İstanbul'da eve yarım saatte 45 bin lira zam

İstanbul'da kiralık ev bulmak için en az 4-5 bin lira bütçe ayırmak lazım. Satılık dairelerin fiyatı ise neredeyse her gün değişiyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hızla artan döviz kuru ve üst üste gelen zamlar İstanbul'da konut maliyetlerini inanılmaz seviyelere getirdi. Şehirde iyi bir ev satın almak neredeyse imkansız hale geldi, bazı ilçelerde hiç kiralık daire bulunamıyor. Bir yıl önce 2 bin liraya kiraya verilen bir daire maliyeti bu yıl 4 bin liralara çıktı. Satılık ev fiyatları ise döviz kuruna göre her an değişiyor. 

İLK DURAĞIMIZ ŞİŞLİ

İstanbul'un merkezinde kiralık ev arayanların ilk adreslerin biri olan Şişli’deyiz. Son dönemde merkezde ama sakin bir semtte oturmak isteyenler Şişli'nin Kurtuluş mahallesini yoğun olarak tercih ediyor. Ancak geçen yıl ortalama bir dairenin kirası 2 bin lira iken bu yıl fiyatlar fırlamış. 1+1, 50 metre kare olan birkaç daireyi geziyoruz. Bu dairelerin kirası 4-5 bin lira arasında değişiyor. Emlakçıya bu paraya bu daireleri kimlerin tercih ettiğini sorduğumuzda, “2-3 kişilik öğrenci grupları bir daire tutup bir odasın da kendileri kira veriyor. Eskiden 2 öğrenci bir dairenin kirasını ödeyebiliyorken bu yıl 3-4 öğrenci bir araya gelip bir dairenin kirasını ancak ödeyebiliyor” yanıtını alıyoruz.

Peki satılık ev bulunabiliyor mu? Mahallede kiralık ev bulmak ne kadar imkansızsa satılık ev bulmak da o kadar zor. 30 yıllık binaların bodrum katında bulunan bir dairenin fiyatı 450-500 bin lira arasında değişiyor. 2 odası bulunan 50 metrekarelik daireleri alanlar ise genelde yatırım amacıyla bu tercihi yapıyor. Emlakçılara göre bugün 500 bin lira olan bir dairenin fiyatı sadece 1 yıl içerisinde neredeyse iki katına çıkacak!

EMLAKÇIDAN YANIT: İŞİNİZ ZOR

Bir sonraki durağımız Kağıthane ilçesine bağlı Çeliktepe ve Çağlayan mahalleleri. Çeliktepe mahallesinde rastgele bir emlakçının kapısını çalıyoruz. ‘’Oturulabilecek ev var mı?’ sorumuza, “Kiralık arıyorsan yok, satılık arıyorsan işin zor…” Nedenini sorduğumuzda ise şu yanıtı alıyoruz: “Kiralık daireler artık bulunmuyor. Satılık arıyorsan sıraya girersin. Şu an satılık sadece bir daire var. Bodrum katı 2+1, 75 metrekare. Fiyatı da 650 bin lira.”

Çeliktepe’de satılık için baktığımız birçok dairenin kat mülkiyeti olmamasına rağmen kat mülkiyeti varmış gibi fiyat verilmesi dikkat çekiyor.

Çağlayan mahallesinde kapısını çaldığımız bir emlakçı ise kiralık daire bulunmadığını söylüyor. Satılık olarak da 2 daireyi gösteriyor. Onları geziyoruz ancak halen kiracılar oturuyor. Yıllardır bu dairede oturan kiracıları çıkartmak için çabalayan emlakçı şunları söylüyor: “Siz daireyi aldığınız zaman kiracıyı en geç 6 ay içerisinde çıkartırız. Zaten eski kiracı, 1500 lira kira ödüyor. İçerde kaldığı süre boyunca da 2 bin 500 lira kira isteriz. Vermek zorunda.”

YARIM SAATE 45 BİN LİRA ZAM

Bahçelievler’deyiz… İlanlarda ‘metrobüse yürüme mesafesi’ diye tanıtılan bir daireyi bulmak için emlakçıyı arıyoruz. Bizi daireye götürüyor. Vardığımızda metrobüse yürüme mesafesinde olmadığını görüyoruz! “Şuradan yürürsen 20 dakika, buradan arabayla gidersen 10 dakika" diyerek el işaretiyle tarifler yapıyor. Bu bölgede kiralık dairelerin 4-5 bin lira arası olduğunu söyleyen emlakçıya bu kez de satılık daire soruyoruz. “Aşağı mahallede var” diyerek bizi bu kez oraya götürüyor. Daireyi gördüğümüzde fiyatının 450 bin lira olduğunu söylüyor. Biz de fiyatın uygun göründüğünü, pazarlıkta anlaşırsak satın alabileceğimizi söylüyoruz.

Telefonla görüşülen dairenin sahibi pazarlık yapmayacağını, daireyi 450 bin liradan satacağını söylüyor. Ancak sadece yarım saat sonra o bizi geri arıyor: “495 bin liraya satacağım.” Yarım saatte neden 45 bin lira fiyat yükselttiğini sorduğumuzda ise şu yanıtı alıyoruz: “Yarım saat önce dolar 12 liraydı, şu an 13 lira oldu…”