İsveç'ten 'meşru hedef' tepkisi: Rus büyükelçi bakanlığa çağrıldı

İsveç Dışişleri Bakanlığı, İsveç NATO'ya katılırsa 'meşru hedef' haline geleceğine ilişkin bir ifadenin Rusya'nın İsveç Büyükelçiliği'nin internet sitesinde yer alması üzerine büyükelçiyi çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Stockholm Büyükelçisi Viktor Tatarintsev'i bakanlığa çağırdı. Reuters haber ajansının aktardığına göre, büyükelçiliğin internet sitesinde İsveç'in NATO'ya katılması halinde 'meşru bir hedef' haline geleceğine ilişkin ifadelerin yer alması sonrasında İsveç Dışişleri Bakanı, Rus büyükelçiyi bakanlığa çağırdı.

BÜYÜKELÇİ NE DEMİŞTİ?

Rusya'nın Stockholm Büyükelçisi Viktor Tatarintsev, dün (28 Mart) yaptığı açıklamada Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmaları durumunda 'Moskova için meşru bir hedef olacaklarını' söylemişti. Tatarintsev, iki ülkenin alınmasıyla birlikte 'Rusya-NATO sınırının neredeyse iki katına çıkacağını' da sözlerine eklemişti. 

Rus büyükelçi, konuya ilişkin açıklamasında, 'Eğer bunun Avrupa'nın güvenliğini bir şekilde geliştireceğini düşünen varsa, her şey bir yana, düşman bloğun yeni üyeleri Rusya'nın askeri olanlar da dahil, intikam adına alacağı önlemlerin meşru bir hedefi olacaktır" demişti. 

Bu açıklamanın Rusya'nın Stockholm Büyükelçiliği'nin internet sitesinde yer almasının ardından Büyükelçi Tatarintsev konuyla ilgili olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA, SAVAŞIN ARDINDAN NATO'YA BAŞVURMUŞTU

İsveç ve Finlandiya, Rusya-Ukrayna savaşının 24 Şubat 2022'de başlamasının ardından 18 Mayıs 2022'de NATO'ya resmen üyelik başvurusu yaptı. Türkiye hariç tüm NATO ülkeleri Finlandiya'nın başvurusunu meclislerinde onaylarken, Türkiye ve Macaristan henüz İsveç'in NATO üyeliğine onay vermiş değil. (DIŞ HABERLER)