İsveç'te sokaklara atılan izmaritler kargalara 'emanet'

İsveç'in Södertälje kentinde bir şirket sokağa atılan izmaritleri toplama maliyetini azaltmak için kargaları işe aldı. Pilot uygulamada, izmarit toplayan Yeni Kaledonya kargalarına yemek sağlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç'te sokak ve meydanlara atılan sigara izmaritlerinin toplanması için yeni bir yöntem bulundu: Kargaları iş gücüne katmak. İngiliz gazetesi The Guardian'ın haberine göre, bir start-up şirket olan Corvid Cleaning, başkent Stockholm'e yakın Södertälje kentinde izmaritleri toplayabilen kargalara yemek veriyor. Şirketin kurucusu Günther-Hanssen, "Onlar gönüllü olarak bu çalışmaya katılan yabani kuşlar" diyor.

İZMARİT TOPLAMANIN MALİYETİ AZALTILIYOR

Araştırmalara göre, karga kuşları ailesinden olan Yeni Kaledonya kargaları yedi yaşındaki bir çocuğun zekasını taşıyor. Şirket bu kargaların söz konusu iş için en uygun kuş türü olduğunu savunuyor. Kargaların "işe alınması" sonucu, sokakların izmaritlerden temizlenmesinin maliyetinin yaklaşık yüzde 75 azaltılabileceği belirtiliyor.

Şirketin kurucusu Hanssen, "Şu an toplama maliyeti izmarit başına yaklaşık 0.8 İsveç kronu (12 Amerikan senti) veya daha fazla. İzmaritleri kargalar toplarsa, maliyet 0.2 krona kadar düşebilir" diyor. 

Kargaların birbirlerine "işi öğretebileceği" ile ilgili de görüşlerini paylaşan Hanssen, "Birbirlerinden öğrenme şansları yüksek. Aynı zamanda, yanlışlıkla herhangi bir çöpü yeme riskleri de daha düşük" diyor. Kuşların sağlığının ise en önemli konu olduğunu vurgulayan Hanssen, söz konusu projenin tüm kentte uygulanmasından önce henüz pilot olarak yürütüldüğünü de vurguluyor.

'KARGALARIN ÖĞRENDİĞİNİ İNSANLAR ÖĞRENEMİYOR'

Södertälje Belediyesi'nde atık stratejileri çalışmalarını yürüten Tomas Thernström ise bahsi geçen pilot uygulamanın akıbetinin, sağlanan finansmanlara bağlı olduğuna dikkat çekiyor. Thernström, "Bu projenin başka bir yerde de işe yarayıp yaramayacağını görmek ilginç olurdu. Kargalara sigara izmaritlerini toplamayı öğretebiliriz ancak insanlara izmaritlerini yere atmamayı öğretemeyiz. Bu da ilginç bir fikir" görüşünü paylaşıyor.

Kâr amacı gütmeyen kuruluş The Keep Sweden Tidy Vakfı'nın verilerine göre, İsveç sokaklarına her yıl 1 milyardan fazla izmarit atılıyor ve bu oran tüm çöplerin yüzde 62'sini oluşturuyor. Södertälje kentinin çöp temizliğine ise her yıl yaklaşık 20 milyon İsveç kronu (16 milyon sterlin) harcandığı tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler İsveç karga izmarit