İtalya: İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme vahim bir geri adım

İtalya Başbakanı Mario Draghi, "Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılması vahim bir geri adım teşkil ediyor" çıkışı yaptı. "Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la, bölücü girişimlerden kaçınmanın önemini ve insan haklarına saygının gerekliliğini ele aldım" diyen Draghi, "Kadınların şiddetten korunması ve genel olarak tüm ülkelerde insan haklarının savunulması temel bir Avrupa değeridir" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya Başbakanı Mario Draghi, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını "vahim bir geri adım" diye niteledi. Draghi, kadınların şiddetten korunmasının Avrupa için temel bir değer teşkil ettiğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi öncesinde İtalya Parlamentosu'na bilgi veren Draghi, zirvenin önemli başlıklarından biri olan Türkiye ile ilişkiler hususuna da değindi. BBC Türkçe'nin Roma muhabiri Övgü Pınar'ın aktardığına göre, Draghi AB zirvesinde Doğu Akdeniz meselesinin de tartışılacağını söyleyerek, "Bu, AB ile Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendirmek için bir fırsat olacak" dedi.

'ERDOĞAN'LA İNSAN HAKLARINA SAYGIYI KONUŞTUM'

AB zirvesi öncesi dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi de yapan Draghi bu konuda şunları söyledi: "Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la, bölücü girişimlerden kaçınmanın önemini ve insan haklarına saygının gerekliliğini ele aldım. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılması vahim bir geri adım teşkil ediyor. Kadınların şiddetten korunması ve genel olarak tüm ülkelerde insan haklarının savunulması temel bir Avrupa değeridir. Hatta bunun da ötesinde, AB için kimliksel önemde bir değerdir."

'BORRELL'İN RAPORU TEMEL ALINACAK'

Öte yandan İtalya Başbakanı, "göç konusunda işbirliği, terörle mücadele ve gümrük birliği" gibi konular açısından "olumlu bir tutum" yürütmenin önemli olduğunu da vurguladı. Draghi, "AB'nin, bölgesel istikrar açısından da yapıcı bir dinamiği teşvik eden 'pozitif gündem' için somut öneriler üzerinde çalışması gerektiğini" söyledi. Draghi, bu bağlamda AB zirvesinin, AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Türkiye ile ilgili raporunu temel alacağını da vurguladı.

İtalya Başbakanı Draghi, Erdoğan ile dünkü telefon görüşmesinde de "Türkiye'deki insan hakları durumuyla ilgili endişeleri" dile getirmişti. İtalya Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre iki lider dün, AB-Türkiye ilişkileri gibi bir dizi konuda görüş alışverişinde bulundu.Telefon görüşmesinde, Doğu Akdeniz ve Libya dosyaları da konuşuldu. Ayrıca, İtalya'nın başkanlığındaki G20'de ele alınacak "küresel mücadele alanları ve öncelikler" de gündeme geldi. İtalya tarafından yapılan açıklamaya göre görüşmede "İkili ve çok taraflı ilişkiler de tartışıldı ve Türkiye'deki insan hakları durumuyla ilgili endişeler dile getirildi". (BBC Türkçe)