Newroz kutlamalarında barış çağrısı

Türkiye’nin birçok noktasında Newroz kutlamaları yapıldı. Antep, Bitlis, Hakkari, Bursa, Hatay, Van ve Elazığ'da bir araya gelen kitleler barış çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

Salih Sertkal

VAN - Van'da Newroz Parkı'nda kutlaması planlanan Newroz kutlaması yoğun kar yağışına rağmen büyük bir katılım ve coşkuyla başladı.

Dün akşamdan itibaren etkili olan kar yağışı, sabah saatlerinde de devam ederken Van Kalesi yanındaki Newroz Parkı alanına birçok kişi geldi. Alanda çok sayıda polis kontrol noktası kuruldu. Katılımcılar, alanın bir kilometre uzağında kurulan kontrol noktasında araçlarının girişine izin verilmediği için yürüyerek Newroz alanına ulaştı.

Newroz kutlaması sanatçıların şarkıları ve İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç'ın konuşmasıyla başladı. Olumsuz hava koşullarına rağmen Newroz kutlamasına gelenlere teşekkür eden Kamaç, "Ortadoğu'da Newroz Bayramı'nın direnişin ve mücadelenin adı olduğunu" söyledi. "Barışın yolunun Kürtlerle barışmaktan geçtiğini" belirten Kamaç, "onurlu ve kalıcı bir barış için herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini" aktardı.

ELAZIĞ'DA NEWROZ YASAĞI ENGEL TANIMADI

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ- Elazığ'da 2019 yılından beri kutlanamayan Newroz, bu sene de valilik engeline takıldı. Karara rağmen Hozat Garajı’nda bir araya gelen kitle, halaylar eşliğinde Newroz’u kutladı. HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit yaptığı konuşmada valilik kararını eleştirerek, “Siz kimsiniz ki bize Newroz’u yasaklıyorsunuz?” dedi.

HDP Elazığ İl Örgütü’nün İstasyon Meydanı'nda "Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla yapmayı planladığı kutlamaya karşın valilik kutlama alanı olarak Perşembe Pazarı'nı göstermişti. "Hukuki hiçbir dayanağı olmayan bu kararı tanımıyoruz" diyen partililer, HDP'li Koçyiğit ile birlikte saat 11.30'da Hozat Garajı önünde toplandı.

Konuşmasına Elazığ Valisi Ömer Toraman’ı kınayarak başlayan Koçyiğit, “Biz bin yıllardır bu coğrafyada yaşıyoruz. Bin yıllardır Newroz’u kutluyoruz. Bin yıllardır Dehak’lara karşı, Demirci Kawa’nın isyan ateşini yükseltiyoruz. Biz hiçbir şey bulunmadığında bir kibrit çöpüyle Newroz ateşini harlamış bir halkın çocuklarıyız. Siz kimsiniz ki bize Newroz’u yasaklıyorsunuz?” dedi.

Türkiye’nin dört bir yanındaki valilerin Newroz kutlamalarına izin verdiğini hatırlatan Koçyiğit, “Elazığ Valisi ne yapmaya çalışıyor, amaç nedir? Bizim Newroz kutlamamız valiyi, buradaki emniyeti niye rahatsız ediyor acaba?” diye sordu.

‘BURASI BİR KÜRT ŞEHRİ, BURANIN YÜZDE 80’İ KÜRTLERDEN OLUŞUYOR’

Newroz’un barış, kardeşlik, isyan, eşitlik, zulme karşı çıkmak ve mazlumun sesi olmak olduğunu belirten Koçyiğit, “Bugün bütün Kürdistan’da, bütün Orta Doğu’da Newroz ateşi mazlumların isyanı, itirazı için yanıyor. Peki, Elazığ’da bize Newroz ateşini yaktırmayan aklın arkasında kim var, ne var? Burası bir Kürt şehri. Buranın yüzde 80’i Kürtlerden oluşuyor. Ama Newroz sadece Kürtlerin de bayramı değil. Bütün Orta Doğu halklarının bayramı. Şimdi siz bize bir alanı kapatarak bizim Newroz coşkumuzu, direncimizi, bağlılığımızı, sevgimizi yok edebileceğinizi mi sanıyorsunuz? Çok büyük yanılıyorsunuz. Açık ve net söylüyorum; bugün Türkiye’nin dört bir yanında Newroz’lar kutlanıyorsa Cizre’de, Şırnak’ta, Nusaybin’de 90’lı yıllarda panzerlerin önüne atlayıp Newroz iradesini ortaya koyan halklarımızın sayesindedir. Orada insanlarımızı katlettiniz. İnsanlar canını verdiler ama bayramlarından, kimliklerinden, dinlerinden, iradelerinden vazgeçmediler. Bugün milyonlar olup sokakları dolduruyorlar” diye konuştu.

‘HERKESİN SAHİP OLDUĞU HAKLARA SAHİP OLMAK İSTİYORUZ’

HDP’li Koçyiğit’in konuşması sırasında “Burası Türkiye Cumhuriyeti’dir” diyerek alana yürüyen bir kişi, polis tarafından alandan uzaklaştırıldı. Koçyiğit, “Evet, burası Türkiye Cumhuriyeti. Biz bu Türkiye Cumhuriyeti’nin yurttaşlarıyız. Vergi verenleriyiz. Bu ülkede herkesin sahip olduğu haklara sahip olmak istiyoruz, çok şey istemiyoruz. Biz diyoruz ki; gelin eşit, özgür, demokratik bir ülkeyi hep beraber inşa edelim. Bizi birbirimize karşı düşmanlaştıran, kışkırtan, kırdıran anlayışlara karşı eşitlikte, özgürlükte, halayda, horonda, miskette, efede buluşalım. Ama şunu unutmayın; buluşacağımız yer zalime, zulme karşı mazlumun yanı olmak zorundadır. Ezilenin, emekçinin, çiftçinin yanı olmak zorundadır. Kim ah ediyorsa, elem çekiyorsa, kim zordaysa biz HDP olarak onun yanındayız ve mücadelesini sahipleniyoruz” diye cevap verdi.

Alanda bulunan polisleri gösteren Koçyiğit, “Şimdi bu görüntü yakışıyor mu bu kente, yakıştırdılar mı bu görüntünün mimarları kendilerine? Bakın ülkede yolsuzluk almış başını gidiyor. Susamsız, yumurtasız pide ekmeği 6 lira olmuş. Vurgunu vuran vuruyor. Ülke soyulup soğana çevriliyor ama gelmiş devletin valisi; HDP’nin, Kürtlerin, Türkiye’de yaşayan halkların, Elazığ halkının Newroz Bayramı'nı kutlamasını engelliyor. Buradan çağrı yapıyorum. Bir şeyi engelleyeceksiniz gelin rantı, talanı, yolsuzluğu, zulmü engelleyin. Yeni Türkiye’yi, demokratik cumhuriyeti inşa etmek için HDP’nin önünü açın ki ülke güzelleşsin, özgürleşsin, demokratikleşsin” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİN ANAHTARI HDP’NİN ELİNDE’

“Kimse moralini bozmasın, umutsuz olmasın” diyen Koçyiğit, umutların kırılması için hiçbir nedenin olmadığını söyledi. Koçyiğit, “Belediyelerimize kayyum atadılar, eş genel başkanlarımızı tutukladılar, vekilleri tutukladır ama işte yine biz ayaktayız. Şimdi biz Türkiye’nin demokrasisin anahtarı, seçimin anahtarı konumundayız. Türkiye’nin geleceğinin anahtarı HDP’nin elinde. Ama öyle bir HDP ki; inanın o anahtarı bütün halkların ve özgürlüklerin lehine kullanacaktır. Bu ülkenin geleceği için tutum takınacaktır. Bizden korkan, Kobane kumpas davasıyla bizi yıldırmaya çalışan AKP-MHP ittifakı, buradan size sesleniyoruz. Geçmiş olsun, çoktan kaybettiniz, kaybetmeye mahkumsunuz. Zafer direnenleridir. Zafer ne olursa olsun barıştan, insanlıktan demokrasiden, eşitlikten yana tutum alanların olacak” diye belirtti.

Koçyiğit’in konuşmasının ardından alanda halaylar çekildi. Eylem, “Newroz piroz be”, “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atılmasının ardından son buldu.

NEWROZ ATEŞİ BURSA’DA BİNLERİ BULUŞTURDU

Osman Çaklı

BURSA - Bursa'da Newroz kutlamaları için Yıldırım ilçesinin Arabayatağı mahallesi pazar alanında toplanmayla başlandı. HDP öncülüğünde organize edilen Newroz’a sosyalist güçler de katıldı. HDP’li Saruhan Oluç’un konuşma yapması beklenen Newroz kutlaması, havanın soğuk olmasına yer yer kar ve yağmura rağmen yoğun ilgi gördü. 

BİRLİK ÇAĞRISI

Arabayatağı pazar alanındaki kutlamalara ulaşmak isteyenler, arama noktalarında yoğunluk yarattı. Sokak aralarının kapatıldığı, ulaşımın belirlenmiş 2-3 koridor dışında engellendiği alanda ayrı arama noktaları kuruldu.

Alanda Kürtçe, Lazca, Hemşince ezgilerle halay çekilirken yağmura aldırış etmeyen binlerce katılımcı, “Şimdi kazanma zamanı” sloganıyla Newroz'u kutladı. Kutlamada, kadın haklarına, halkların kardeşliğine, doğanın tahribatına karşı birlikteliğe çağrı yapıldı.

HATAY’DA COŞKULU NEWROZ

HATAY - Hatay’da Newroz, İskenderun’da Buluttepe mahallesi Newroz alanında, Dörtyol ilçesinde ise Ocaklı Mahallesi'ndeki alanda kutlandı. Saat 11.00 sularında başlayan İskenderun’daki kutlamada, yoğun güvenlik tedbiri dikkat çekti. Rengarenk flamalarla süslenen alana, "Faşizme ve ırkçılığa hayır" ve "Newroz piroz be" pankartları asıldı. Yöresel kıyafetlerin giyildiği, halayların çekildiği kutlamaya havanın da sıcak olmasından kaynaklı katılım fazlaydı.

İskenderun’daki Newroz kutlamasına çok sayıda siyasi partinin MYK, PM üyeleri, il-ilçe başkanlarının yanı sıra HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan da katıldı.

ANTEP’TE BİNLER NEWROZ’U KUTLADI: ‘HDP ÜÇÜNCÜ YOLDUR, DEMOKRASİ İTTİFAKIDIR’

Cengiz Anıl Bölükbaş

ANTEP - Gaziantep'te de Newroz coşku ile kutlandı. HDP Antep İl Örgütü öncülüğünde bu yılki Newroz Bayramı 'Dem dema serkeftinêye' (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla Şehitkamil ilçesinde bulunan Tur Otobüsleri Alanı'nda kutlandı.

Kutlama alanına sabah saatlerinde gelmeye başlayan Antepliler, programın başlaması ile binlere ulaştı. HDP İzmir İl Binası'nda katledilen Deniz Poyraz ve Diyarbakır Newrozu'nda öldürülen Kemal Kurkut'un fotoğraflarının basılı olduğu pankartlar alana alınmadı.

Newroz’da konuşma yapan HDP Kadın Meclisi üyesi Gülcihan Şimşek, çok zorlu bir süreçten geçildiğini ve böyle bir süreçte direnmeye devam ettiklerini söyledi. "AK Parti ve MHP’nin ‘Kürt yok, kadın yok’ demesine karşılık en güzel cevabı Newroz alanında verdiklerini" dile getiren Şimşek, “Aysel Tuğluk zindanda ve hasta tutukludur. Yüzlerce hasta tutuklu var. Tüm bu hukuksuzluklar korktuklarından dolayıdır” dedi.

‘MESELE SORUN ÜRETEN SİSTEMİN DEĞİŞMESİDİR’

Sanatçı Şerzat'ın seslendirdiği parçalarla devam eden Newroz'da, HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul konuştu. “Antep'i baskıyla, zorla, gözaltılarla susturacaklarını sananlar Newroz alanına baksın" diyen Toğrul, “Katliamlardan geçirdiler, yetmedi. Geriye adım atacağımızı sandılar ama işte siz onun cevabını veriyorsunuz. Bu saldırılar bizleri geriletemez. HDP'yi kapatacaklarmış. Onlar sizin iradenizi tanımıyorlar, onlar bizim irademizin ne kadar sağlam olduğunu bir kez daha anlasınlar. Newroz, yeniden dirilmektir” diye konuştu.

"HDP'nin ne AK Parti ittifakı ne Millet İttifakı olduğunu, 3'üncü yol ve demokrasi ittifakı olduğunu" söyleyen Toğrul, “Tüm emek, inanç, çevre örgütleriyle işçileri ve yoksulları 3'üncü yolda birleşmeye çağırıyoruz. Mesele iktidarın değişme meselesi değil sorun üreten sistemin değişmesidir. Bunun yolu da 3'üncü ittifaktır. Hep birlikte bu yolu gürleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Toğrul’un konuşmasının ardından Newroz programı Mikail Aslan’ın şarkılarıyla devam etti.

NEWROZ TATVAN’DA BÜYÜK BİR COŞKUYLA KUTLANDI

Sinan Aygül

BİTLİS - Newroz Bitlis’te de “Dem dema serkeftinê ye” şiarıyla Tatvan Fuar alanında kutlandı. Polis ablukasındaki kutlamaya yoğun kar yağışına rağmen binlerce kişi katıldı. Newroz programı ilk olarak demokrasi ve özgürlük mücadelesinde vefat edenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Çok sayıda kişinin katıldığı Newroz programında HDP Bitlis Milletvekili Celadet Gaydalı, Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, HDP MYK Üyesi Zekiye İlbasan ve tertip komitesi adına İbrahim Baran konuşma yaptılar. Tertip komitesi adına konuşan İbrahim Baran Newroz’un tarihine değinerek barışa vesile olmasını dilediklerini söyledi.

Tevgera Jinên Azad (TJA/Özgür Kadın Hareketi) adına konuşan HDP MYK Üyesi Zekiye İlbasan, Newroz’un sadece baharın gelişi olmadığını, halkların direniş bayramı olduğunu söyledi. Diyarbakır’da gözaltına alınan 24 TJA'lı için de, “Kadınlardan korkuyorlar, kadın mücadelesinden korkuyorlar, çünkü biliyorlar ki kadın özgür olmadan toplum özgür olmaz” dedi.

İlbasan, “Ne zaman seçime gidilse Erdoğan, Sayın Öcalan’ı dillendirmeye başlıyor. Ama unutulmasın sayın Öcalan sadece seçim döneminde değil her zaman önemli bir aktördür. Sayın Öcalan’ın ön gördüğü sistem hepimiz için en hayırlı sistemdir şüphesiz. Cezaevlerinde binlerce hasta tutsak var, özellikle Aysel Tuğluk ve Mehmet Emin Özkan şahsında tüm hasta tutsakların serbest bırakılması gerekiyor. Başta sayın Öcalan üzerindeki tecrit kalkmadan kimse kendini özgür kabul etmemelidir” dedi.

'DEHAK’LARA KARŞI KAWA’NIN SESİ OLDUNUZ'

Daha sonra söz alan HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı ise “Newroz barışın, kardeşliğin, Dehak’a karışı başkaldırının, birlik ve beraberliğinin adıdır. Burada bu soğuk havada, yeni bitme Dehak’lara karşı Demirci Kawa’ların sesi olduğunuz için sizi canı gönülden selamlıyorum" dedi.

Programda söz alan HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ise direniş ve dayanışma çağırısında bulunarak halkı selamladı. Yapılan konuşmaların ardından meydanda sloganlarla ateş yakıldı. Program Dengê Jinên Azad Grubu ve sanatçı Gülay Kaya’nın sahne almasının ardından son buldu.

HAKKARİ'DE NEWROZ: 'ŞİMDİ KAZANMA ZAMANI' 
Mimar Kaya

HAKKARİ - “Dem dema serkeftênê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla HDP İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 2022 Hakkari Newroz'u için binlerce kişi otogar terminal alanına akın etti. Polisler alana girenlere üst araması yaparken, “HDP halktır, halk burada”, “Jin, jiyan, azadi” sloganları attı. Kutlama, milletvekilleri ve Barış Anneleri'nin Newroz ateşini yakılmasıyla başladı.

Saygı duruşuyla başlayan kutlamada, Newroz Tertip Komitesi Başkanı Kadir Şahin, alandakilere teşekkür ederek, “Newroz birliktir. Bu alanda, bugün zalimlere karşı birliğimizi göstereceğiz. Newroz, kutlu olsun” dedi.

HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Lokman Özdemir, “Bugün bile Kürt gençleri katlediliyor. Dehaklar bitmedi ama hiçbir zaman da halklar Dehak’lara karşı boyun eğmedi ve diz çökmedi. Dehakları yeneceğiz” dedi.

HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut da, “Newroz kimliğimizdir, Newroz kutlu olsun. Bizler, güneşi selamlayanlarız. Her zaman ilk önce bizler güneşi selamlarız. O yüzden yüzümüz her zaman barışa, demokrasiye ve onurlu bir duruşa dönüktür. Direnişimiz zafere taçlanana kadar mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.

Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı, “Size sorayım, kayyım zulüm değil mi? Bu zulme karşı durmayacak mıyız? Bir torba un eskiden 40 liraydı, şimdi 300 lira olmuş, bu zulüm değil mi? 12 milyon işsiz var Türkiye’de, 35 milyon insan açtır, bu zulüm değil mi? Cezaevindeki hasta tutuklular tahliye edilmiyor? Bu zulüm değil mi? İmralı’daki tecrit zulüm değil mi? ‘Neden tecride karşı duruyorsunuz’ diyorlar. Tecrit, bizler için savaş anlamına geliyor. Çözüm sürecinde heyetler İmralı’ya gidiyordu. Kan döküldü mü o zaman? Tecridi sürdürüyorsanız savaş istiyorsunuz? Bizler savaş istemiyoruz, barış istiyoruz” dedi.

'TECRİT KALDIRILSIN'

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede de, “Kanla bu halkı terbiye etmeye çalışıyorlar. Ama yanılacaklar. Sayın Öcalan ne demişti; ‘Bir haftada çözüm getiririz’... Ama buna karşı tecridi ağırlaştırdılar. Kürt sorununun muhatabı Sayın Öcalan’dır, panzehir İmralı’dır, adres İmralı’dır. Çözüm müzakere, diyalog ve İmralı’dır” diye konuştu. Kutlama, sanatçı Ruken Yılmaz ve Kasım Taşdoğan’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halayların ardından son buldu.

Newroz kutlamasına yerine kayyım atanan Hakkari Belediye Eşbaşkanı Cihan Karaman, HDP il eşbaşkanları Lokman Özdemir ve Hümeyra Armut, KESK, DİSK, İHD, ÖHD Hakkari temsilcileri, kentin kanaat önderleri, HDP il ilçe yöneticileri ve binlerce Hakkarili katıldı.

Etiketler newroz van elazığ