İstanbul'da Rusya-Ukrayna toplantısı sona erdi: Sekiz ülkeye 'garantör' çağrısı

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında bugün İstanbul'da yapılan görüşme sonrası ilk açıklama Ukrayna heyetinden yapıldı. Açıklamada, "Ukrayna'nın nötr statüyü kabul edebileceği" belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da Rusya-Ukrayna heyetleri arasında bugün yapılan görüşmenin sona ermesinin ardından taraflar açıklamalar yapıyor. 

İstanbul'da Rus heyetiyle görüşmelere katılan Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu sekiz ülkeyi "garantör ülke" olarak görmek istediklerini söyledi.

Ukrayna heyeti tarafından yapılan açıklamada, "Ne olursa olsun istişareler üç gün içinde yapılabilir, sonrasında imzayı atan kişiler bizim için güvenliğimizi sağlayabilir. Garantör olarak kimi istiyoruz, BMGK üyeleri, ABD, Fransa, Almanya, Türkiye, İsrail" ifadelerine yer verildi.

'GÜVENLİK GARANTİSİ SAĞLANIRSA NÖTR STATÜ KABUL EDİLECEK'

"Ukrayna'nın geleceği temin altına alınsın istiyoruz" diyen Arakhamia, "Garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında Türkiye var. Garantör ülkelerin bize askeri yardım sunması gerekir" şeklinde konuştu. Arakhamia, "Güvenlik garanti sistemi çalışırsa, o zaman Ukrayna'nın nötr statüyü kabul edeceklerini" söyledi.

Yalnızca resmi bir onay beklediklerini söyleyen Ukraynalı müzakereci, bu sistem kapsamında Ukrayna'nın gelecekteki güvenliğinin garanti altına alınmasını istediklerini belirtti. Heyet, "Bizim temel talebimiz bunların çok net yasal açıdan güvenlik bağlayıcı garantileri olması gerektiği. Saldırı olursa 3 gün içinde istişarelerin gerçekleştirilmesi gerekir, garantör ülkelerin bize destek sunması gerekir böyle bir senaryoda. Temel talebimiz bu şekildedir. Ukrayna bu anlaşmayı kabul edecek bir duruma gelecektir o zaman tarafsızlık statüsü kabul edilecektir" ifadelerini kullandı.

'BUGÜNKÜ GÖRÜŞME LİDERLER SEVİYESİNDE BİR GÖRÜŞME İÇİN YETERLİDİR'

Ukrayna heyeti arasında yer alan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak da "Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir" açıklamasını yaptı.

Rus heyeti de müzakerelere ilişkin açıklama yaptı. Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky, "Putin-Zelenski zirvesi dışişleri bakanları anlaşırsa mümkün. Bazı maddeler üzerinde anlaştık. Ukrayna’nın önerilerini Putin’in önüne koyacağız" dedi. 

ZAHAROVA: ÇABALARI VE ROLÜ İÇİN TÜRKİYE'YE MİNNETARIZ

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya ile Ukrayna arasındaki arabuluculuk çabaları için Türkiye’ye minnettar olduklarını söyledi. Zaharova, haftalık basın toplantısında, "Rusya-Ukrayna müzakerelerini yapmak ve durumu çözmek için yardıma hazır olan, arabuluculuk çabaları ve rolü için Türkiye’ye minnettarız" ifadesini kullandı.

Zaharova, Batı’nın Rusya’ya karşı tek taraflı yaptırımları karşısında Türkiye’nin diğer ülkelere göre daha dengeli ve bağımsız bir pozisyon aldığını belirterek "Ankara, ABD ve AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına katılmadı ve uluslararası hukuk kurallarına uymaya devam ediyor" dedi. Bazı ülkelerin Rus gemileri için boğazların kapatılmasına yönelik çağrılarına rağmen Ankara'nın uluslararası hukuka uyduğunu hatırlatan Zaharova, Türkiye’nin Rus uçakları için hava sahasını açık tutmaya devam etmesinin de çok önemli olduğuna işaret etti.

Zaharova, Türkiye’nin Kırım dahil Ukrayna konusundaki tutumunda Rusya ile pozisyonunun farklı olduğunu hatırlatarak "Öyle ya da böyle, Rus karşıtı kampanya ne Türk hükûmetini ne de bir bütün olarak Türk halkını ilgilendirdi. Batı’da yaşanan Rus karşıtı histeriyi, ne Türk hükûmeti ne de Türk halkı paylaşıyor.” şeklinde konuştu.

Bu yüzden Ankara’nın dengeli konumunun da göz önünde bulundurularak Rusya-Ukrayna müzakerelerinin İstanbul’da yapılması kararının alındığını kaydeden Zaharova, Türk ortakların Ukrayna heyetiyle bu toplantıyı mümkün olduğunca verimli ve etkili hale getirmeye yardımcı olmasını beklediklerini vurguladı. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler rusya ukrayna