sınırının 40 bin liraya dayandığı bu memleket tablosunda siz ne hakla çocukların kazanılmış bir hakkını ortadan kaldırıyorsunuz" diye soran Karaca, şöyle devam etti; “Bakanlık tasarruf tedbirleri diyor, bütçe açığı diyor… Soruyoruz, yoksul ailelere fedakarlık yapın kemer sıkın çağrıları yaparken, kemeri çocukların boğazına kadar getirirken, yılın ilk altı ayında sadece Din Hizmetleri ve Yaygın Din Eğitimi için 19 milyar TL’yi aşan bütçeyi nereden buluyorsunuz, çoğunluğu açlık sınırının altında yaşayan halka fedakarlık çağrıları yapılırken; din eğitimine harcanan kalemlerden değil, temel ihtiyaç olan beslenmeden kesinti yapılmasının açıklaması nedir?

ÇEDES adı altında imam atayarak tüm okulları medreseye çevireceğinize, aç çocukların karnını duayla doyurmaya çalışacağınıza, okullara soktuğunuz cemaat ve tarikatlara milyon liralık kaynaklar aktaracağınıza, tüm devlet okullarında, ayrımsız tüm öğrencilere 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek sağlayın.

Sokakta, okulda, hastanede, pastanede, çarşıda pazarda, Mecliste bu sesi duyacaksınız: Okulda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek haktır! Bunun için mücadeleyi büyüteceğiz.” (HABER MERKEZİ)