İzmir'de Newroz kutlamaları: 'Şimdi kazanma zamanı'

HDP'nin çağrısıyla İzmir'de düzenlenen Newroz kutlamaları başladı. Kutlamaya binlerce kişi katıldı.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'de Newroz kutlamaları HDP İzmir İl Örgütü'nün çağrısıyla Gündoğdu Meydanı'nda düzenlendi. “Dem, dema serkeftinê ye" (Şimdi, kazanma zamanı) sloganıyla düzenlenen kutlamalara, binlerce kişinin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

Alanda Kürtçe ve Türkçe yazılı, "Şimdi kazanma zamanı", "Newroz piroz be" pankartları taşınırken, HDP İzmir İl Binası'na yönelik gerçekleştirilen saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafları yer aldı. Gündoğdu Meydanı’ndaki kutlamada, gençlerin ve kadınların yoğun katılımı dikkat çekerken, halk halaylarla Newroz'u kutladı.

ÇEPNİ: NEWROZ İSYANDIR, ÖZGÜRLÜKTÜR

Kutlamalarda özgürlük ve demokrasi mücadelesinde vefat edenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Katılımcı kurumlar ve Barış Anneleri kitleyi selamlarken, HDP il eşbaşkanları kısa bir konuşma yaptı. Kutlamalarda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Newroz meydanlarının faşizme korku, dosta umut olan meydanlar olduğunu söyledi. 'Kürt halkı özgür olmadan emekçi milyonların, emekçi Türk halkının da özgür olamayacağını' söyleyen Çepni, şunları ifade etti:

"Meydanları dolduran milyonların mesajı, halk iktidarıdır. Kendi yolumuzu inşa etmektir. Demokrasi, devrim ve sosyalizm güçlerinin görevi durumu analiz etmek değil, değiştirmektir. İşte bu meydanları dolduran bizler, durumu değiştiriyoruz. Yeni yaşamı kurmak için yürüyoruz. Demokrasi, özgürlük ve sosyalizm diyerek yürüyoruz, örgütleniyoruz. Tüm oyunları bozan sizin onurlu duruşunuzdur. Sarayı krize sokan AKP eskileri ya da müesses nizam değildir, bizim devrimci duruşumuzdur, faşizme karşı mücadelemizdir. Newroz isyandır, özgürlüktür. Karadeniz’de doğasına sahip çıkan köylüyle, vardım, varım, var olacağım diyen Kürdün buluşmasıdır. Newroz, işçi baharı ile halkların baharının buluşmasıdır."

TÖP Sözcüsü Juliana Gözen, 2022 Newroz'unun baskıyı, sömürüyü şiddeti halklara dayatan egemenlere karşı verilen en büyük cevap olduğunu söyledi. Gözen, "Bugün yakılan Newroz ateşi yeni bir toplumun habercisi. Halklarımıza hiçbir şey vermeyecek olan bu seçeneksizliğe ne razıyız ne de mecburuz. Koltuğu uğruna ülkeyi uçuruma sürükleyen AK Parti ve MHP iktidarı yaşamımızı cehenneme çeviriyor. Ekonomik krizin bütün faturasını bizlere ödetmek istiyor. Bu ülkenin esas sahiplerini sindirmek, korkutmak istiyor. Kendi iktidarı sürsün diye bu memleketin esas sahiplerini zorla sindirmeye çalışıyor. Diğer tarafta 6'lı masayı kuranların da aynı yolun yolcusu olduğunu biliyoruz. Roboski Katliamı'nın, faili meçhullerin üstünün örtülmesinden biliyoruz. Bizler bugün buradaki iradeyle o masayı da dağıtacağız. Bizden çaldıkları hakları, hayatları geri alacağız" diye konuştu.

ÇİÇEK: BARIŞTAN RAHATSIZ OLUYORLAR

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, bir avuç bezirganın Türkiye halklarına dünyayı dar etmeye çalıştığını söyledi. Çiçek, "Bu dünya sizin değil, bu dünya halkların, Alevilerin, Sünnilerin, doğanın, emeği ile dünyayı var edenlerin, kadınların, gençlerin dünyası. Selam olsun sizlere. Savaş, zulüm dönemlerinden geçiyoruz. Halen bugün Ortadoğu'yu savaş cehennemine çevirmek isteyenler var" dedi. Savaş siyasetini Türkiye ve Kürdistan halklarının mücadelesinin engelleyeceğini ifade eden Çiçek, "Biz savaştan değil barıştan tarafız. Dışarıda barış masası kurmaya çalışanlar ülke halklarına savaşı dayatmaktalar. Savaşı dayatanlar İmralı'da tecridi derinleştirenlerdir. Onlara şunu söylüyoruz. İmralı'da sayın Öcalan savaş karşıtıdır, barış yanlısıdır. Her devreye girdiğinde gördük ki Türkiye ve Kürdistan halkları barış içinde oluyor. Bundan rahatsız oluyorlar. O nedenle AK Parti ve MHP iktidarı tecridi dayatıyor" diye konuştu.

'8 MART RUHUNU NEWROZ'A TAŞIDIK'

Çiçek'in ardından Kürtçe konuşma yapan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Sur’dan, Kato’dan Kürt halkının selamlarını getirdiğini söyledi. “Rahşanları, Semaları, Newroz şehitlerini saygıyla selamlıyorum. Yüz yıldır Kürtlere karşı soykırım politikaları uygulanıyor. Yüz yıldır Kürtleri kendi topraklarında yok etmek istediler. Kürtleri yok etmek isteyenler, dilinden, kültüründen koparmak isteyenler, bu meydana baksın. Kürtler her yerde, biz buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz” diyen Aydeniz, 8 Mart ruhunu Newroz'a taşıdıklarını, bu ruhu da 1 Mayıs meydanlarına taşıyacaklarını söyledi.

Kadınların ve halkların baskılara karşı alanlarda olmaya devam ettiğini söyleyen Aydeniz, “Newroz meydanları dolup taşıyor. İzmir Newroz meydanından Batman’a, Van’a, İstanbul’a bin selam olsun. Bu meydanlar iktidarı bitirme noktasına getirdi. İktidarın bitişinin temel nedeni, tecrit politikalarıdır. Tecrit İmralı’dan başlıyor ancak hayatın her alanına sirayet ediyor. Tecridi derinleştirdikçe krizler de derinleşiyor. Sayın Öcalan konuştukça demokrasi gelişiyor, özgürlükler sağlanıyor, halkların birlikteliği sağlanıyor. Bu nedenle tecride karşı ortak mücadele şart. Sayın Öcalan özgürleşmeden, halkların özgürlüğünden de söz edilemez” ifadelerini kullandı.

Tutuklulara yönelik baskılara da değinen Aydeniz, “Hasta tutuklular ölüme terk ediliyor. İzmir meydanından sesleniyoruz; Aysel Tuğluk şahsında tüm tutuklular bir an önce serbest bırakılmalıdır. Bu meydandan direnen tutsaklara bin selam olsun. Tutsakların Newroz’u kutlu olsun. Cezaevlerinde direnenlerin sesi olmaya devam edeceğiz” diye belirtti.

Newroz kutlamaları sanatçı Mervan Tan'ın konseriyle devam etti. (DUVAR)

Etiketler izmir newroz