İtirazlar işe yaramadı: Asbestli uçak gemisi Türkiye'ye geliyor

Yüksek asbest miktarı nedeniyle Aliağa'da sökümüne itiraz edilen "Nae São Paulo" adlı nükleer uçak gemisinin 5 Ağustos'ta Brezilya'dan yola çıktığı belirtildi. Gemi eylül sonunda İzmir'e varacak.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Aliağa ilçesinde sökümü planlanan ve yüksek miktarda asbest taşıdığı için İzmir Belediyesi başta olmak üzere birçok kurum ve STK'nın sökümüne itiraz ettiği "Nae São Paulo" nükleer uçak gemisinin 5 Ağustos'ta Brezilya'dan yola çıktığı belirtildi. 

Brezilya’nın önemli günlük gazetelerinden The Globo News, 5 Ağustos tarihli haberinde, São Paulo'nun Brezilya kara sularını terk etmesine kısa bir süre kala, yüksek mahkemeden, geminin Guanabara Körfezi'ne geri dönmesi için 'ihtiyati tedbir' kararı alındığını yazmıştı. 

Konu ile ilgili sosyal medyadan açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Kararın iptali için gereken hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizden kimse kuşkusu duymasın" demişti.

Deniz Ticaret Odası Aliağa Şube Başkanı Adem Şimşek, 900 tonlu asbest taşıyan gemiyle ilgili açıklama yaptı.

Adem Şimşek, asbest, atom ve radyasyon konuları ile ilgili gerekli tüm kontrollerin yapıldığını öne sürerek, Rio De Janeiro Limanı'ndan 5 Ağustos'ta yola çıkan geminin eylül sonunda İzmir'e geleceğini belirtti.

ALÇEP NÖBET BAŞLATTI

Aliağa Çevre Platformu'nun (ALÇEP) çağrısıyla bir araya gelen çevre örgütleri, Brezilya Donanması’na ait asbestli Nae Sao Paulo gemisinin Aliağa'da sökülmesine karşı nöbet eylemi başlattı. Aliağa Meydanı'nda toplanan platform üyeleri, nöbet eylemi öncesi basın açıklaması düzenledi. “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” yazılı pankart ile “Doğamız için nöbetteyiz” yazılı dövizler taşınan açıklamada, “Aliağa dünyanın çöplüğü değildir” ve “Zehirli gemi istemiyoruz” sloganları atıldı.

Ege Bölgesi illerinden de çevre aktivistlerinin katıldığı açıklamada konuşan ALÇEP Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, asbestli geminin Brezilya’dan ayrılarak Türkiye'ye doğru yola çıktığını hatırlattı.



'FİRMA MAHKEME KARARINI TANIMAYACAK GÜCÜ NEREDEN ALIYOR?'

Geminin yola çıkışından bir gün sonra Brezilya mahkemelerinin geminin limandan çıkışına yasak getirdiğine dikkat çeken Küçükakyuz, bu haberin kamuoyunda geminin gelmeyeceği yönünde yanlış bir algıya sebep olduğunun altını çizdi. Geminin SÖK Denizcilik refakatinde mahkeme kararını yok sayarak İzmir’e doğru geldiğini belirten Küçükakyüz, “Firma, bu gemi ile ilgili transit ülkelere bildirim ve izin sürecini de işletmeden, tamamen hukuksuz, kanunsuz bir şekilde, tüm uyarılarımıza rağmen, Türkiye’de tehlikeli atık ithalinin yasak olduğunu bile bile, ısrarla bizleri zehirlemek için yoluna devam ediyor. Buradan soruyoruz; bu firma mahkeme kararını tanımayacak, uluslararası sözleşmeleri hiçe sayacak gücü nereden alıyor? Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tüm bu sürece rağmen, ulusal ve uluslararası uyarılara rağmen bu geminin yoluna devam etmesine neden hala izin veriyor?” diye konuştu.

'SÖKÜMÜNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

"Siz sökün mahkeme kararı sonradan gelir' zihniyetine kentimizi teslim etmeyeceğiz" diyen Küçükakyüz, bu gemiyi Türkiye karasularına sokmayacaklarını ve sökümüne izin vermeyeceklerini vurguladı. Küçükakyüz, “Sermaye değil halk kazanacak, çevre mücadelemiz, yaşam mücadelemiz kazanacak. Biz haklılığımızı meşru mücadelemizden alıyoruz. Bir avuç sermayedarın kâr hırsına boyun eğmeyeceğiz. Gemi sökümünde çalışan işçi kardeşlerimize sesleniyoruz, bu gemiyi sökmeyin. Sizlerin yaşamı gemi söküm patronlarının kazanacakları paradan daha değerli. Gemi sökümünde AB standartları dışında çalışmayı kabul etmeyin. Kentimizin annelerine, babalarına sesleniyoruz. Gözümüzden sakındığımız çocuklarımızın yaşamını tehlikeye atacak olan bu gemiye geçit vermeyin. Gençlere, çocuklara sesleniyoruz. Sizlere sözümüz olsun sağlıklı bir çevrede yaşam hakkınızı ne pahasına olursa olsun koruyacağız" ifadelerini kullandı.

Son olarak tüm duyarlı kesimleri başlattıkları nöbet eylemine destek vermeye davet eden Küçükakyüz, her gün Aliağa Meydanı'nda olacaklarını belirtti. (DUVAR)