İstanbul Newroz'unda 100'ü aşkın gözaltı

Yenikapı Miting Alanı'nda kutlanan Newroz’a İstanbul’un 39 ilçesinden birçok kişi katıldı. Newroz ateşini Barış Anneleri yaktı. Miting son bulurken polis 100'ü aşkın kişiyi gözaltına aldı.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) tarafından organize edilen İstanbul Newroz’u Yenikapı’da kutlandı.

‘Rabe dema azadî û serkeftinê ye / Ayağa kalk, özgürlük ve zafer zamanıdır!’ sloganıyla Yenikapı Miting Alanı'nda kutlanan Newroz’a İstanbul’un 39 ilçesinden binlerce kişi geldi. Sabahın erken saatlerinde Yenikapı Metro İstasyonu çıkışlarında seyyar satıcılar tezgah kurdu. Buralarda, sarı kırmızı ve yeşil renklerden oluşan atkılar, bandajlar, tespih, kolye, bileklik ve Amedspor üniformaları satıldı. Miting alanı da sarı, kırmızı ve yeşil renklerden oluşan flamalarla süslendi.

Miting alanına gidilen yol boyunca geniş güvenlik önlemi alınarak bir koridor oluşturuldu. Yüzlerce metre uzunluğundaki koridorda ilk üst araması Yenikapı Metro İstasyonu’nda yapıldı. Ardından 200 metre aralıklarla üç arama noktası da kuruldu. Miting alanına yaklaştıkça aramalar ayrıntılı yapıldı.

Alanda yapılan kontroller tamamlandıktan sonra kitle saat 10.30 sıralarında alınmaya başlandı. Önceki Newroz kutlamalarına göre bu yıl daha az çevik kuvvet ekibinin görev aldığı gözlemlendi.

Miting alanına giren kitleler, önce ‘Selo’ya özgürlük’ sloganları attı, daha sonra gruplar halinde Newroz şarkıları eşliğinde halay çekti.

Önceki Newroz kutlamalarına göre havanın güneşli ve daha sıcak olmasından dolayı Yenikapı Miting Alanına binlerce kişi geldi. Arama noktalarında büyük bir yığılma yaşandı. Emniyet, alana Kürdistan bayrağının sokulmasını yasakladı. Bazı noktalarda emniyet ile katılımcılar arasında tartışma çıktı.

Newroz kutlaması sırasında sahneden tertip komitesi tarafından belirlenen sloganlar dışında slogan atılmaması yönünde yapılan uyarılar ise protesto edildi.

"Bugün Newroz. Bugün bizim günümüz. Newroz’umuz kutlu olsun" anonsunun ardından bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu sırasında kitlede, sık sık ‘Selo’ya özgürlük’ sloganları atıldı.

300 BİNDEN FAZLA KİŞİ KATILDI

Alanda ayrıca "Burjuva partilere oy yok. Müteahhitlere oy yok. Oylar Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’ye" pankartı açıldı. Tertip komitesinin verdiği bilgiye göre Newroz’a şu ana kadar 300 binden fazla kişi katıldı.

HALAYLAR ÇEKİLDİ

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Meral Danış Beştaş ile Murat Çepni, barış anneleriyle birlikte Newroz alanına geldi.

Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, halay çektikten sonra Barış Anneleri Newroz ateşini yaktı.

‘BU ATEŞ ÖZGÜRLÜĞÜN ATEŞİDİR’

Bu sırada sahneden, “Bugün bayramdır. Genç kızlar ve erkekler süslensin. Bugün bahar geliyor. Bu ateş özgürlüğün ateşidir. Bu ateş Newroz’un ateşidir. Newroz ateşini büyütün, zılgıtlarınız yükseltin. Bugün Newroz’dur” diyerek anons edildi.

 Ateşin yakılmasının ardından sahneye çıkan Beştaş ve Çepni, horon oynadı.

‘HER BİR OYUNUZ SELAHATTİN DEMİRTAŞ’I ÖZGÜRLEŞTİRECEK’

Konuşmasına Kürtçe başlayan Meral Danış Beştaş şunları söyledi: “İstanbul bugün şunu gösterdi. Hepiniz Dehak’a karşı Kawa’sınız. Bugün İstanbul'un Kürtlerin en büyük kenti olduğunu gösterdiniz. Kürt halkı, duruşuyla, diliyle, tarihiyle, mücadelesiyle Dehak’a karşı Kawa olduğunu gösterdi. Tecride ve kentlerimize konulan ablukaya karşı biz büyük bir direniş gösteriyoruz. Eğer partimizin yanında durursak, arkadaşlarımızı özgürleştireceğiz. Her bir oyunuz Selahattin Demirtaş’ı özgürleştirecek. Sebahat Tuncel’i özgürleştirecek. Figen Yüksekdağ ve Gültan Kışanak’ı özgürleştirecek. Bu coşkunuz, bu duruşunuz, buraya gelmeniz bizi onurlandırdı. Binlerce kez varolun.”

Meral Danış Beştaş, konuşmasına daha sonra Türkçe devam etti.

Emniyet, İstanbul Valiliği'nin saat 17.00’a kadar verdiği sürenin bittiğini gerekçe göstererek programın bitirilmesini istedi. Görüşmeler sonuç vermeyince Tunuslu Sanatçı Emel Meslusi sahneye çıkmadı. Tertip komitesi, sürenin bitmesi gerekçesiyle programın bitmesi istendiğini bu nedenle Meslusi’nin sahneye çıkamayacağını anons etti. Bunun üzerine kitle protesto ederek alandan ayrıldı.

100'Ü AŞKIN GÖZALTI

Newroz kutlaması sonra ermesinin ardından kitle sloganlar eşliğinde dağıldı. Çıkış noktalarında polis kitleye saldırdı. Çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre aralarında gazetecilerin de olduğu yüzü aşkın kişi gözaltına alındı.

Etiketler NEWROZ İSTANBUL