İtalya ve İspanya, AstraZeneca aşısının kullanımını durdurdu

İtalya ve İspanya da AstraZeneca firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının kullanımını geçici olarak durdurdu. Fransa ise aşının kullanımını yarın öğlene kadar askıya aldıklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -AstraZeneca'nın geliştirdiği Covid-19 aşısının kullanımını durduran ülkeler arasına İtalya ve İspanya da katıldı. 

İtalya, AstraZeneca firmasının geliştirdiği aşısının kullanımını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. 

İtalyan İlaç Ajansından (AIFA) yapılan yazılı açıklamada, "AIFA, AstraZeneca Covid-19 aşısının ülke genelinde kullanımını, tedbir maksatlı, EMA'nın (Avrupa İlaç Ajansı) konuya ilişkin kararını beklemek üzere geçici olarak durdurdu. Bu karar, diğer Avrupa ülkelerindekilere benzer tedbirler doğrultusunda alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.

AstraZeneca aşısına yönelik rapor edilen olumsuz durumlara ilişkin soruşturmaların sürdüğü belirtilen açıklamada, AIFA’nın EMA ve diğer Avrupa ülkeleriyle beraber yaşanan hadiseleri ortaklaşa değerlendirileceği kaydedildi.

İSPANYA 15 GÜN ASKIYA ALDI

İspanya da bu aşının kullanımını askıya alan ülkelere dahil oldu.

Sağlık Bakanı Carolina Darias, AstraZeneca ile ilgili karar almak için ülkedeki 17 özerk yönetim ile Melilla ve Ceuta kentlerindeki yerel yönetimlerin sağlık bakanlarıyla video konferans yöntemiyle acil toplantı yaptı. Darias, bu toplantıda, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) AstraZeneca ile ilgili kararının bekleneceğini ve ilk aşamada 15 gün boyunca bu aşının kullanımının askıya alındığını duyurdu.

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AstraZeneca aşısının kullanımını yarın öğlene kadar askıya aldıklarını duyurdu.

Daha önce Almanya, Hollanda, İrlanda, Norveç, Danimarka, İzlanda, Romanya ve Bulgaristan bu aşının kullanımını geçici olarak durdurmuştu. 

ASTRAZENECA: PIHTI RİSKİ YOK

AstraZeneca tarafından yapılan açıklamada ise aşı kaynaklı kan pıhtılaşma riskine dair kanıt olmadığını savunuldu. Açıklamada "10 milyondan fazla kayıttan oluşan güvenlik verilerimizin analizi, AstraZeneca Covid-19 aşısı ile herhangi bir belirli yaş grubunda, cinsiyette, toplulukta veya belirli bir ülkede pulmoner emboli veya derin damar trombozu riskinde artış olduğuna dair hiçbir kanıt göstermemiştir" ifadeleri yer aldı. Açıklamada ayrıca, "Aslında, bu tür olayların gözlemlenen sayısı, genel popülasyona oranla aşılananlarda beklenenden önemli ölçüde daha düşüktür" denildi.

AŞI OLAN BAKAN YARDIMCISI KOROYA YAKALANDI

Öte yandan AstraZeneca aşısı olan Ukrayna Sağlık Bakan Yardımcısı Viktor Lyaşko, Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Lyaşko, Facebook'tan yaptığı açıklamada, AstraZeneca aşısı olalı 13 gün geçtiğini ve bu nedenle henüz tam bağışıklık gelişmediğini belirtti. Covid-19 test sonucunun pozitif çıktığını duyuran Lyaşko, yapılan çalışmalara göre aşının etkinliğinin 22. günden sonra başladığını hatırlattı (AA)