Van’da Newroz kutlaması: 'Kentlerimizi özgürleştireceğiz'

Van Newroz’u ‘Şimdi özgürlük zamanı’ sloganıyla tarihi Van Kalesi eteklerinde kutlandı. Kutlamaya DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır katıldı.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) tarafından organize edilen Van Newroz’u, tarihi Van Kalesi eteklerinde kutlandı.

Sabahın erken saatlerinde kutlama alanına geleneksel Kürt kıyafetleriyle gelenler iki kez üst ve çanta aramasından geçtikten sonra içeri alındı. Çok sayıda polisin de görevli olduğu Newroz alanına çıkan yollar, 1 kilometre mesafeden itibaren araç trafiğine kapatıldı.

Sarı, kırmızı ve yeşil renlerle süslenen Newroz alanında, Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde binlerce kişi halaylar çekerken, alanda gençlerin açtığı, "Gözlerinden öperim gözlerinden! Sayın Selahattin Demirtaş'a özgürlük" pankartı dikkat çekti. Alandan sık sık “Selo Başkan” sloganları yükseldi.

NEWROZ ALANI TIKA BASA DOLDU

Van'da sabah saatlerinde etkili olan soğuk hava, yerini güneşe bıraktı. Pazar gününü ve güneşli havayı fırsat bilenler ise soluğu Newroz alanında aldı. Binlerce kişinin halaylar çekerek eğlendiği alanda atım atacak yer kalmadı. Birçok kişi Van Kalesi'ne tırmanarak kutlamaları kuşbakışı izledi.

Koma Aryen’in konseri ile başlayan Newroz'a katılan, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır da birer konuşma yaptı.

Newroz kutlamalarının açılış konuşmasını DBP Van İl Eş Başkanı Harun Okay yaptı. “Zalimlerin karşısında mücadele eden Kürt halkına selam olsun" diyerek sözlerine başlayan Okay, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu topraklarda çok acılar çekildi, çok zülüm gördük. Buna rağmen biz meydanlarda onlara karşı mücadele ediyoruz."

Açılış konuşmasının ardından DEM Parti’nin Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri eş başkan adayları sahneye davet edildi. Burada konuşan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Neslihan Şedal, "Bizler, Newroz ateşiyle mücadelemizi günbegün yükselteceğiz. Biz bu alandan söz veriyoruz. Kayyımları göndereceğiz ve kentlerimizi özgürleştireceğiz. 31 Mart’tın zaferini şimdiden ilan ediyoruz" diye konuştu.

Şedal'ın ardından bu kez Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan bir konuşma yaptı. Zeydan da kayyımlara ilişkin konuştu: "Kawa’nın yoldaşları ‘olarak bizler buradayız. Ayaktayız ve özgürlük istiyoruz. Günümüzün Dehaqları olan AKP kayyımları mutlaka gidecekler. 31 Mart’ta Kürt halkı barışın yolunu açacak. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kırılacaktır."

DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Abdullah Zeydan

Şedal ve Zeydan'ın ardından DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğlulları, birer konuşma yaptı.

'BİNLERCE KÜRT'Ü KATLEDENLERDE UMUT ARIYORLAR'

Bayındır konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Kürt halkının mücadelesi yüz yıldır devam ediyor. Bu meydan bunu çok iyi gösteriyor. Onların politikası bunun karşında çöküyor. Kürtler size baş eğmeyecektir. Erdoğan ve Bahçeli Kürt halkının mücadelesi karşısında öyle zayıfladılar ki kontraya sarıldılar. Kürdistan’da binlerce Kürt'ü katledenlerde umut arıyorlar. 90’larda JİTEM karargahlarında yetiştirilip Kürtleri öldürenler bugün de aynı yöntemi deniyorlar. Siz katilsiniz ve halkımız bunu biliyor. Sizin bu planlarınız bu Newroz alanında çökmüştür."

HATİMOĞLU'NUN MİKROFONU 3 KEZ DEĞİŞTİRİLDİ

Bayındır'ın ardından, son olarak DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğlulları bir konuşma yaptı. Hatimoğlulları'nın konuşması esnasında kablosuz mikrofonun sık sık sesi kesildi. 3 kez mikrofon değiştirilmesini rağmen aynı sorun yaşanmaya devam edince, problemin kaynağının sinyal bozucu polis jammerleri olduğu ve bilinçli olarak yapıldığı düşünüldü. Bunun üzerine Hatimoğlulları, "Ne yaparlarsa yasınlar, sesimizi kesemeyecekler" dedi. Bunun üzerine alanda bulunanlar, yuhalamaya başladı. Hatimoğlulları, konuşmasına kablolu mikrofonla sürdürdü.

Tülay Hatimoğlulları

Hatimoğlulları'nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

'ERDOĞAN GELSİN BU MEYDANI GÖRSÜN'

"Sizler bizimle birlikte olduğumuz sürece o Ankara’dan faşizm yaymaya çalışanlar bilsin ki biz yenilmeyeceğiz. Erdoğan gelsin bu meydanı görsün. Kürtlerin kültürlerini, dilini ve mücadelesini nasıl koruduğunu görsün."

'KÜRT SORUNU, BİR STATÜ SORUNUDUR'

"Demin siz de duydunuz. Sayın Öcalan’ın mesajı barış içeriyor. Tüm muhataplara sesleniyoruz; Kürt sorunu bir statü sorunudur ve çözülmelidir. Kürt sorunu dört parçanın sorunudur ve çözülmelidir. Halkların barış içinde yaşayabilecekleri bir ortamın inşası gerçekleşmelidir. Bunun anayasa güvencesi altında olması gerektiğini ifade ediyoruz."

'SEFERBERLİK RUHUYLA ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR'

"Kürdistan’da savaşı dayatanlara büyük bir ders vereceğiz. Meclis'te Kürtçeyi yasaklayın burada seçim araçlarında Kürtçe şarkı çalanlara en büyük yanıtı sandıkta vereceksiniz. Erdoğan, Kürdistan’da birçok insanın kanını döken Hizbulkontra’ya sarılmış. Onlara seçimde en büyük dersi vereceğiz. Bunun için bir seferberlik ruhuyla çalışmamız gerekiyor."

'SELO'NUN ŞARKISI' ALANDA COŞKU İLE KARŞILANDI

Yapılan konuşmaların ardından kutlamalar müzikle devam etti. Sevilen sanatçı Suavi'nin şarkıları eşliğinde eğlenen kitle "Selo Başkan" sloganları attı. Bunun üzerine Suavi, Selahattin Demirtaş'ın "Korkma, bağır, olmadı Hızır'ı çağır. Hızır senin kalbindedir. Sen Hızır'sın be güzelim" sözlerini içeren şarkısını seslendirdi. Şarkı alanda coşkuyla karşılandı.

Etiketler van newroz