İstanbul Newroz'u Yenikapı'da kutladı: Şimdi kazanma zamanı

İstanbul'da Newroz, 'Dem dema serkeftinêye' (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla Yenikapı Meydanı’nda kutlandı.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Newroz kutlamaları, İstanbul'da Yenikapı Meydanı'nda yapıldı. İstanbul'daki kutlama, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde 'Dem dema serkeftinêye' (Şimdi kazanma zamanı) sloganıyla gerçekleştirildi.


Newroz kutlaması için bugün binlerce kişi Yenikapı Metro istasyonu önünde bir araya geldi. Grup “Newroz Pîroz be” sloganları eşliğinde alana doğru hareket etti.

4 ARAMA NOKTASI

Yenikapı Metro İstasyonu’dan kutlama alanına kadar polis kordonu kuruldu. Kordon boyunca 4 arama noktasından geçen binlerce kişi Newroz alanında gruplar halinde davul zurnalarla halay çekti.

Yenikapı'daki Newroz’a kutlamasına, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDK Eş Sözcüleri Çengiz Çiçek ve Esengül Demir, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Yeşil ve Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın, SODAP Eşsözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı, SYKP Eşbaşkanı Cavit Uğur, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ile kitle örgütleri ve sendika temsilcileri katıldı.

Kutlamada sanatçılar Xero Abbas, Koma Sorjiyan, Grup Vardiya ve Hûnermend Huriye de sahne aldı.

ENCÜ: DEĞİŞİM DÖNÜŞÜM TALEP EDİLEN BİR NOKTADA NEWROZU KUTLUYORUZ

Kutlamalara ilişkin gazetemize konuşan HDP İstanbul İl Başkanı Ferhat Encü, "bütün baskılara, gözaltılara, sıkıntılara, hava koşullarına rağmen Newroz alanına baktıklarında gençlerden oluşan coşkuyu gördüklerini" söyledi.

“Biz 2022 Newrozu'nda toplumun demokrasiye, özgürlüklere kavuşmasını, Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesini istiyoruz” diyen Encü, şunları söyledi: “Halkların, sorunların çözümü için değişim dönüşüm ve demokratik iktidar talep ettiği bir noktada Newroz'u kutluyoruz. Bizler HDP olarak bu taleplerin dile getirilmesi ve Newroz alanından güçlü ses verilmesi konusunda bir zemin oluşturmaya çalışıyoruz. Bir aydır sokak sokak, ev ev gezerek bunun zeminini oluşturmaya çalıştık. Ezilen halklarımızın, işçilerin, emekçilerin, bütün dinlere sahip inanç temsilcilerinin bu alana gelerek taleplerini yüksek sesle dile getirmesini istedik. İnsanlar akın akın Newroz alanına geliyor. Bu Newroz’un en önenmeli simgelerinden bir tanesi; yeni inşaanın, Demokratik Cumhuriyet'e adım atmanın ve demokratik iktidarın oluşturulması talebidir. Bu aynı zamanda AKP-MHP iktidarına bu topraklarda son verilmesi, bütün hukuksuzluklara hesap sormaya yönelik taleplerden oluşan bir Newroz’dur.”
.

AKDENİZ: GÖRDÜNÜZ MÜ HALK İTTİFAKINI...

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, kutlamada yaptığı konuşmada "tek adam rejiminin kadınları, gençleri, Kürtleri, işçileri tanımadığını söyledi. Akdeniz, “Biz diyoruz ki tek adam işçileri tanımıyor. Ama sadece tek adam değil bakın Millet İttifakı ne diyor, mutabakat metni yayınlıyor. Mutabakat metninde işçiler var mı, Kürtler var mı, İstanbul Sözleşmesi, kadınlar var mı, siz işsiz gençler, Kürt gençler, emekçi gençler var mısınız” diye sordu. 

Akdeniz alandakilerin 'hayır' demesi üzerine, “O zaman ne Millet İttifakı ne Cumhur İttifakı, halk ittifakı halk… Geliyoruz… Bize soruyorlar, diyorlar ki nedir bu halk ittifakı, nasıl bir halk ittifakı kuruyorsunuz? İşte bu meydana bakacaksınız, gördünüz mü halk ittifakını. İşte bu halk ittifakı. Onlar ittifakımızı dağıtmak istiyorlar, biz daha da güçlendireceğiz” dedi.

SANCAR: ÖZGÜRLÜĞÜN YOLUNU AÇIYORUZ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kutlamalarda kötü hava şartlarına ve engellemelere karşın meydanı dolduran emekçilerin, yoksulların, ezilenlerin, kadınların ve gençleri selamladı. “Hepinizin hepimizin Newroz’unu gönülden, kalpten kutluyorum” diyen Sancar, “Newroz pîroz be. İşte çözümün sesi işte çözümün gücü. Birleştikçe büyüyoruz, birleştikçe bu ülkeye barışın, demokrasinin, özgürlüğün, eşitliğin yolunu açıyoruz. Bu yol zor bir yoldur engellerle, zulümle baskılarla doludur ama hiçbir güç bizi yürüyüşümüzden alıkoymadı alıkoyamayacak. Çünkü şimdi kazanma zamanıdır” dedi.

‘MÜCADELE BÜYÜYOR ‘

Zulme, zorbalığa, soyguna, sömürüye, talana, ranta karşı bütün ezilenlerin, yoksulların ötekileştirilen hakları birleştirme mücadelelerinin büyüyerek devam ettiğini belirten Sancar, sözlerine şöyle devam etti: “Başarıya yürüyoruz. Zulüm zorbalık iktidarını mutlaka ama bu güç değiştirecektir. Sadece iktidarı değiştirmekle kalmayacak biz bu ülkeye yeni bir başlangıcı da yaşatacağız. Newroz yeni başlangıcın habercisidir, bu ülkeye getireceğimiz baharların müjdesidir. 2022 Newroz’u başarının en önemli dönemecidir. İşte o nedenle bütün zorluklara, bu soğuğa kara kışa rağmen bu umutla kararlılıkla cesaretle meydanları dolduran sizleri kucaklıyorum. Kazanacağımıza dair şüpheniz var mı? Bizi yolumuzdan alıkoyacak tek bir güç var mı? Neden? Demirci Kawa’nın binlerce yıl önce yaktığı ateş, özgürlük ateşi büyüyerek yolumuzu aydınlatıyor. Bir kibrit çöpüyle yakılan ateş bu ülkenin Ortadoğu'nun her yerinde gürül gürül yanıyor. Bu ateş Newroz ateşi özgürlüğün yolunu aydınlatıyor. İşte biz bu ateşi söndürmemek için her türlü emeği veren bedeli ödeyen binlerce onbinlerce yoldaşımızın, kardeşimizin mirasını devraldık. O onurlu mirası taşımak ve başarıya ulaştırmak için yola devam ediyoruz. Söz veriyoruz. Mutlaka başaracağız. Hep birlikte söylüyoruz. Mutlaka kazanacağız. Söz mü? Duyun ey savaş baronları, kandan, talandan, yalandan, sömürüden medet uman muktedirler, duyun bu sesi: Biz geliyoruz, halkların gücü geliyor, mücadelenin kararlılığı geliyor. Bu ülkeye baharı getirmeye söz vermiş milyonlar birleşerek geliyor.”

‘SAVAŞ POLİTİKALARINI DURDURACAĞIZ’

Sancar, şunları söyledi: “Kürt’e karşı savaş, kadınlara karşı savaş, gençlere savaş, emekçiye savaş, doğaya karşı savaş. Bu iktidarın ve onun dayandığı rejimin temelini oluşturuyor. Onun için diyoruz ki biz öncelikle bu savaş politikalarını yok edeceğiz, bu savaş politikalarını durduracağız. Savaşı durdurmanın yolu barışa giden o güzel yolu önce Kürt sorununda demokratik çözümle açacağız. Kürt sorununda demokratik çözüm onurlu ve adil barışın ilk adımıdır, temelidir, en önemli hamlesidir. Newroz’un yıllardır demokratik çözüm ve büyük barış için bir semboldür. Biz 2013 Newroz'unda okunan o barış deklarasyonun arkasındayız. Biz Dolmabahçe’de açıklanan demokrasi programının arkasındayız. Biz Eylül ayında açıkladığımız deklarasyonla demokrasiye, Kürt sorununa demokratik çözüme bütün halklara büyük barışa giden yolda yürümeye kararlıyız. Sözümüzde duruyoruz. Baskılar bizi durduramıyor, baskılar bizi engelleyemiyor.”

'ÇÖZÜM ADRESİ DEMOKRASİ İTTİFAKIDIR'

Sancar, siyasetçilerin cezaevlerinde siyasi rehine olarak tutulduğunu söyledi: “Barışın yolunu açmak için 2013 Newroz’unda İmralı'dan gelen sesi kısmak için tecridi ağırlaştırıyorlar. Bilelim ki tecrit, savaş politikalarında ısrarın en büyük sembolüdür. O nedenle barış mücadelesi İmralı tecridini kırma mücadelesinin de mutlaka bütünleştirici parçasıdır. Barış için mücadele, savaşa karşı mücadele aynı zamanda tecridi kırmak için mücadeleyi içermek zorundadır. Bugün burada bu meydanda toplananlar, bu ülkeye, Ortadoğu’ya büyük barışı getirmeyi azmetmiş ortak iradenin temsilcileri, sesi ve neferidir. Sevgili gençler, kadınlar, emekçiler İstanbul bütün bu renklerin buluştuğu kenttir. Emek kentidir, mücadele kentidir, direniş kentidir. İşte İstanbul’dan yükselen ses bu nedenle önemlidir. İstanbul’da bulunan ortak irade bu ülkenin yeni inşası için yolunun müjdecisidir. Bunu her şart altında gösterdi İstanbul. İstanbul halkları, emekçileri bütün renkleriyle bir arada buradadır. Kadının kadın mücadelesinin moru, ekolojistlerin yeşili, sosyalistlerin kızılı, Kürtlerin ‘kesk u sor û zer’i bir araya gelmiştir. İşte bu güç birliği bu demokrasi ittifakı bu ülkede çözüm tek adresidir. Ne mevcut sistem ne de bu sistemi makyajla değiştirme vaadinde bulunanlar bu ülkenin sorunlarını çözebilirler. Hayır! Onlar çözemeyecekler, bu yoksulluğu, talanı, yalanı, kanı alt edecek olan işte bu birleşik iradedir.
Kürt halkının on yıllardır sürdürdüğü kararlı özgürlük mücadelesini, bütün emek ve demokrasi güçleri, bu birleşik güç bu ülkeye demokratik cumhuriyeti de getirecektir halkın iktidarını da getirecektir. İnanıyoruz değil mi? Söz veriyoruz bu yolda yürümeye değil mi? Bir şüphemiz var mı? Tereddütümüz var mı? İşte soğuğa karşı zor şartlara karşı bu haykırış güneşi doğuracak doğudan yükselecek güneş tepeden yükselecek bu karanlığı mutlaka ama mutlaka alt edecek. Büyük barış için yola çıktık. Doğa ile savaşanlara karşın toprakla barışacağız. Halklarla savaşanlara karşı halkların haklarını sonuna kadar savunacağız. Merkeziyetçi otoriter sistemde ısrar edenlere karşı yerel demokrasiyi inşa edeceğiz. Yerel demokrasi ile birlikte güçlü demokrasiyi kuracağız. Bu büyük bir mücadele gerektiriyor. Barış denildiği zaman sanki korkaklık varmış gibi algı yaratıyorlar. Oysa en zor mücadele, barış mücadelesidir. Çünkü savaş politikalarını güdenlerin elinde sadece tanklar, toplar değil, sadece mahkemeler, polisler değil yalan makinesi basın ve her türlü hile hurda vardır. Savaş politikaları bir avuç baronu zenginleştirmekten başka bir sonuç doğurmaz. Halklara acı ve yıkım yaşatır. İşte biz bu acıya, yıkıma, yoksulluğa karşı büyük barış mücadelesini sonuna kadar yürüteceğiz. Bu ülkeye onurlu barışı mutlaka ama mutlaka getireceğiz. Hep birlikte haykırıyoruz; yaşasın barış, kahrolsun savaş baronları, savaş politikalarına hayır. Barış hemen şimdi ve her yerde."

‘TEK YOL ÜÇÜNCÜ YOLDUR’

Sancar, “Bu düzenden nemalanan bir avuç sermayedarın emeği sömürmesine, doğayı talan etmesine, bu ülkeyi harap etmesine son vereceğiz. Tek yol 3’üncü yoldur. Bu 3’üncü yol sadece seçimde işbirliği değil uzun süreli bir stratejik tercihtir. Bu ülkeye demokrasiyi güçlü ve gerçek demokrasiyi, büyük barışı gerçek adaleti, özgürlüğü, eşit yurttaşlığı getirecek yoldur. Kürtlerin haklı ve onurlu mücadelesinde özgürlük içinde yaşamalarına giden yoldur. İnançları inkar edilen Alevilerin eşit yurttaş olarak yaşayacağı düzenin kurulacağı yoldur. Emeği sömürülen açlığa ve yoksulluğa mahkum edilen milyonların adil paylaşım düzenini inşa edecekleri yoldur. Bugün Türkiye’nin yüzde 90’ının açlık ve yoksulluk içinde yaşıyor. İşte bunun temelinde 3 temel politika var. Savaş politikalarıdır, yandaşa rant ve soygun politikaları yatıyor. Bizim emeğimiz, ekmeğimiz bir avuç sermayedarın, bir avuç savaş baronunun servetlerine servet katmak için talan ediliyor. Ne diyor AKP Genel Başkanı? Diyor ki yoksulluk var diyenlere sesleniyorum bir merminin fiyatı nedir biliyor musunuz diyor. Biz diyoruz ki mermiye, tanka, topa değil emekçiye, yoksula, bu ülkenin onurlu halklarına haklarını istiyoruz. Savaşa, topa, tanka değil emeğe, ekmeğe, eşitliğe, özgürlüğe susadık. İşte bu Newroz bunları kazanmanın zamanıdır. Bunu hep birlikte hep birlikte kazanacağız” dedi.

“Sesimiz buradan Edirne’ye, Sincan’a, Kandıra’ya Avrupa’da ve dünyanın başka yerlerde sürgüne mahkum edilen yoldaşlarımıza da uzanıyor” diyen Sancar, şunları kaydetti: “Özgürlükte buluşacağız; bu buluşma yakındır. Buna inanın. Şimdi hepimiz bağırıyoruz özgürlükte buluşma zamanıdır. Rehine tutulan bütün yoldaşlarımıza özgürlük. Burada bütün renkleriyle çeşitlilikleri ile bir araya gelen siz haklarımız emekçilerimiz, işte bu özgürlüğün güvencesisiniz. Bu yıl final yılıdır. Bunu unutmayın bu iktidar hangi oyunları oynarsa oynasın hangi mühendisliklere başvurursa başvursun başınadır, nafiledir. Yok seçim kanunlarında değişiklikler yapıyorlar. Ne yapacaklar kendilerine avantaj sağlayacaklar. Barajı yüzde 7’ye düşürüyorlar. Barajı düşürmelerinin amacı küçük ortakları var ya MHP, onu güvence altına almak içindir. Ama olsun. Bu barajı kim yıktı. On yıllardır mücadele eden bizler yıktık. Yüzde 10 barajını bize karşı getirdiler ama mücadelemizle, inancımızla, kararlılığımızla yıktır. Şimdi yüzde 7’ye indirip MHP’ye hediye ediyorlar. Ama olsun bunun temelinde sizlerin mücadelesi var. O yüzde 7’yi de yıkacağız. Biz barajsız seçim istiyoruz. Herkes iradesiyle gücüyle parlamentoya girmesini istiyoruz. Bu ülkede çoğulcu eşit özgürlük adil yaşam istiyoruz. Yıllardır bu politikayı güdüyor şimdi birden bire barış güvercini kesildi Ukrayna'daki savaşta güya arabulucu olacak. Geçin bunları, bu iktidarın zihniyetinde savaşlardan fırsat yaratmak var. Bu iktidarın Ukrayna’ya da Ortadoğu'ya barış getirecek zihniyeti yoktur. Ortadoğu'ya da dünyanın bütün bölgelerine de barışı halkların ortak mücadelesi getirecek. Barışı temelden inşa edeceğiz. Bizler bu ülkenin büyük barışı için büyük bir barış hareketi kuracağız. Bu barış hareketini Ortadoğu'da barış isteyenlerle buluşturacağız. İşte güneş doğuyor sizin inancınız ve kararlığınız doğuyor. Bahar geliyor bahar. Halkların baharı geliyor. Biz güçlendikçe onlar hiçleşecek. Biz güç oldukça onlar hiç olacak. Biz birleştikçe onlar darmadağın olacak. Bu inançla Newroz ateşinin etrafında kenetleniyoruz. Ülkeye demokrasi barış adalet özgürlük getirmek için Newroz ateşini büyütüyoruz. Şimdi kazanma zamanıdır. Dem dema serkeftinê ye. Newroz pîroz be. Şimdi kazanma zamanıdır. Riya we vekirî be.”

ÖHD: POLİS GÖZALTILARA BAŞLADI

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Yenikapı'daki kutlamaların ardından polisin katılımcılardan bazılarını gözaltına aldığını duyurdu. Derneğin sosyal medya hesabından yapılan açıklama şöyle: 

"Yenikapı Newroz alanında program bitiminde, kitlenin dağıldığı sırada polis 50-60 kişilik bir kitleyi abluka altına alıp gözaltına almaya çalışmaktadır. Hiçbir gözaltı sebebi yokken adeta durduk yere böyle keyfi bir müdahalenin gerçekleşmesi Anayasa’yı çiğnemektir. Bu müdahale, Newroz alanındaki polis memurlarının kanunla, Anayasa’yla değil bu bayramı coşkuyla ve olaysız bir şekilde kutlayan Kürt halkını cezalandırma amacıyla hareket edildiğinin göstergesidir. Gözaltına alınan müvekkillerimiz için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne geçiyor, Newroz’u tekrar coşkuyla kutluyoruz."

VALİLİK: 83 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Valiliği, HDP öncülüğünde düzenlenen Newroz kutlamasında 83 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Valilikten yapılan açıklamada, Yenikapı'daki etkinliğin saat 12.30'da başlayıp, 16.30'da sona erdiği belirtilerek, "Etkinlikte, 2911 Sayılı Kanuna muhalefet nedeniyle 1'i aranan, 83 şüpheli gözaltına alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.