İl il Newroz coşkusu: Alanlarda seçim vurgusu

İstanbul, İzmir, Van, Şırnak ve Hakkari başta olmak üzere Newroz mitingleri yapılıyor. Newroz alanlarında seçim vurgusu öne çıktı.

Fotoğraf: MA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul, İzmir, Van ve Hakkari başta olmak üzere 15 il ve ilçede Newroz coşkusu yaşanıyor.

Bugün, İstanbul, İzmir, Van, Hakkari, Antep, Şırnak, Kocaeli, Bursa, Tekirdağ, Denizli ve Osmaniye kentlerinin yanı sıra Ağrı'nın Diyadin, Urfa'nın Halfeti, Siverek ile Suruç Mardin'in Derik, Mazıdağ, Dargeçit, Savur ilçelerinde Newroz mitingleri yapıldı.

MA'nın haberine göre, bu yıl "Kalk özgürlüğün ve başarının zamanıdır" sloganıyla düzenlenen Newroz kutlamaları coşkulu geçti. Kutlamalarda öne çıkan talepler ise Kürt sorunun çözümü ve Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması oldu.

31 Mart seçimlerinin damga vurduğu Newroz kutlamalarında kayyım rejimine son verilmesi vurgusu öne çıkarken AK Parti ve kayyım yönetimlerine karşı birlik çağrısı yapıldı. 

ŞIRNAK

Şırnak'ta binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasına katılan DEM Parti Milletvekili Pervin Buldan, Abdullah Öcalan’a değil barışa ve bu ülkenin refahına tecrit uygulandığını belirterek, “Tecrit derhal kalkmalıdır” dedi.

DEM Parti'nin çağrısıyla Şırnak'ta Newroz alanında yapılan kutlamaya DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DEM Parti Milletvekili Pervin Buldan, TJA, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile binlerce kişi katıldı. Şehir merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Newroz alanı DEM Parti bayrakları ile süslenirken, kadınlar ve yöresel kıyafetleri ile kutlamaya katıldı. Sabahın erken saatlerinde Newroz alanına gelen halk, iki arama noktasından geçtikten sonra alana girdi. Alan, yöresel kıyafetlerle renk cümbüşüne döndü. 

‘ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜMÜZ DEVAM EDECEK’

DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, Newroz’un sadece bir bayram olmadığını, Newroz aynı zamanda zulme, sömürüye ve talana başkaldırış olduğunu ve direniş olduğuna dikkat çekerek, “Newroz aynı zamanda özgürlük yürüyüşüdür. Selam olsun bizlere öncülük eden özgürlük yürüyüşçülerine. Selam olsun Gültan Kışanak’a, Leyla Güven’e, Selahattin Demirtaş’a. Elbette ki cezaevlerinde rehin tutulan bütün arkadaşlarımızın özgürlüğü için bu mücadelemiz devam edecek. 8 Mart’ı ve Newroz’u kutladığımız ve aynı zamanda 31 Mart’ta tarihe damga vuracağımız bir seçim süreci ile karşı karşıyayız” dedi.

ABDULLAH ÖCALAN’IN MEKTUBU HATIRLATILDI

Buldan, Öcalan’ın mektubunu hatırlatarak, “2013 Amed Newrozunda Sayın Öcalan’ın bir mektubu okundu. Bizler bunu Türkiye halklarına hitaben okuduk. Çözüm sürecinin devam ettiği o süreçteki mektupta, ‘artık silahlar sussun’ denilmesine rağmen bugün İmralı’da Sayın Öcalan’a bir tecrit uygulanıyor. Bu tecrit sadece Sayın Öcalan’a değil, barışa ve bu ülkenin refahına uygulanıyor. Bu tecrit derhal kalkmalıdır. Bu ülkenin ve Şirnex’ın barışa huzura ve istihdama ihtiyacı var. Bu ülkeyi talanla, hırsızlıkla ve yalanla yönetenlere karşı 31 Mart tarihinde bir kez daha ders vermeye hazır mısınız?” diye sordu. 

‘AKP'Lİ BELEDİYE İLE KAYYIM ARASINDA FARK YOK'

Buldan, halka çağrıda bulunarak, “14 gün sonra bu ülkede yerel seçimler var. Şırnak’ta geçen yerel seçimlerde AKP’nin zorla, hileyle aldığı belediyeyi alnımızın teri ile kazanmamızın zamanı gelmiştir. Biliyoruz ki AKP’li belediye başkanı ile kayyım zihniyeti arasında hiçbir fark yok. Şırnak ilinin gerçek sahipleri halktır. Bizim derdimiz sadece iki arkadaşımızı ve meclis üyelerini o belediyeye göndermek değil ve o binayı almak değil. Bizim derdimiz Şırnak’ta yüzde 90 oyla belediye eşbaşkanlarımızı seçmek olacak. Yüksek bir oranla belediye eşbaşkanlarımızı seçtiğimiz zaman Ankara’ya, ‘sizin zihniyetini, inkar siyasetinizi, kayyımları kabul etmeyeceğiz’ diyeceğiz. Şırnak halkı tarihi bir ders verecek. Şırnak halkı bütün Türkiye’ye damgasını vuracak. Bu oy oranını yakalamak için Şırnak’ta değil İstanbul’da, Ankara’da, Adana’da ve Türkiye’de yaşayan Şırnaklıların seçim gününde buraya gelip oy kullanması lazım. Bize oy vermeyen Şırnak halkına şunu söylemek isterim; ‘gelin oyunuzu kendinize verin halkınızın yanında olun, şimdi bir olma zamanı, ayrı durma zamanı değil.’ Sizler Şırnak’ı Türkiye’nin yüz akı yapacaksınız. Kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla hep beraber sandıklarımıza ve irademize sahip çıkacağız” dedi. 

URFA - Suruç

Urfa'nın Suruç ilçesindeki Newroz, binlerce kişinin katılımı ile Barış Parkı'nda kutlandı. Newroz alanına yeşil, sarı, kırmızı renklerle dolan meydana “Milyonları dört duvar arasına sığdıramazsınız” yazılı pankartlar asıldı.

DEM Parti Urfa milletvekilleri Ömer Öcalan ile Ferit Şenyaşar’ın katıldığı Newroz'da, ilçede yapılan operasyonla 9 Mart’ta tutuklanan 17 siyasetçinin gönderdiği mektup okundu.

Mesajda şunlar kaydedildi: “Yurtsever Suruç halkı bugün diriliş bayramımız Newroz’dur. Sizinle Newroz alanında halay çekmek isterdik. Bir komplo sonucu uydurma gerekçelerle tutsak edildik, tıpkı 14 Mayıs seçim öncesi gibi tutsak edilerek seçimi kaybedeceğimiz hesap edildi. Şu anda fiziki tutsaklıktan kaynaklı aranızda olmayabiliriz, fakat bilincimizle, yüreğimizle ve duygularımızla sizinle halay çekeceğiz. Bu Newroz tecridin kırıldığı ve halkımızın özgürlük şiarıyla alanlara akın edeceği gündür. Newroz coşkusu 31 Mart seçimlerinde kayyımları göndererek yerine halkımızın iradesinin galip geleceğine olan inancımız tamdır. Bu duygularla Newroz ateşinin harlandığı ve 31 Mart seçimleriyle hep birlikte başaracağımıza olan inancımızla Newroz pîroz be. An serkeftin an serkeftin. Dem dema me ye, dem dema gele me ye.”

Ardından Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Suruç Belediye Eşbaşkan Adayları Ayten Kaya ve Müslüm Baran ile Urfa Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Gülşen Özer, sırasıyla konuşma yaptı. Konuşmalarda Öcalan’ın özgürlüğünün bir an önce sağlanması gerektiğine dikkat çekilerek bu yılki Newroz’un barış ve özgürlük getireceği dile getirildi.

DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, yaptığı konuşmada, “Diyoruz ki İmralı kapılarını açın, Sayın Öcalan ile müzakereye başlayın ki kalıcı ve onurlu bir barış bu topraklara gelsin. Devlet, Sayın Öcalan ile 2013-2015 yıllarında görüşmeler yaptı. Bu yıllarda barış geldi, bu topraklara kan dökülmedi. Biz de diyoruz ki an, irademize sahip çıkma anıdır. Birlikte demokratik ilkeler çerçevesinde yaşayabiliriz.” 

Halfeti

Urfa'nın Halfeti ilçesinde de sabah erken saatlerinden itibaren dolan Newroz alanına coşku hakimdi.

Sanatçı Özlem Taner’in Türkçe Kürtçe şarkılar söylediği kutlamada, DEM Parti Halfeti Belediye Eşbaşkan Adayları Saniye Bayram ve Mehmet Karayılan konuştu. 

‘NEWROZ RUHUYLA TARİH YAZACAĞIZ’

Bayram, “Kayyımlar Halfeti'yi parsel parsel sattı. Biz kazanmak için geliyoruz. Andımız olsun kayyımları göndereceğiz” dedi.  Karayılan ise, Newroz'u kutlayarak, “Biz burada birlik ve beraberliğimizi bir kez daha göstermiş olduk. Zaman, direniş Newrozlarını zafere ulaştırma zamanıdır. Newroz ruhuyla 31 Mart’ta Halfetinin tarihini bir kere daha yazacağız. 31 Mart’ta Demirci Kawa’nın devrimci ruhuyla kayyımları Halfeti'den göndereceğiz” ifadelerini kullandı. 

Siverek 

Siverek'te ise Newroz kutlamasının adresi Perşembe Pazarı idi. Kadınların kiras-fîstan, erkeklerin şal û şapikle geldiği Newroz alanı, coşkulu kutlamalara sahne oldu. 

DEM Parti Milletvekili Sezai Temelli, DEM Parti Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Serra Bucak, Siverek Belediye Eşbaşkan Adayı Yıldız Çetiner ve DEM Parti Urfa İl Eşbaşkanı Sema Aişeoğlu’nun katıldığı kutlama Newroz ateşinin yakılmasıyla başladı. 

Serra Bucak, “Esareti, sömürüyü kabul etmiyoruz. Kürt halkının onurlu mücadelesini savunuyoruz. Özgürlük şiarı ile büyüye büyüye, şahlana şahlana bu günlere geldik” dedi.

Kürt halkının özgürlüğü için yıllardır ağır bedeller ödediğini dile getiren Bucak, Kürtler için artık kenetlenme zamanı olduğunu vurguladı. Newroz alanında toplanan kalabalığın verdiği birlik ve beraberlik görüntüsünün 31 Mart’ta zafere uluşacağını söyledi.

DİYARBAKIR - Bismil

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde Otogar Terminali yakınında başlayan kutlamaya binlerce kişi katıldı. Halay ve zılgıtların eksik olmadığı kutlamada konuşan Bismil Belediye Eşbaşkan Adayı Mizgin Ekin, “Bu seçimde Bismil'i sizlerle birlikte demokratik, ekolojik ve özgürlükçü bir politikayla yönetmeye talibiz. Belediyelerimize kayyım atanmasıyla topyekûn değerlerimiz talan edildi. Bu talan rejimini yıkmaya, bizim olanı geri almaya geliyoruz” dedi. 

TÜRKOĞLU: FİLİSTİN'E DE ROJAVA'YA DA SALDIRILARA KARŞI DURUYORUZ

DEM Parti Amed Milletvekili Halide Türkoğlu ise “Bugün Filistin için çağrı yapan AKP-MHP iktidarı, savaşa ve silah satışına dair İsrail'le ilişkilerinden geri adım atmayarak ikiyüzlü davranıyor. Ama bizler hem Filistin halkını savunuyor hem de savaştan beslenen iktidarın Rojava'ya olan saldırılarına karşı duruyoruz. Bu halk bir hafızaya sahiptir, bu yüzden iktidarın kirli oyunlarına da karşı gelecektir. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

ANTEP

Antep'te Newroz kutlamalarının adresi, Şehit Kamil ilçesinde bulunan eski Tur Otobüsleri alanı oldu. Yurttaşlar, erken saatlerde kutlamalara katılmak için alana geldi. İki ayrı noktadan alana giren yurttaşlar büyük bir halaya durdu. Coşku her geçen dakika artarken, kadınlar ve gençlerin yoğunlukta olması dikkat çekti.

DEM Parti PM Üyesi Mehmet Bozgeyik, halkın iradesini gasp edenlerin 31 Mart yerel seçimlerinde halk tarafından sandığa gömüleceğini söyledi. Ülkede derinleşen ekonomik krize değinen Bozgeyik, halkın yoksullaştırılarak açlığa mahkûm edildiğini, iktidarın rantçı anlayışını yerel seçimlerde sandığa gömeceklerini söyledi. Antep halkından sandığa gidip iradelerine sahip çıkmalarını isteyen Bozgeyik, birleşik mücadele çağrısında bulunarak, iktidara gereken cevabı vermeye çağırdı.

HAKKARİ

Hakkari merkezde Newroz Bayramı, Teksen Otogar alanında kutlanıyor. Sümbül Dağı eteklerinde bulunan alan dolmaya başladı. Binlerce kişi, yöresel kıyafetleriyle Newroz alanına aktı. Alana girişler devam ederken, yüzlerce kişi de Newroz halayına durdu.

DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık daha önce seçilen belediye eşbaşkanlarının yerine kayyımlar atandığını hatırlatarak “Belediye eşbaşkanlarımız 8 buçuk ay görev yaptılar, 8 buçuk yıl cezaevinde kaldılar. Bu şehre dışarıdan asker, polis getirerek seçmen yapıyorlar. Hakkâri halkının iradesini çalmaya çalışıyorlar. Hakkâri halkını bilmezsiniz; Hakkâri halkı Kürt mücadelesinin ışığıdır” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Cezaevlerindeki açlık grevi eylemlerine işaret ederek siyasi tutsakların taleplerinin kabul etmesi gerektiğini vurgulayan Sakık, “Söz konusu Kürt olunca bütün partiler ittifak oluşturuyor. Birçok kentte aday çıkarmayarak, ittifaklarla almaya çalışıyorlar. Onlar bize karşı birlik oluşturuyorsa, bizler de onlara karşı birlik oluşturarak kazanacağız. Bu coğrafyada kesilmiş baş görebilirsiniz, ancak eğilen baş göremezsiniz. Cezaevindeki tutsakların talepleri kabul edilmelidir. Eğer talepler kabul edilirse barış gelebilir. Siz oylarınıza sahip çıkarsanız, bu topraklarda barışın müjdesini verebilirsiniz. Bu kent birlik oluşturmalı. Bu kent bize büyük mesajlar vermelidir” diye konuştu.

Mardin'in Savur, Mazıdağı, Dargeçit, Derik ilçelerinde de yüzlerce kişinin katıldığı kutlamalar yapıldı. 

 

(HABER MERKEZİ)